Askeri araç sele kapıldı: 1 asker kayıp

Saray'da aşırı yağmur nedeniyle mahsur kalanları kurtarmaya giden, asker ve polisleri taşıyan Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT) Kiremithane Bölgesi Galata Deresi'nde sel sularına kapılıp devril

Saray 25.10.2017 14:37:00 0
Askeri araç sele kapıldı: 1 asker kayıp

Olayda zırhlı aracın sürücüsü olduğu iddia edilen ve terhisine 15 gün kalan Sefa Parhan sel sularına kapılıp kayboldu. Sele kapılarak kaybolan ve rütbesinin onbaşı olduğu öğrenilen Parhan’ın son sözünün “ Yüzme bilmiyorum” olduğu öğrenildi. Tekirdağ AFAD, UMKE, İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Polisi Sualtı ekibinin gün boyunca kayıp askeri bulma çalışmaları ise havanın kararması ile sona ererken, aramalar çalışmalarının bugün başlayacağı kaydedildi.

 

Marmara Bölgesi’ni dün sabah saatlerinden itibaren etkisi altına alan sağanak yağmur, Saray İlçesi’nde yaşamı olumsuz yönde etkilerken, ilçe merkezinde cadde ve sokaklar suyla kaplandı. İlçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta bulunan Kiremithane mevkiinde ahırları bulunanlar öğleden sonra Galata Deresi'ndeki suların yağmur yağışı ve dağlardan gelen sularla birlikte yükselmesi üzerine mahsur kaldı. Bölgede bulunanlar yetkilileri arayıp yardım isteminde bulunması üzerine bölgeye Saray Kaymakamlığı’nın talimatıyla Saray İlçe Garnizon Komutanlığı'ndan zırhlı personel taşıyıcı çıkarıldı. Araçta bulunan 4 asker, 2 polis ve 1 sivil, ahırlarda mahsur kalanları kurtarmak için hareket etti.

 

ZIRHLI ARAÇ SEL SULARINA KAPILDI

 

Zırhlı personel taşıyıcı Galata Köprüsü üzerinden geçtiği sırada sel sularına kapılıp devrildi. Zırhlı aracın sürücü olan ve terhisine ise 15 gün kalan Sefa Parhan sel sularına kapılıp gözden kaybolurken, diğer 3 asker, 2 polis ve 1 sivil, kendi çabaları ve çevreden yetişenler tarafından kurtarıldı. Sağlık durumları iyi olan askerlerden Yusuf Demirtaş, Uğur Er, Veysel Karamehmet ile sivil vatandaş Murat Aksoy Saray Devlet Hastanesi’ne, Komiser Yardımcısı A.Kadir Ertuğ ve Baş Polis Orhan Selçuk ise Çerkezköy Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

 

ARAMA KURTARMA EKİPLERİ SEVK EDİLDİ

 

Olayın duyulması ardından bölgeye Saray'da görev yapan askerler, Tekirdağ'dan AFAD, UMKE, İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Polisi Sualtı ekibi ve itfaiye ekipleri sevk edilirken, ekiplerin çalışmaları gün boyunca devam etti. Deredeki suyun her geçen saat yükselmesi üzerine botlarla arama çalışmalarına ara verilirken, askerler ve ekipler dere kıyısında yaya olarak kayıp askeri arama çalışmalarını sürdürdü. 3'üncü Kolordu Komutanı Korgeneral Mehmet Daysal da bölgeye gelerek arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı. Arama kurtarma çalışmalarını takip eden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban ile görüşen Korgeneral Daysal, "Biz deçalışmaları yakından takip ediyoruz. Buradaki çalışmayı yapan arkadaşlardan bilgi edinmeye çalışıyoruz. Arama ekiplerinin hepsine teşekkür ediyoruz" dedi. Bu arada, Saray Belediyesi, dere çevresinde yaşayanları sel baskınlarına karşı gün boyunca anonslarla uyardı.

 

“YÜZME BİLMİYORUM KENDİMİ BIRAKIYORUM”

 

Sele kapılan askeri personel taşıyıcı araçta kaybolan Sefa Parhan’ın 'Topçu Onbaşı' olduğu ve terhisine 15 gün kaldığı öğrenildi. Olay sırasında bir süre araca tutunan askerin yanında bulunanlara, "Yüzme bilmiyorum, bırakıyorum kendimi" dedikten sonra sularda kaybolduğu belirtildi. Dalgıç polisler derede yaptığı çalışmalar sonucu zırhlı aracı bulurken, kayıp askere ise araç içersinde ulaşılamadı. Ekipler lastik botlarla derede, değir ekipler de dere kıyılarında kayıp askeri arama kurtarma çalışmalarını sürdürürken, askerler bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı.

 

VALİLİKTEN YAZILI AÇIKLAMA GELDİ

 

Öte yandan Tekirdağ Valiliği akşam saatlerinde yazılı bir açıklama yaparak "25.10.2017 Çarşamba günü ilimiz Saray İlçesi'nde etkili olan yağış neticesinde, sel riski bulunan Saray İlçesi Kiremithane Mevkii’ni kontrol etmek üzere 3'üncü Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan saat 11.30'da bölgeye hareket eden 1 adet zırhlı personel taşıyıcı içerisinde bulunan 4 askeri personel, 2 emniyet görevlisi ve 1 sivil vatandaşımız, bölgede incelemelerde bulunurken, Kiremithane Mevkii’nde Galata Köprüsü üzerinde sel suyuna kapılmış olup, 3 askeri personel, 2 emniyet görevlisi ve 1 sivil vatandaşımız araç içinden çıkmayı başararak yüksek bir yere sığınmışlardır. Daha sonra bulundukları yerlerden AFAD ekipleri tarafından kurtarılmış olup, Çerkezköy Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınmışlardır. Ancak aynı olayda sel suyuna kapılan 1 askeri personelimiz halen kayıp olup, arama kurtarma çalışmaları AFAD ekipleri ve deniz polisi tarafından sürdürülmektedir” ifadelerini kullandı.

ALBAYRAK ASKERLERİ ZİYARET ETTİ

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Saray Devlet Hastanesi’nde yatan askerler Yusuf Demirtaş, Uğur Er, Veysel Karamehmet’in sağlık durumları hakkında doktorlardan bilgi aldı. Ulusal bir kanalın canlı yayına bağlanan Albayrak “ Olay mahallinden şimdi ayrıldım. 4 asker, 2 polis ve 1 de sivil vatandaşımız sele kapılıyor. Köprünün karşı tarafında mahsur kalan vatandaşları kurtarmak için giderken devrilmişler. 1 askerimiz maalesef kayıp. Arama çalışmaları halen devam ediyor. Umudumuzu kaybetmedik. Şu ana kadar bir haber yok. İlçede çalışma şartları gerçekten çok zor. İlçe merkezi 150 kilogramı bulan bir yağış aldı. O yağışın getirdiği şiddetle de derelerde de büyük bir birikim oldu. 7 personelden 6'sı kurtarıldı. Aldığımız haberler yağmurun ilerleyen saatlerde azalacağı yönünde. Şu anda fazla bir hasar yok. En önemlisi kayıp askerimizi kurtarmak." dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ - Faik Onur KAYA - Hilal ÇARIKLI

 

 


 


0282 726 91 91
0282 747 65 10