Ergene Deniz Derin Deşarj hattında son durum belli oldu

Tekirdağ Valiliği dün saat 16.00'da düzenlediği program ile Ergene Deniz Derin Deşarj projesi hakkında basın mensuplarına brifing verdi. 2015 yılında başlayan projenin, 2019 yılında sona ermesiyle birlikte Tekirda

Ergene 15.06.2017 21:54:00 0
Ergene Deniz Derin Deşarj hattında son durum belli oldu

HER BİR BORU 60 TON

 

Tekirdağ Valiliği tarafından proje inşaat şantiyesinde düzenlenen programa Tekirdağ Vali Yardımcıları Tayyar Şaşmaz, Suat Yıldız, Derin Deşarj Genel Müdürü Mehmet Ceyhan ve ilde görev yapan basın mensupları katıldı. Proje şantiyesinde ilk olarak her biri 2 metre çapında 60 ton ağırlığa sahip olan boruların kaynak safhası, basın mensupları ile paylaşıldı. Kaynaklanan borular mekanizma sayesinde denizin altından 4 buçuk kilometre ileriye doğru itiliyor.

 

DENİZ YÜKSEKLİĞİNİN 47 METRE ALTINA DEŞARJ EDİLECEK

 

Tekirdağ Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, proje sahasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Ergene havzasının temizlenmesi anlamında bugüne kadar ülkemizde uygulanan en önemli çevre projesidir. Bununla uzun yıllardır beklenen faaliyet sisteminin çalışmasıyla önemli bir sonuca ulaşılmış olacak. Proje, Ergene havzasında bulunan organize sanayi bölgelerinden çıkan atık suların çevreye zarar vermeden denize akmasını sağlayacak. Projeyle birlikte ilimizde bulunan organize sanayi bölgelerinin tamamını kapsayacak arıtma tesisleri yapılıyor. Kısa sürede onlarda tamamlanacak. Kimyasal ve biyolojik arıtmaların da tamamlanmasının ardından, tuzluluk ve renk parametreleri kalacak, arıtma tesislerinden çıkan sular derin deşarj sistemine verilecek. Bu hatta her biri 12 metre uzunluğunda olan borular sayesinde denizin eksi 47 metre derinliğine, toplamda 4 buçuk kilometrelik uzaklığa verilecek. Çevreye zarar söz konusu değil. Bunları kontrolü de Çevre Bakanlığı tarafından yapılacak’’ dedi.

 

ÇERKEZKÖY VE VELİMEŞE KOLLEKTÖR HATTI ERGENEYE UZANACAK

 

İş sahasında düzenlenen brifingde basın mensupları hazırlanan görseller ve videolar ile bilgilendirilirken, dışı beton membran kaplı her biri 12 metre uzunluğunda olan boruların sağlamlığı hakkında bilgi verildi. İlk milli tünel açma makinası ile ''Ergene 2 Tüneli'' hattında denizin altında yapılan kazı çalışmaları hakkında bilgi verilirken, Çerkezköy ve Velimeşe kollektör hattından gelen atık sular da Ergene'de yapılan deniz derin deşarja iletilecek. Denizin altına gönderilen atık su, ''ördek ağzı'' adı verilen boru tipi sayesinde denize kanalize edilecek.

 

4 BUÇUK KİLOMETRE UZAĞA DEŞARJ EDİLECEK

 

Deniz tabanında, 4 bin 500 metre uzunluğunda, deniz tabanının 4 metre altında ve 1 metre kalınlığındaki koruyucu betonun içinde bulunan her biri 12 metre uzunluğunda 60 ton ağırlığındaki borular sayesinde iletilen atık sular, deniz tabanından bir metre yükseklikte bulunan 20 adet 500'lük 40 adet de ördek ağızlı borular ile denize deşarj edilecek. Proje hakkında açıklamada bulunan Derin Deşarj Genel Müdürü Mehmet Ceyhan, "Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük deşarj sistemi. Ciddi bir maliyeti oldu. Türkiye çapında 3 yılda 17 arıtma sistemi yaptık. Kullandığımız ürünlerimizin tamamı ülkemizde yapılıyor, mühendislerimiz yerli. 2019'da ciddi sonuçlar almayı planlıyoruz. Biz bu projeye başlamadan önce Tekirdağ yatırım bazında çok fakirdi. 2019'da sorunlarımızın birçoğunu hallederek bu projeyi sonlandıracağız" dedi.  

 

FABRİKALARIN ARITMA TESİSLERİ 2 YILA TAMAMLANACAK

 

Vali Yardımcısı Şaşmaz ise, "Sanayi kuruluşlarımızın Ergenen havzasında sanayi bakımından çevreye en az zarar verecek şekilde faaliyetini devam ettirebilmesi için, tüm bu altyapı çalışmaları devam ediyor. 1, 2 yıl içinde tüm sanayi bölgelerimizin arıtma ve alt yapıları tamamlanmış olacak ve arıtma tesislerinden çıkan atık sular da bu proje tamamlandığında Marmara Denizine minimum kirlilikle deşarj edilmiş olacak" ifadelerini kullandı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10