2018 bütçemiz 166 milyon

Çerkezköy Belediyesi'nin Cuma  günü gerçekleştirilen Ekim ayı Olağan Meclis toplantısının ikinci oturumunda 2018  yılının mali yılı gelir-gider bütçesi 166  milyon 137 bin 166  TL o

Çerkezköy 6.10.2017 19:03:00 0
2018 bütçemiz 166 milyon

Çerkezköy Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısının ikinci oturumunu Belediye Başkanı Vahap Akay Başkanlığında gerçekleştirdi.

 

DÜN TOPLANDI

 

Saat 15.00’de başlayan mecliste ilk olarak Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen 2018 mali yılı performans programı görüşüldü. Yapılan bilgilendirmede stratejik plana göre performans programındaki yüzdelik oranların komisyon üyeleri AK Partili Ahmet Çetin ve Şükrü Dumanlar’ın yeterli bulmadığından red oyu verdiği, ilgili gündem maddesinin de oy çokluğu ile kabul edildiği ifade edildi. Meclise sunulan gündem maddesi de oy çokluğu ile kabul edildi. Tarife komisyonuna havale edilen 2018 mali yılında uhdelerinde resmi görev bulunmayanlara 2018 yılı bütçe kanununda belirtilen en yüksek devlet memurunun bir günlük harcırahından ödenmesi oy birliği ile kabul edildi.

 

Bir önceki oturumda Tarife Komisyonuna havale edilen zabıta personelinin fazla çalışma mesai ücreti görüşüldü. Tarife komisyonunca yapılan bilgilendirmede “ 2018 mali yılında görev yapacak olan zabıta memurlarına verilecek olan fazla mesai ücreti olarak 2018 mali yılı için yayınlanacak olan bütçe kanununda belirtilen en yüksek ücretin fazla mesai ücreti olarak verilmesi komisyonumuzca oy birliği ile karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı. Mecliste komisyonun aldığı kararı oy birliği ile kabul etti.

 

“ÇERKEZKÖY’E CİDDİ BİR YÜK GETİRECEK”

 

Tarife komisyonuna havale edilen 2018 Mali Yılı Gelir tarifesi mecliste tartışma yarattı. Yapılan bilgilendirmede “ Komisyon toplantısında Dilaver Burak ve Turgut İleri 5, ,6 ,7, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15,16,17,29,34,35,36,39,41,55,59,60,61,62,63,64,65,66,67,68,69,70’inci maddelere yüzde beş zam yapılmasını önermiştir. Maddelere yüzde 7,5 zam yapılmış olup, diğer maddelere ise yüzde 10 zam yapılmıştır. 58.maddedeki devlet ve özel hastaneler 9 TL, 6.maddedeki fabrikalar 9 TL,10.maddedeki akaryakıt istasyonları 800 TL yapılmıştır” ifadeleri yer aldı. İlgili gündem maddesi hakkında konuşan AK Partili meclis üyesi Dilaver Burak “ Bu getirmiş olduğunuz bütçe Çerkezköy’e ciddi bir zam ile geldi. Bizde bunu istişaresini yaptık. Bir çok madde özellikle imar bölümünü kapsayacak maddelerin zaten yeterince yük zam oranı vardı. Bu sene de zam yapma taraftarı olmak istemedik. Yüzde 15’ten yüzde 7,5’a arkadaşlar çekti. Ama biz yüzde 5’e çekemedik. Bu zamlar Çerkezköy’e ciddi bir yük getirecek. Biz AK Parti olarak bu maddelere red veriyoruz” dedi.

 

“SOSYAL BELEDİYECİLİK ÖRNEĞİNİ GÖSTERDİNİZ”

 

Ak Partili Meclis üyesi Turgut İleri ise “ Yaptığımız komisyon toplantısında yüzde 15’lik artış önerisini yüzde ona çektik. Rapor yazıldı ve son hali grup toplantısı öncesi bize ulaştı. Grupta incelediğimizde bazı kalemlerin fabrikalar çalışan işçi başına 4 TL’den 9 TL’ye çıkmış. Aynı zamanda göz bebeğimiz dediğimiz sanayiye neden yükleniyoruz. Bunun hiçbir örneği yoktur. Özel otellerden alınacak ücret 2 TL’den 2,20 TL’ye, Devlet ve özel hastanelerden alınan 2.5 TL rakam 9 TL’ye çıkmıştır. Onlarda kamu yararına çalışıyor ve bu zam tarifesi halka yansıyacaktır. Akaryakıt istasyonları 200 TL’den 800’e çıkmış.Bunda da çok fark görüyoruz. Çerkezköy Belediyenin gelirinin çok düştüğünden ve ödenek bulamadıklarından bahsediyorlar. Halkın sırtından değil de, Büyükşehir’den fazla pay almamız gerekiyor.  Sosyal belediyecilik örneği bugün fahiş zamlarla bir kez daha gösterdiniz” diyerek alınan karara tepki gösterdi.

 

“SANAYİ BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ”

 

Turgut İlerinin sözlerine cevap veren Bşakan Akay” Çerkezköy Belediyesi tarife komisyonu her yıl kendini yeniler. Belli oranlarda iyileştirme yapma zorunluluğu vardır. Sosyal Belediyeciliği ise bir gün gelirseniz ben size uzun uzun anlatırım. Sanayi bizim her zaman gözbebeğimizdir. 18 Haziran tarihli KHK ile Çerkezköy belediyesi sanayi kuruluşlarının desteklenmesini yerel yönetimlerin üzerine yıkılmış ve Temmuz ayındaki resmi gazetede yayınlanmıştır. Kasım ayı dahil olmak üzere sanayi kuruluşlarından emlak vergisi alamaz duruma geldi. Bu hesaplamaları kendi kafamıza göre yapmıyoruz. Fabrikalar ile hesaplanan rakam kişi başına alınması gereken rakam 16.85 TL’dir. Ben bunu komisyonu 14 TL olarak önermiştim. Siz 9 TL olarak kararlaştırmışınız. Çevre belediyelerden örneği yok diyorsunuz. 17.5 TL katı atık bedeli alan Tekirdağ’da ilçe belediye var” dedi.

 

AKAY’DAN PAHALI ÖNERİ

 

Akay “ Benim kendi önerim var. Bu maddelerin kabulü ile beraber, AK Parti’nin yüzde 5, CHP’nin yüzde 7,5 olan önerisini yüzde 10 olarak öneriyorum. Aynı zamanda fabrikalardan alınmış katı atık bedeli 9 TL önerisini ise 12 TL olarak öneriyorum. Akaryakıt istasyonlarına ise 800 TL olarak artışına ve tarife komisyonunun diğer maddelerine de aynı şekilde paylaşmış olarak kabulünüze sunuyorum” dedi. Başkan Akay’ın bu önerisi AK Partinin red oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

 

BÜTÇE OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

 

2018 Mali Yılı Gelir Tarifesi’nin kabul edilmesinin ardından bir önceki oturumda Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün 2018 Mali Yılı Gelir ve Gider Bütçesi hakkındaki müzekkeresi görüşülerek oy çokluğu ile kabul edildi. Belediye Meclisi tarafından kabul edilen Çerkezköy Belediyesi’nin 2018 Mali Yılı Gelir ve Gider Bütçesi 166 milyon 137 bin 166 TL oldu. Öte yandan yapılan bilgilendirmede”  2017 yılı bütçesi 121 milyon olarak tahmin edilmiş isede yıl içinde ek bütçe verilerek ve 2016 yılında 6 milyon TL aktarma yapılarak 2017 yılı bütçesi 140 bin tahmin edilen 2017 yılı bütçesi 2018 mali yılı için 166 milyon 137 bin  166 TL olarak tahmin edilmiştir. Görüldüğü gibi tahmini bütçeler isabetliği yapılmadığından yine ek bütçe aktarma ve artırma eksilmeler olacağı düşünüldüğünden Ahmet Çetin ve Şükrü Dumanlar red oyu kullanmıştır” ifadeleri yer aldı.

 

“GERÇEKLEŞMEYE YAKIN ORANLARDA TAMAMLADIK”

 

İlgili gündem maddesiyle alakalı konuşan Başkan Akay “ AK Partili komisyon üyelerinin bütçenin isabetliği yapılmadığı, aktarma ve artırmada eksilmeler olduğu eleştirisi var. Bütçe içi aktarma da eksilmede olabilir. Bu işin doğasında var. 2015 yılında gideri yüzde 99, geliri yüzde 109 ile tamamlamışız. 2016 yılında ise gideri yüzde 89 ile tamamlamış, geliri yüzde 109 ile tamamlamışız. Gerçekleşmeye yakın oranlarda 205-2016 yılını tamamladık. 2017 yılında da bu rakamlara yakın tamamlanacak” dedi.

 

HİSSE SATIŞLARI KABUL EDİLDİ

 

Çerkezköy Belediyesi’nin 2018 Mali Yılı Gelir ve Gider Bütçesi’nin kabul edilmesinin ardından bir önceki toplantıda İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na gönderilen Çerkezköy ilçesi sınırları içerisinde muhtelif parsellerdeki 5 adet Belediye hissesinin satışının müzakeresi oy birliği ile kabul edildikten sonra heyelan bölgelerinde yapılacak yapılarda gerekli önlemlerin alınması ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün müzekkeresi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nu görüşü doğrultusunda söz konusu alanlarda detaylı bir jeolojik etüt çalışması yapıldıktan sonra Meclis gündemine alınmasına oy birliği ile karar verildi.

 

AK PARTİ ÇEKİMSER 

 

Türkiye Karate Federasyonu’nun Çerkezköy’de yapılacak olan Türkiye Büyükler Karate Şampiyonası hakkındaki yazısını görüşen Belediye Meclisi, Karate Federasyonu’na organizasyonun yapılması için 70 bin TL yatırılmasını oy çokluğu ile kabul ederken, oylamada AK Parti grubu çekimser oyu kullandı. Gündem maddesiyle alakalı konuşan AK Partili meclis üyesi Dilaver Burak “ Karate sporunun Çerkezköy’de yapılması güzel ama Çerkezköy bütçesine baktığımızda bunun burada yapılmasına karşı olduğumu ifade etmek istiyorum. 70 bin TL vereceğiz ve bunun yeme içme barınma ile 250 bin TL’yi bulacaktır. Bu parayı oraya vereceğimize ilçemizdeki takımlara verebiliriz. Biz bu maddede çekimser kalıyoruz” dedi. Bu spor aktivitesine bir çok ilin talip olduğunu ve Çerkezköy’e kısmet olduğunu kaydeden CHP’li meclis üyesi Nedim Yılancı “ 2 bine yakın ilçemize misafir gelecek. Bu turnuva Çerkezköy’e ciddi bir katma değer kazandıracak. Türkiye Büyükler Karate şampiyonası ilk kez bir ilçede düzenlenecektir. Spora destek anlamında bu gündem maddesini kabul ediyoruz” dedi.  Gündemin son maddesinde Plan ve Bütçe komisyonuna havale edilen 2017 Mali Yılı aktarma konusu görüşülürken, ilgili gündem maddesi de oy birliği ile kabul edildi.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10