Çerkezköy'de çifte coşku

Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 94. Yılı ve Çerkezköy'ün düşman işgalinden kurtuluşunun 95.yıldönümü dün düzenlenen törenler ile kutlandı.

Çerkezköy 29.10.2017 21:48:00 0
Çerkezköy

ÇELENK PROGRAMI İLE ETKİNLİKLER BAŞLAD I

 

Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 94. Yıldönümü ve Çerkezköy’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 95’inci yıldönümü nedeni ile cumartesi günü çelenk sunma programı gerçekleştirildi. Çelenk törenine Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Engin Candaş, Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, Çerkezköy Jandarma Komutanı Yüzbaşı Volkan Torun, Çerkezköy Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu, siyasi parti temsilcileri, askeri erkan, muhtarlar, gaziler, STK temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.   Çerkezköy Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Çerkezköy Belediye başkanlığı çelenklerinin Atatürk anıtına sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile çelenk töreni sona erdi. Cumartesi günü gerçekleştirilen çelenk koyma töreninin ardından kutlamalar pazar günü saat 09.00’da Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban’ın Kaymakamlık Makamı’nda tebrikleri kabul etmesi ile başladı. Tebrikat törenin ardından saat 10.00 başlayan kutlama töreni öncesi Çerkezköy Belediyesi tarafından tören alanında binlerce Türk bayrağı vatandaşlara ve öğrencilere dağıtılırken, tören alanı kırmızı beyaz renklere büründü.

 

VATANDAŞLARIN BAYRAMINI KUTLADILAR

 

Kutlamalarda Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Albay Engin Candaş ve Belediye Başkanı Vahap Akay’ın Belediye meydanında bulunan halkın ve tören birliklerinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlaması ardından saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı’nın  hep bir ağızdan söylenerek, şanlı bayrağımız göndere çekilmesi ile başladı. Ardından Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 94. Yılı ve Çerkezköy’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yılı nedeni ile Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay bir konuşma gerçekleştirdi. Akay “  Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 94. Yıldönümü aynı zamanda Çerkezköy’ümüzün düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yıldönümü. Bu vesile ile tüm hemşerilerimin Kurtuluş Gününü ve Cumhuriyet Bayramlarını kutluyorum. Cumhuriyeti bizlere armağan eden ulusumuzun kurucusu kurtarıcısı büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzü, silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyorum” diye konuştu.

 

BULGAR İŞGALİNDEN 29 EKİM 1922’DE KURTULDUK

 

Akay” Çerkezköy’ümüz tarihte Bulgar işgali altında yunan işgali altında kalmış ardından Atatürk’ümüzün önderliğinde başlayan ulusal kurtuluş mücadelesinde güzel bir tesadüfle Cumhuriyetin ilanından tam bir yıl önce 29 Ekim 1922 de düşman işgalinden kurtulmuş. O günlerde vatan toprağı için kurtuluş mücadelesi veren atalarımıza, tarihten bugüne kadar her karış vatan toprağı için hayatlarını feda ederek şehit olan askerimize, polisimize, ebediyete intikal eden kahraman gazilerimize, vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bu toprakların birliği için mücadele eden onurumuz, gururumuz Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarımızdan, polisimizden Allah razı olsun diyorum. Çerkezköy’ümüz kuruluşundan itibaren 1970’li yılların başına kadar küçük ve orta halli bir kasaba iken 1974 yılı başından itibaren sanayi ile tanışmaya başladı. Sanayileşme hamlesinin ilk adımına öncülük eden kıymetli büyüğümüz eski belediye başkanımız Rahmetli Hikmet Uğraş’ı da ayrıca rahmetle anıyorum. 1974 yılında başlayan sanayileşme ile birlikte Çerkezköy yoğun göç almaya ve her geçen gün hızla nüfusunu arttırmaya devam etmiştir. Geldiğimiz noktada coğrafi olarak Tekirdağ ilçeleri arasında yüzde 2 ile en küçük yüzölçümlü ancak nüfus olarak 3’üncü büyük ilçesiyiz.  Yüzde 85’i göç olan Çerkezköy’ümüz Türkiye’mizin dört bir yanından işi için aşı için burada buluşmuş vatandaşlarımız ile kardeşçe yaşadığımız şehrin adı. Biz işi için aşı için asgari müştereklerde buluşarak Çerkezköylülük bilinci içerisinde bu topraklarda nefes alan herkesle beraber hemşeriyiz herkesle birlikte Çerkezköylüyüz. Bu anlamda geldiğimiz bu günde kendi sınırlarında 3 organize sanayi bölgesinde yaklaşık 400 fabrikayı barındıran, ülkemizin bütçesine çok ciddi katma değer sağlayan sanayi kenti çevre dostu bir Çerkezköy’de hep birlikte sağlıkla yaşamaktan mutluyuz” açıklamasında bulundu.

 

ÇERKEZKÖY’ÜMÜZE BUGÜNDEN SAHİP ÇIKALIM

 

Akay “ Bu topraklara, yer altı kaynaklarımıza, havasına, suyuna, geleceğine sahip çıkan; havası temiz, dereleri temiz, suyu temiz, nefes alınabilen bir Çerkezköy’de yaşama umudumuzu koruyoruz. Hep birlikte, sadece bugünü değil geleceğimize ve çocuklarımıza borçlu olduğumuz bu topraklara Çerkezköy’ümüze bugünden sahip çıkalım. Hep birlikte hep bir ağızdan Sevdamıza yani Çerkezköy’ümüze sahip çıkalım. Bu duygularla geçmişten bugüne bu topraklara hizmet eden başta kaymakamlarımız ve belediye başkanlarımız olmak üzere görev yapan herkese bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Bir kez daha kurtuluş günümüz kutlu olsun.  Bir kez daha Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Yaşasın bizlere bugünleri armağan eden eşsiz liderimiz Mustafa Kemal Atatürk. Yaşasın Cumhuriyet” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

“İKİ SEVİNCİ BİRLİKTE YAŞIYORUZ VE KUTLUYORUZ”

 

Akay’ın ardından konuşan Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban “ Cumhuriyetimizin kuruluşunun 94. Yıldönümünü sizlerle birlikte coşkuyla kutlamanın engin sevincini yaşamaktayım. Hepinizi en derin muhabbetlerimle selamlıyorum. Ayrıca bugünün bizim için ayrı bir önemi daha var. Bugün Çerkezköy’ümüzün düşman işgalinden kurtuluşunun 95’inci yıldönümünü de yaşıyoruz.  Yani her iki sevinci birlikte yaşıyor ve kutluyoruz.  Değerli arkadaşlarım 1. Dünya Savaşı sonrası sahip oldukları ekonomik ayrıcalıklarıyla  ülkemizi sömüren emperyalist devletler  ve yandaşları  tüm güçleriyle ülkemizi işgal etmişlerdi. 19 Mayıs 1919’da Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk  Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlatmıştı. Erzurum ve Sivas kongreleriyle  tüm ulusa  topyekün mücadele çağrısı yapmıştır.  Bu çağrı coşkuyla kabul görmüş, ordusuyla, kadınıyla, erkeğiyle,  tüm milletimiz birlik olmuş, destancı bir mücadeleyle  emperyalist orduları ve yandaşları  yurdumuzdan sökülüp atılmıştır. Yüce Türk milletimizi azim ve kararlılığı sayesinde vatanımız istilacı güçlerden  temizlendikten sonra  sırada Ulusal Egemenlik ilkesine bağlı  çağdaş ve bilimsel düşünce ölçülerine dayalı bir toplum yapısını oluşturmak vardı. Milletimiz her şeyi başarabilir. Yeter ki kendine güvensin  ve azmetsin. Bu gücünü 1915’te Çanakkale de on binlerce şehit vermesine rağmen düşmanlara geçit vermeyerek,  damarlarındaki asil kanla ve iman gücüyle göstermiştir. Kurtuluş Savaşı sonrası yüce Türk milleti,  atasının etrafında kenetlenerek, Türk ulusunun yaratılış ve karakterine en uygun yönetim biçimi olan Cumhuriyet idaresini  29 Ekim 1923 tarihinde  tüm dünyaya ilan etmiştir” dedi.

 

BU VATANIN SAHİPSİZ OLMADIĞINI GÖSTERDİ

 

Abban  “ 1071’den bu yana asırlardır bu cennet vatanda hür ve bağımsız yaşamak  hiç de kolay olmamıştır.  3 tarafı deniz, 4 tarafı düşmanla çevrili tüm dünyanın gıpta ile baktığı bu coğrafya da  atalarımız tam bağımsızlık uğruna,  canlarını kanlarını feda ederek,  yurdumuzu korumuşlardır.  Geçmişte ve yakın tarihimizde olduğu gibi,  milli egemenliğimize ve tam bağımsızlığımıza göz diken,  bizi bölmeye ve parçalamaya çalışan,  iç ve dış düşmanlarımıza karşı Cumhuriyetimizin kazanımlarını korumak üzere her zaman birlik beraberlik içinde, tedbirli ve tetikte olmak zorundayız. Hepimizin çok iyi bildiği gibi 15 Temmuz  2016 tarihinde  Türkiye Cumhuriyeti devletine  ve milli irademize karşı bir darbe girişimi  düzenlendi.  Bu hain kalkışma devletimizi ve milletimizi emperyalist devletlerin işgaline zemin hazırlamak  üzere bir kaos ortamına  sürüklemeyi amaçlıyordu.  Milletimizin silahları, yine vatandaşlarımıza  TBMM’ye  ve devletimizin kurumlarına karşı kullanılma hainliğine şahit olduk.  Ancak hainlerin unuttuğu bir nokta vardı;  Kahraman milletimiz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da kurtuluş  savaşında atamızın  milletimize yaptığı çağrı gibi,   vatandaşları meydanlara davet etti.  15 Temmuz gecesi meydanları dolduran vatandaşlarımız,  bayrağımız ve özgürlüğümüz için; tankların, silahların F16’ların karşısında dimdik ayakta durarak,  bu vatanın sahipsiz olmadığını gösterdi.  249 vatandaşımızın şehit,  2 bin 196 vatandaşımızın  yaralanarak gazi olduğu,  bu hain kalkışma,  kısa sürede bastırılarak hainlere hak ettiği cezalar verilmiş,  ve verilmeye adli mercilerle devam etmektedir.  Bu duygu ve düşüncelerle,  başka Türkiye’nin kurucu Gazi Mustafa Kemal Atatürk  ve onun silah arkadaşları olmak üzere,  Çanakkale’den Sakarya’dan , Dumlupınar’dan, Kıbrıs’tan,   15 Temmuza ve günümüze kadar  bu cennet vatan ve bayrağımız uğruna canlarını feda etmiş aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi  minnet ve şükranla anıyorum.  Cenabı Allah’tan rahmet diliyorum. Cumhuriyet bayramımız ve Çerkezköy’ün kurtuluş günü kutlu olsun” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

DERECE GİRENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

 

Konuşmaların ardından Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi öğrencilerinden İrem Tokay “ Cumhuriyet Ne Demek”, Yasin Bozkurt “ Mehmet Toprak oldu” şiirlerini okudu. Programda daha sonra 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde resim,şiir, kompozisyon yarışmaları ve spor etkinliklerinde dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Anaokulları şiir birincisi Zübeyde Hanım Anaokulu öğrencisi Elif İpek, ilkokullar resim birincisi Şehit Dinçer Ersoy İlkokulu öğrencisi Utku Arzcan, ortaokullar şiir birincisi 125.Yıl Ortaokulu öğrencisi Lara Yüksel ve liseler arası kompozisyon birincisi Özel Gülerçin Anadolu Lisesi öğrencisi Ümmügül Ünlü’ye ödülleri Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban tarafından verildi. Anakoulları resim ikincisi Zehra Mehmet Gülkaya Anaokulu öğrencisi Eylül Beril Kayan, İlkokullar resim ikincisi Veliköy İlkokulu öğrencisi Berkay Ürkmez, Ortaokullar şiir ikincisi Nurullah Narin Ortaokulu öğrencisi Sude Yıldız, liseler kompozisyon ikincisi Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi öğrencisi Emine Etyemez’e ödülleri Garnizon Komutanı Engin Candaş tarafından takdim edildi. Anaokulları resim üçüncüsü Müjgan Serkan Karaköz Anaokulu öğrencisi Alp Baksı, İlkokullar resim üçüncüsü Atatürk İlkokulu öğrencisi Rana Hafsa Güner, Ortaokullar şiir üçüncüsü Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Esmanur Çoban, Liseler arası kompozisyon üçüncüsü Pakize Narin Anadolu Lisesi öğrencisi Fahriye Gündoğdu’ya ise ödülleri Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay tarafından verildi.  Masa tenisi erkekler kategorisinde birinci olan Çerkezköy Uğur Okullarından Semih Yergin’e, ikinci olan Servet Yergin’e, üçüncü olan Batuhan Deniz Aktaş’a,masa tenisi kızlarda birinci olan Pakize Narin Anadolu Lisesi öğrencisi Tuana Tarak’a, ikinci olan Gülşah Akkan’a ve üçüncü olan HFZ Anadolu Lisesi öğrencisi Zeynep Şen’e ödülleri Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal tarafından verilirken, Basketbol Erkeklerde birinci olan Pakize Narin Anadolu Lisesi, ikinci olan Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi, üçüncü olan ÇTSO Anadolu Lisesi’ne ödülleri İlçe Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu tarafından verildi. Voleybol Kızlar kategorisinde birinci olan Pakize Narin Anadolu Lisesi, ikinci olan ÇTSO Anadolu Lisesi’ne ve üçüncü olan Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesine ödülleri İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş tarafından takdim edildi.

 

BEĞENİ TOPLADILAR

 

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi öğrencileri solo türküler seslendirdiler. Solo türkülerin seslendirilmesinin ardından Çerkezköy İlçe Halk Eğitimi Merkezi Folklor ekibi gösterilerde bulundu. Coşku ve dikkatle izlenen halk oyunları gösterisinde protokol üyeleri elleriyle tempo tutarak folklor ekibini ilgiyle izledi. Program ise  Çerkezköy’de bulunan okulların geçişinin ardından askeri geçit töreni ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sona erdi.

 

ESNAF BAYRAMA İLGİ GÖSTERDİ

 

Tören alanındaki coşkunun bir diğer kaynağı ise yoğun katılım oldu. Bu yıl Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına Çerkezköylüler adeta akın etti. Atatürk Anıtı önündeki törenler yoğun bir ilgiyle karşılandı. Askerlerin geçişi sırasında her zaman olduğu gibi vatandaşlar, alkışlarla izledi. Törenlerde heyecanlarını en fazla belli eden ise çocuklar ve gençler oldu. Ellerinde Türk Bayrakları’nı sallayarak tören alanındaki her etkinliği büyük bir ilgiyle izleyen çocuklar, Cumhuriyet coşkusunu büyüklerden daha fazla belli etti.Cumhuriyetin 94. yılı Çerkezköy'de coşkuyla kutlanırken, bir kısım esnaf da giydiği ay yıldızlı ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafının baskısı olan kravatlar ile Cumhuriyet Bayramı coşkusuna ilgi gösterdi.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Programa Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Garnizon Komutanı Tank Albay Engin Candaş, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı İmdat Özgör, Enver Bayram, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, İlçe Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, CHP İlçe Başkanı Engin Camcı, MHP İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz,  İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, NKÜ Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Can Burak Şişman, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Arat, İlçe Müftüsü Veli Vehbi Bardakçı, İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, Çerkezköy Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsa Altay, Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı ve Bağlık Mahalle Muhtarı Tahsin Akgün ve muhtarlar, PTT Müdürü Ali Arslan, STK temsilcileri, askeri erkan ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

 

 

 

Haber / Faik Onur KAYA / Seyit SÜREN / Hilal ÇARIKLI


0282 726 91 91
0282 747 65 10