Lezzet Şenliği'ne köfteler damga vurdu

Süleymanpaşa Belediyesi, yazarlar ve mutfak profesyonellerine yönelik olarak Trakya Lezzet Şenliği düzenledi.

Süleymanpaşa 18.09.2017 21:03:00 0
Lezzet Şenliği

Etkinlikte Trakya köfteleri başta olmak üzere, bölgenin mezeleri ve yöresel lezzetler seçkin bir davetli topluluğuna sunuldu. Yazar, basın mensupları ve mutfak profesyonellerinin katıldığı Trakya Lezzet Şenliği, iki gün süren şenlik kapsamında; Trakya’nın yerel lezzetleri tadılırken ünlü Trakya köftelerine imza atan ustalar, düzenlenen Köfte Paneli’nde yazarlar ve mutfak profesyonelleriyle bir araya geldi.

 

Panelin açılış konuşmasını yapan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, bölgenin sahip olduğu değerleri tanıtmak ve yaşatmaya büyük önem verdiklerini belirtti. Panelde konuşan Yemek Kültürü Araştırmacısı-Yazar Aylin Öney Tan, “Köfte her şeyden önce et demek. Et ise önce ot demek” diyerek bölgenin bu açıdan zengin olduğunu belirtti. Tan, Trakya denince akla ilk olarak köfte geldiğini ancak bölgenin her yerinde yapılan köftelerin birbirinden farklı lezzetlerde olduğunu anlattı.

 

‘’TRAKYA KÖFTELERİ LEZZETİNİ ISTRANCA DAĞLARINDA OTLAYAN HAYVANLARA BORÇLU’’

 

Trakya ve Balkan mutfak kültürü üzerine araştırmalar yapan Kırklareli Üniversitesi Arş. Gör. Ali Çakır da konuşmasında, “Trakya’da çok kültürlü kimliğin bir arada yaşadığını görüyoruz. Bunları bir araya getiren da Balkan coğrafyasındaki tersine göçlerdir. Gelirken de beraberinde yemek kültürlerini getirdiler. Yemek kültürleri içinde de köfte çok önemli bir unsurdur” diyerek Trakya’da köfteciliğin tarihsel arka planına değindi. Çakır, bölgede aile işletmesi şeklinde çalışan köftecilerin servislerinde yer alan domates, biber, soğan gibi garnitürleri de kendilerinin ekip yetiştirdiğini anlatarak, Trakya köftelerinin lezzetini Istranca dağları eteklerinde otlayan hayvanlara borçlu olduğunu da vurguladı.
 

“BİR PAYLAŞIM YİYECEĞİDİR KÖFTE”

 

Profesyonel Yiyecek & İçecek Danışmanı ve “Türkiye’nin Köfteleri” kitabının yazarı Osman Serim ise, “Köfte sosyal bir yiyecektir. Bir paylaşım yiyeceğidir köfte” diyerek dünya mutfakları konusunda yaptığı araştırmalardan örnekleri paylaştı. Türkiye’de 300’den fazla köfte çeşidinin bulunduğunu söyleyen Serim, “Bu zenginlik dünyanın hiçbir mutfağında bırakın olmasını yanına bile yaklaşılmıyor. Türk mutfağına inanması zor bir köfte varlığı vardır. Çiğköfteyi de artık dünyanın ilk köftesi olarak ilan etme vakti geldiğini düşünüyorum. Köfteyi çok seviyoruz” şeklinde konuştu. 

 

“KÖFTENİN SIRRI ANLATILDI”

 

Panele katılan bölgenin ünlü köftecileri de kısa sunumlarla kendilerini tanıtarak köfte yapımında kullandıkları yöntemleri anlattılar. Tekirdağ Sardunya Köftecisi Selim İldeniz, lezzetli köftenin sırrını anlatarak kullanılan etin özelliklerine dikkat çekti. Edirne’den Köfteci Osman Almadık da geleneksel köfte yapım yöntemlerini ve kendilerine özgü pişirme yöntemleri olduğunu vurgularken Kırklareli Ahmetbey Köftecisi Fazıl Aşıcı ise dededen kalan bu mesleği yıllardır yaptıklarını, sadece bölgenin hayvanlarından aldıkları eti kullandıklarını belirtti.  

 

KÖFTELER AFİYETLE TADILDI

 

Panelin ardından etkinliğin ana teması olan Trakya Köfteleri, açık havada kurulan ızgaralarda panele katılan ustalar tarafından pişirilerek konuklara sıcak sıcak servis edildi. Konuklar, Trakya’nın lezzetli köftelerini ustalarının elinden tattılar. Açıkhavada kurulan ızgaralarda geleneksel yöntemlerle yapılıp pişirilen köfteler, Trakya’nın yerel tatları eşliğinde konuklara sunuldu. Köftelerin yanında Rafet İnce’den Trakya Mezelerinin de ikram edildiği programı Trakya’nın klarnet virtüözü Katil Hasan ve ekibi de Trakya havalarıyla şenlendirdi.   

 

FAKLI YERLER GEZİLDİ

 

Şenliğin ikinci günü, Barel Bağ Evi’nde düzenlenen ve yöresel ürünlerin yer aldığı özel bir kahvaltıyla başladı. Buradan bölge bağcılığına araştırma, eğitim ve teknik destekleriyle hizmet sunan Bağcılık Araştırma Enstitüsü’ne geçilerek, Enstitü’de yer alan bölümler, üretim birimleri ve bağlar gezildi, konuklara kurumda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verildi. Enstitü gezisinin ardından Süleymanpaşa Belediyesi’nce hayata geçirilen Mutlukent Baykallar Çay Bahçesi’ne geçen konuklara Trakyalı ev kadınlarının yaptıkları Kandilli Mantı, Bulgurlu Kol Böreği, Mercimekli Yaprak Sarma, Lokma ve Cızlamanın da yer aldığı Trakya’nın yöresel tatları sunuldu.  

 

Haber / Sevay KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10