Açıklanan fiyatlar çiftçiyi memnun etmedi

Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in açıkladığı buğday alım fiyatının, çiftçiyi memnun etmediğini ve aÃ

Çerkezköy 16.07.2017 22:28:00 0
Açıklanan fiyatlar çiftçiyi memnun etmedi

‘’ÇİFTÇİMİZ BU YIL DA HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI’’

 

Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak 2017 yılında çiftçilerin bekledileri hububat fiyatlarının en az 1 TL olduğunu ancak verilen fiyatı girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle, az bulduklarını belirterek; “Çiftçiler olarak bu hasat döneminde beklentimiz en az 1 TL idi. Ancak verilen fiyat, bizim beklentilerimizin altında oldu. Açıklanan fiyat biz çiftçileri hiç memnun etmedi. Yıllardır borç harç içinde olan ve bu durumdan bir türlü kurtulamayan çiftçimiz, bu yıl en azından beklentileri doğrultusunda bir fiyat verilmesini umut ediyordu. Alacağı üç, beş kuruş ile de bazı borçlarından kurtulma umudunda idi. Ancak çiftçimiz, bu yıl da hayal kırıklığı yaşadı. Geçen yıl verilen fiyat 85 kuruştu. Bu yıl protein oranı düşük olan buğdaya 80 kuruş, normal proteinli olana 94 kuruş ve en yüksek seviyede proteine sahip buğdaya da 99 kuruş verileceği açıklanması bizleri hayal kırıklığına uğratmıştır. Bu nedenle açıklanan fiyat bizleri memnun etmedi. Çiftçimiz 100-120 krş. arasında bir fiyat bekliyordu” dedi.

 

ÇİFTÇİYE SAHİP ÇIKILSIN

 

Başkan Hasan Toprak şöyle devam etti; “Çiftçimiz, alın terinin karşılığını alamamasından dolayı üzüntü duyuyor. Çiftçimiz her hasat yılı sonu, en azından beklentilerini karşılayabilecek bir fiyat bekliyor. Ancak, hiçbir zaman çiftçimizin beklentilerine cevap verecek bir fiyat açıklanmaması nedeniyle de üzüntü duyuyoruz. Çiftçiler olarak girdilerimiz gerçekten çok yüksek. Yakıtımız, tohumumuz, gübremiz, dünya piyasasına bakıldığında bizi çok ama çok zorluyor. Hükümetin girdilere yaptığı desteklere de acilen iyileştirme yapmasını istiyoruz. Eğer iyileştirme yapılmaz ise çiftçi perişan olacak. Çiftçiye devletimiz sahip çıkmalı’’ dedi. Hasadın başlamasıyla birlikte üretici borçlarını ödemek için, bir miktar ürününü tüccara 70 kuruştan, yok bahasına buğday sattığını da belirten Başkan Toprak, “Çiftçiye sahip çıkılsın. Çiftçiye üvey evlat muamelesi yapılmamalı. Çiftçiye sahip çıkılmaz ise ithal edilen buğday ile iç piyasada ekmek fiyatlarında, bugünkü fiyatın 3-4 katı artış göstereceğinin de bilinmesini isterim” diye konuştu.

 

Haber / Seyit SÜREN 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10