"Anne sütü ilk altı ay önemli"

Çerkezköy Devlet Hastanesi Başhakemi Ömer Kays Ünal, 1-7 Ekim Emzirme Haftası dolayısıyla bir açıklama gerçekleştirdi. Ünal, bebeğin ilk altı ay yalnızca anne sütü ile beslenmesi gerektiğini belir

Çerkezköy 5.10.2017 20:22:00 0

“IQ’SU DAHA YÜKSEK ÇIKMIŞTIR”

 

Annne sütünün sayısız yararının olduğunu belirten Çerkezköy Devlet Hastanesi Başhekimi Ömer Kays Ünal “ Anne sütü ile beslenmeyen çocuklarda ölümlerin, anne sütü ile beslenenlere göre 4-6 kat daha fazladır. UNİCEF’in tahminlerine göre, yaşamın ilk altı ayında yalnız anne sütü ile beslenmeyen yaklaşık 1 milyon 300 bin çocuğun öldüğünü tahmin ediyorlar. Anne sütü bu derece çocuk için hayati bir faktördür. Bu yüzden bizlerde sağlıkçı olarak anneleri buna yönlendirmekte mükellefiz. Annenin sütü içindeki maddeler sebebiyle çocuğu çeşitli mikroplardan koruyor. Anne sütünün bebekte hastalığa yol açabilecek mikropları içermez. Bebeği zatüre, bronşit, orta kulak iltihabı, ishal, idrar yolu enfeksiyonları ve menenjit gibi enfeksiyon hastalıklardan korur. Bebeğin bağışıklık sistemini geliştirir ve aşıların da etkenliğini artırır. Anne sütünün her zaman taze ve içilmeye hazır bedava bir besindir. Mamalarda olduğu gibi hazırlama, koruma taşıma gibi süreçler yoktur. Bebeğe her yerde kolaylıkla verilebilir. Her zaman uygun sıcaklık olan beden ısısındadır. Bebek için ideal birleşime sahiptir ve bebeğin tüm ihtiyaçlarına göre ayarlanmıştır. İçerdiği enzimler sindirimi kolaylaştırır. Karın ağrısı, gaz sancısı ve kabızlık az görülür. Pişik ve benzeri bir çok cilt sorunu da az görülür. Anne sütü bebek için doğal bir ağrı kesici ve sakinleştiricidir. Anne sütü emen bebeklerin beyin gelişimi daha sağlıklı ve zeki oldukları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yapılan çalışmalarda çocuğun IQ daha yük olduğu görülmüştür. Bu açıdan önemlidir.

 

“HASTALIKLARDAN KORUYOR”

 

Ünal “ Emzirmenin bebek sağlığının yanı sıra anne sağlığını da koruduğunu kaydeden Ünal “ Anne sütü ile beslenen çocukların ileride daha sağlıklı, hastalıklara karşı daha dirençli oldukları, kansere daha az yakalandıkları saptanmıştır. Anne sütü ile beslenen çocuklarda aşırı şişmanlık, şeker hastalığı, damar sertliği, hipertansiyon, bronşit, astım, alerji ve psikolojik rahatsızlıklar daha az görülür. Emziren annede doğum sonrası kanamaları erken dönemde bitiyor, rahim normal boyutlarına daha çabuk kavuşuyor. Kemik erimesi gibi rahim kanseri gibi faktörden koruyucu oluyor” diye konuştu.

 

“İSTEDİĞİ SÜRE EMZİRİLMESİ GEREKTİĞİ ÖNERİLMİŞTİR”

 

Doğumdan sonra bebeğe mama verilmesinin zararlı olduğunu kaydeden Ünal “  Anneler şekerli su ve mama veriyorlar. Mamanın en kötü özelliği hazırlamak için kullanılan içme suyundan mikropların çocuğa geçme olasılığı yüksektir. Bebeğin belirli zaman aralıklarla değil, istedikçe ve istediği süre emzirilmesi gerektiği önerilmiştir. Emzirme sırasında en fazla uyarıyı emzirilen meme aldığından her emzirmede bir meme emzirilerek tamamen boşaltılmalıdır. Bunun bir nedeni de memeden gelen sütün emzirmenin başında ve sonunda farklı olmasıdır. Emzirmenin sonuna doğru gelen süt daha yağlı olduğundan bebekte daha iyi doygunluk hissi olur. Bebekler emmeye başladıktan sonra beş dakika içinde o memeden alabilecekleri sütün çoğunu alırlar” dedi.

 

“BU ŞEKİLDE BESLENMESİ GEREKİYOR”

 

Ünal” Bebeğin ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmenin uygun olduğunu bu süre içinde vitamin dışında su dahil ek hiçbir şey verilmemesi gerekir. Bebeğin doymadığı gerekçesiyle mamaya başlanması da doğru değildir. Mutlaka doktora danışılmalıdır. Bebeğe ilk altı ay içinde ek besinlere başlanması, başta ishal gibi enfeksiyon hastalıklarının daha sık ve ağır geçirilmesine neden olmaktadır. İlk altı ay dolduktan sonra ek besinlere başlanması ve iki yaşına kadar bebeğin bu şekilde beslenmesi gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10