Akay: Topyekun mücadeleye ihtiyacımız var

Silivri'de 480, Çerkezköy'de ise 64 hektarı kapsayacak alanda yapılması planlanan, kömürlü termik santrale tepki amacıyla Silivri'nin Çayırdere Mahallesinde, geniş katılımlı bir basın

Çerkezköy 5.06.2017 10:21:00 0
Akay: Topyekun mücadeleye ihtiyacımız var

BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

 

Basın açıklaması, Kömürlü Termik Santrali'nin yapılması planlanan Silivri'ye 5, Çerkezköy'e 7 kilometre uzaklıkta bulunan Çayırdere Mahallesi'nde yapıldı. Yörede oturan köylülerin de ellerinde 'Kanser hastaları artacak', 'Suyumuz önce kirlenecek sonra tükenecek',  'Çocuklarımız engelli doğacak' yazılı dövizler taşıyarak destek verdiği tepki eyleminde konuşma gerçekleştiren Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, santral kararının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini, Resmi Gazete'de yayımlanan acele kamulaştırma kararıyla sürecin hızlandırılmak istendiğini belirterek, "Yapılması düşünülen santralin kapladığı alan Çerkezköy kısmında 4 bin 850 dönüm, Silivri'de ise toplam 6 bin 100 dönüm alanı kapsıyor. Yani Silivri’nin merkez yerleşiminden daha büyük 10 bin dönüm alana termik santral yapılması planlanıyor" dedi.

 

“EN ÖNEMLİ YERDİR”

 

Başkan Işıklar, Çayırdere'deki doğal yapının görülebilmesi için açıklamayı burada yaptıklarını anlatırken, tarım alanı olan bölgenin sanayi bölgeleri ile sınırlandırıldığını burada orman ve yeraltı kaynaklarının bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi; "Çayırdere, termik santral için seçilebilecek en son yer.  En fazla zararı verebilmek için bir atom bombasının atılabileceği bir yer. Burası,  Trakya'daki yeraltı su havzasının en önemli yeridir. Yani İstanbul-Lüleburgaz arasındaki 300 kilometrenin en önemli su havzası. Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi'mizde (TÜRAM) yaptığımız küçük bir solar santralle tarım alanımızın enerjisini oradan sağlıyoruz. Belediye olarak güneş ve rüzgar enerjisi üretebileceğimizi ispat etmiş olduk. TÜRAM'da 3 üniversiteyle 8 yıldır koyduğumuz değer gibi bizim bitmek tükenmek bilmez, sonsuza kadar sürecek bir zenginliğimiz ortaya çıktı. Planlanan termik santral Malkara kömürü ile çalıştırılamayacağını bilim adamları ortaya koydu. Santral, Tekirdağ Limanı'ndan taşınacak yüzde 30 verimli kömür, 350 kilometrelik Trakya havzasının en önemli yeri Halaçlı bölgesinde olan su havzasından çıkarılarak, su ile yıkanarak yüzde 60 kapasite verime çıkarılacak. Kirli su yeraltına bırakılacak."

 

CİDDİ RANT YAPISI

 

Başkan Özcan Işıklar, toplanan 14 bin imzanın Danıştay'a verildiğini, iktidar kanadından gelen çalışmaların durdurulduğuna dair söylentilerin gerçeği yansıtmadığını, sondajın devam ettiğini, savundu. Başkan Işıklar, "Burada ciddi rant yapısı, konutlaşmayı buraya taşma gibi çok da sağlıklı olmayan rant kavgası olduğunu düşünüyoruz" derken, bölgede tarımın verimsiz olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını, 255 dönüm arazide yaptıkları çalışma ile gördüklerini ekledi.

 

“HAVAMIZI ETKİLEYECEKTİR”

 

Katılımcıların, "Termik Santral İstemiyoruz" diye slogan attığı toplantıda konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, "Aynı topraklarda yaşıyoruz sıkıntı ve mücadelemiz aynı. 7 aydan bu yana başlattığımız hukuki mücadelemiz devam ediyor. Ancak topyekun mücadeleye ihtiyacımız var. Çevre Bakanlığının 25 binlik planlara işleyerek başlattığı ve ardından 22 Şubat tarihinde acele kamulaştırma kararı aldığı termik santral süreci devam ediyor. Planlara itirazlarımız kurumsal, bireysel ve vatandaşlarımız ile devam ediyor. Ancak, bu mücadelenin içersinde hukuksal mücadelenin yanında, vatandaşların, sivil toplum kuruluşlarının, derneklerin topyekün mücadelesine ihtiyacımız olduğu çok açıktır. Şimdi havamıza, suyumuza, toprağımıza sahip çıkma gibi temel hedefimiz var. Bugün yapılması planlanan kömürlü termik santral 20 kilometre çaptaki havamızı etkileyecektir” diye konuştu.

 

“TERMİK SANTRAL YAPTIRMAYACAĞIZ”

 

Çerkezköy’ün sanayi kenti olduğunu kaydeden Akay, “ Su kuyularımızın mesafesi ise 350 metreye ulaştı. Biz Çerkezköy olarak bu suyu kullanıyoruz. Yapılacak bu santral çıkarılacak kömürün yıkanması ile beraber yine bizim bu havzadaki su kuyuları ile giderilecektir. Bu santral, havamızı, suyumuzu ve tarım alanlarımızı alacak. Geçtiğimiz aylarda Çevre Bakanlığı yetkilileri Namık Kemal Üniversitesi’nde kapalı kapılar arkasında ‘Termik santral havamızı daha temiz hale getirecek’ adı altında toplantı yaptı. Tarımın üretkenliği artacak diyerek, kendilerini sempatik göstererek, muhtarlara ve halka anlattılar. Hep birlikte bu topraklarda yaşayan insanlar olarak, birinci derecede etkilenecek bir milyonun nüfusun geleceğini, sağlığına hep birlikte sahip çıkmak zorundayız. Temmuz ve Ağustos aylarında aynı güçlü mücadele ile bu topraklarda termik santrali istemediğimizi güçlü bir ses ile haykırmak zorundayız. Çerkezköy ve Silivri’de termik santral yaptırmayacağız” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

DAVA AÇTIK

 

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik de Anayasa'nın 44 ve 45'inci maddelerine aykırı olduğunu savunduğu santral için 485 hektar alandaki çevre düzen planına karşı dava açtıklarını anlattı. Eyleme Silivri Çevre Derneği, Silivri Motosiklet Kulübü, Greenpeace, KOS (Kuzey Ormanları Savunması), Tema Silivri Temsilciliği, sivil toplum örgütleri ile vatandaşlar katıldı.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10