Hububat alımında randevulu sisteme geçildi

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi Tekirdağ Şube Müdürlüğü ile Çorlu, Hayrabolu, Malkara, Muratlı, Silivri Ajans Amirlikleri ve Å

Tekirdağ 30.06.2017 20:08:00 0
Hububat alımında randevulu sisteme geçildi

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak da randevu yaptırmayan çiftçilerin randevuların bitiminde ürünlerini teslim edebileceklerini belirtti.

 

“ÇALIŞMALAR TİTİZLİK İLE YÜRÜTÜLÜYOR”

 

2017-2018 dönemi hububat müdahale alım fiyatları açıklanıncaya kadar, üreticilerden emanet veya taahhütname karşılığı ürün teslim alınacağını kaydeden AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel “Toprak Mahsulleri Ofisi bu sene hasadın yoğunlaşmasını beklemeden 30 Haziran tarihinden itibaren geçerli olmak üzere üreticilerin depolama ve finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla emanet alımlara başladı. Üreticiler, ÇKS'de kayıtlı üretim miktarının tamamını randevu alarak TMO işyerlerine taahhütname karşılığında veya emanete bırakabileceklerdir. İsteyen üretici emanete bıraktığı ürün karşılığında geçen yılki müdahale alım fiyatı üzerinden yüzde 30 oranında avans kullanabilecektir.

 

Emanet olarak veya taahhütname karşılığında bırakılan ürünlerden fiyat açıklanıncaya kadar depo kira ücreti alınmayacaktır. Hiçbir üreticimizin mağduriyetine meydan vermemek adına çalışmalar titizlikle yürütülmekte ve takip edilmektedir” dedi.

 

“BOL BEREKET GETİRSİN”

 

Tekirdağ Şube Müdürlüğüne bağlı 7 ayrı alım noktasında günlük 7 bin ton kapasite ile ürün alımı yapıldığını kaydeden Yel “Cari tarih itibariyle, randevu sisteminde kayıtlı 5 bin 900 adet üreticiye ait yaklaşık 165 bin ton aktif ürün randevusu bulunmaktadır. Randevu sistemi düzenli olarak revize edilmekte, böylece ÇKS kaydı bulunan tüm üreticilerimizin randevu alarak ürünlerini TMO’ya teslim etmesine olanak sağlanmaktadır. Tekirdağ hinterlandı genelinde hububat hasat oranı yaklaşık yüzde 10 seviyelerinde olduğu tahmin edilmektedir.  Hububat alımları hafta içi ve cumartesi günleri, mesai başlangıcından son randevulu üreticinin ürün teslimi sağlanana kadar devam edecektir. Alım süresince mesai kavramı gözetilmeksizin, tüm personel özveriyle çalışmaya devam edecektir.

 

Kırklareli hinterlandında olan Saray, Çerkezköy ve Kapaklı’lı üreticilerimiz hububatlarını ÇKS'de kayıtlı oldukları ilçenin bağlı bulunduğu TMO Ajans Müdürlüğüne teslim edeceklerdir. Kırklareli hinterlandındaki TMO hububat alım kampanyası ise bugün itibariyle başlamış olup, aynı şartlarda alımlarını yapacaklardır. Ayrıca Tekirdağ için çok önemli gördüğümüz, Tekirdağ TMO Şube Müdürlüğü hinterlandında lisanslı depoculuk işlemleri protokol aşamasında olmakla birlikte konu ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Önümüzdeki günlerde faaliyete geçmesi planlanan lisanslı deponun üreticilerimiz açısından birçok avantajı bulunmaktadır. Lisanslı depolara ürün teslim eden üreticiler; ürünlerini sıra beklemeden hızlı bir şekilde teslim edebilecek, yüzde 2 stopaj ve SGK kesintisinden muaf tutulacak, ürününü teminat göstererek kredi kullanabileceklerdir. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince faizin yüzde 50'si devlet tarafından karşılanmak koşuluyla ürün bedelinin yüzde 75'ine kadar kredi imkânı sunulmaktadır. 2017 hasat yılının, ürünlerimizin bereketleneceği, değerleneceği bir yıl olması temennisiyle, tüm hasat döneminin üreticilerimize, hububat sektörüne ve ülkemize hayırlı, uğurlu ve bol bereketli olmasını diliyor, selam ve saygılar sunuyorum” diye konuştu.

 

RANDEVU YAPTIRMAYAN ÇİFTÇİLER KAYGILANMASIN

 

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak da yaptığı açıklamada randevu yaptırmayan çiftçilerin kaygılanmaması gerektiğini ve randevuların bitiminde, ürünlerini ofise teslim edebileceklerini belirtti. Hasan Toprak; Hasattan 15 gün önce başlayan randevulu sistemde, şu anda Ağustos’un ilk haftasına kadar randevular dolu. Fakat durumdan haberdar olmayan veya vakit bulamayıp randevu alamayan çiftçilerimiz kaygılanmasınlar. Randevu bitiminde onlar da ürünlerini teslim edebilecekler. Çiftçiler olarak tek beklentimiz, fiyatların bu yıl 1 TL’nin üstünde olması. Çünkü girdilerimiz fazla ve 1 TL’nin altında olduğu zaman çiftçimiz zarar ediyor’’ dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10