ÇTSO'dan Ar-Ge Bilgilendirme Toplantısı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda dün Ar-Ge projeleri hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Çerkezköy 29.03.2017 21:09:00 0
ÇTSO

AR-GE MERKEZLERİNİ ARTTIRMALIYIZ

 

Toplantıya KOSGEB müdürü Tolga Erkan, Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Lokman Hakan Tecer, Trakya Kalkınma Ajansı müdürü Melih Ergenç’in yanı sıra Namık Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Akademisyenleri ve AR-GE çalışanları katıldı. KOSGEB Genel Müdürü, Kalkınma Ajansı Koordinatörü ve pek çok akademisyenin katılım gösterdiği toplantıda ana gündem maddesi AR-GE’lerin arttırılması konusunda atılacak adımlar olarak belirlendi. Proje hazırlama, yönetme ve değerlendirme isimli sunumunu katılımcılara anlatan Prof. Dr. Bülent Eker projelerin geliştirilmesi ve mevcut AR-GE merkezlerinin arttırılması gerektiğini dile getirdi. Eker, ‘’Türkiye’de sıralamaya baktığımızda en fazla AR-GE merkezi İstanbul’da var ve 127 civarında, ondan sonra İzmir, Kocaeli ve Ankara takip ederken, Tekirdağ 13. sırada. Ve Tekirdağ’da toplamda 6 tane var. Yıl sonunda hedefimiz AR-GE merkezlerini 20-25’e çıkarmak. Bunları arttırmak dışında, yaşatmak da gerekiyor.  Parça parça olmasından ziyade, ortak bir çalışma alanında buluşturarak dışa açılmak ve kalkınma konusunda sağlam adımlar atılmalı.’’dedi.

 

ÜNİVERSİTELER İLE İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNE GİRİLMELİ

 

Toplantıda, oluşturma konusunda çok geride kaldıklarını dile getiren Eker ‘’Yapılan mevcut projeler de birtakım eksikliklerden dolayı çöpe gidiyor. Önceliğimiz, proje geliştirme konusunda dikkatli davranmamız ve proje üretmeyi öğrenmemiz gerekiyor’’ dedi. Normal gelen mevcut projelerin hep bir eksiklikten dolayı geri çevrildiğini belirten Eker, ‘’Akıl almaz isteklerle gelen girişimciler, projeyi oluşturup sunduklarında ret alıyorlar. Normal mevcut çalışan sayısı 9 olması gerekirken, bunu 40 olarak yazıyor ve hakem heyetini şüpheye sokuyor. Bu ve bunun gibi durumlardan ötürü, proje ya hayata geçirilmiyor ya da askıda kalıyor. Bu gibi durumlara düşmemek için üniversiteler ile işbirliğine gidilerek sağlam projeler oluşturulmalı, eksikler giderilmeli ondan proje sunulmalıdır. Hakem heyetine üniversite ile işbirliği içerisinde giderseniz +1 ile başlarsınız. Bu yüzden her zaman bir kulağınız üniversitelerde olsun’’ diye konuştu.

 

ORTAK BİR PLATFORMDA BULUŞALIM

 

AR-GE merkezlerinin kurulması ve yaşatılmasına yönelik düzenlenen toplantıda sunumu gerçekleştiren Prof. Dr. Bülent Eker, katılımcıları ortak platformda buluşmaya davet etti. Eker, ‘’ Bizim düşüncemiz ortak bir platformu sağlayabilmek. Ve bu platformu sağlamak için de size önerilerimiz var. Öncelikle ortak protokol yapalım ya da toplu olarak Tekirdağ ilini kapsayacak şekilde Teknopark olarak ben üzerime düşeni alırım. İl müdürümüz, KOSGEB ve Kalkınma Ajansımız da bizi destekler. Ortak bir protokolle atılacak adımları ortaya koyarız. Böylece AR-GE merkezleri bilgi ve paylaşım konusunda istedikleri noktaya gelebilir. İkinci olarak hızlı iletişimi sağlayabilmeliyiz. Çağımızın teknolojisi ile artık istediğimiz kişiye, istediğimiz bilgiye saniyeler içerisinde ulaşabiliyoruz. Biz de Watsapp gibi hızlı iletişim araçlarını kullanarak, birbirimizle iletişimi daha rahat kurabiliriz. Biz bunu öneriyor, tavsiye ediyoruz’’ diye belirtti.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10