''Bizler hizmet etmenin mutluluğu içerisindeyiz''

TESKİ tarafından Çorlu'da gerçekleştirilen Yenice Mahallesi Atık Su Arıtma Tesisi Yenileme İnşaatının açılış töreni düzenledi.

Çorlu 28.11.2017 20:54:00 0

Törene Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa ile Büyükşehir Belediyesi ve TESKİ'nin daire başkanları katıldı.

 

‘’TESKİ’YE VE ÇORLU’YA YARAŞIR HALE GETİRİLDİ’’

 

Açılış konuşmasını yapan TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa; "Yakından takip ediyorsunuz; TESKİ olarak büyük bir altyapı hamlesi gerçekleştiriyoruz. Hem içme suyu hem de kanalizasyon altyapımızın yenilenmesi alanında bugüne kadar çok önemli çalışmalar yaptık. TESKİ olarak bir önemli görevimiz de atık su arıtma tesisleri kurmak ve bunları işletmek. Kurulduğumuz günden bu yana gerek kapanan belde belediyelerden bize devredilen tesislerin yenilenmesi gerekse yeni atık su arıtma tesisleri yapma konusunda çok önemli yol kat ettik. İşte bugün bunun bir örneğini yaşıyoruz. Çıkan Büyükşehir Belediyesi Yasası ile birlikte elinden belde belediyesi olma sıfatı alınan ve Çorlu'ya mahalle olarak bağlanan Yenice'nin atık su arıtma tesisi tamamen TESKİ öz kaynakları ve TESKİ teknik ekibinin projelendirmesi ve ihalesi ile gerçekten çok güzel bir noktaya geldi. Biz TESKİ olarak devir aldığımızda burada bir tesis vardı ama kapasite olarak son derece yetersizdi, hem de çıkış suyu değerleri olarak da arzu edilen seviyede değildi. Yine alan son derece dardı. Burada çok ciddi sıkıntılar yaşıyorduk. Burada bu sorunu çözmek için Plan Proje Dairemiz ile Atık Su Arıtma Dairemiz beraber çalışarak buranın tamamen yenilenmesi konusunda bir proje geliştirdiler. Projenin ihalesini yaptık. Toplamda KDV hariç 2 milyon 978 bin 350 liralık bir yatırımı gerçekleştirdik. Buradaki tesis ileri biyolojik artıma tesisi haline getirildi.  Tesisin kapasitesini 3000 bin metre küp güne çıkardık.  TESKİ olarak göreve ilk geldiğimizde mevcut atık su arıtma tesisleri günde 5000 metreküp atık su arıtırken günümüzdeki arıtma kapasitesi 38 kat artışla 190 bin metre küp olmuştur.  Bu da Türkiye genelinde büyük bir başarıdır. Tesisin içerisinde yeni vidanjör boşaltma tesisi yapıldı. Otomatik ızgara sistemi de yapıldı. Proje kapsamında 400 metre küplük yeni bir dengeleme havuzu yapıldı. Tesis içerisinde tüm pomba, mekanik ekipman, karıştırıcı, sıyırıcı, motorlar yeni teknolojiye uygun olarak yenilenmiştir. Tüm tesisatlar yenilerek oldukça verimli hale getirilmiştir. Yine çamursuzlaştırma sistemi için de tesisimize dekantör kurulumu gerçekleştirilmiştir. Tesisin tüm elektrik sistemi yenilenmiş ve skada sistemi kurulmuştur. Atık Su Arıtma Tesisleri bizim aynamız. Vatandaşların buraya geldikleri zaman çevre düzenlemesi ile birlikte bir tesis görmesini arzuluyoruz. Bu anlamda ağaç dikimi, çevre düzenlemesi ve kilit taş yapılarak burası TESKİ'ye ve Çorlu'ya yaraşır hale getirilmiştir. Böylece TESKİ'nin ileri biyolojik arıtma tesislerine bir yenisi daha eklenmiş oldu." dedi.

 

"ZAMANLA HER YATIRIM KENDİSİNİ YENİLEYECEK’’

 

Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan ise "Büyükşehir olduktan sonra irili ufaklı çok sayıda yatırım gerçekleşti. Fakat hizmetlerin hemen gerçekleştirilmesi ile ilgili bir beklenti var. Tekirdağ'ı yıllardır büyükşehir olan yerlerle bir tutmayın. Bunun bir evveliyatı olacak. TESKİ tarafından kilometrelerce yeni kanallar, yağmur suyu tesisleri yapıldı. Bunun dışında büyükşehir belediyesi tarafından birçok yatırımlar yapıldı.  Sayın Şafak Başa çok güzel açıklamalar yaptı. Ben küçük bir ekleme yapmak istiyorum; bugün Çorlu'nun da arıtması yapılıyor. Bu, Çorlu Belediyesinin uzun zamandır büyük uğraşları sonucunda gerçekleştirdi. Türkiye'nin birçok yerinde Trakya hariç arıtma tesisleri ve altyapı çalışmaları devlet tarafından gerçekleştiriliyor. Ama ne hikmetse Trakya'ya bu konuda giriş olmamıştır.  Burada gerçekleştirilen arıtma tesislerinin parasını da biz hem Çorlu Belediyesi hem de Büyükşehir Belediyesi olarak ödüyoruz. Yenice önemli bir sahil bölgesi.  Zamanla her yatırım kendisini yenileyecek. Ben son olarak Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak'a teşekkür ediyorum. Ayrıca TESKİ Genel Müdürümüz Şafak Başa ve eli nasırlı olan işçi kardeşlerime de teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.

 

"30 MART 2019’A KADAR HİZMETLERİMİZİ YERİNE GETİRECEĞİZ’’

 

Son olarak konuşmasını yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak; ‘’Yenice Atık Su Arıtma Tesisinin ilk iki senelik performansını yakından inceleyen bir büyükşehir belediye başkanı olarak özellikle bayramlarda yaz mevsiminde olan bayramlar da ne kadar zahmet çektiğimizi çok iyi biliyoruz. Bugün bu tesisin çalışma halini 780 metre küpten, 3000 metre küpe yükselttik ve bu bölgenin 30.000 nüfusuna hizmet edecek bir çalışma haline getirdik. Hizmetlerimiz daha devam edecek. Topluma güzel hizmetler sosyal demokrat belediyelerin ana felsefeleri içerisinde yer alıyor. Yarın Hayrabolu'dayız, Hayrabolu'da 10 Milyonluk Rekreasyon alanının temelini atacağız, Hayrabolu'nun görüşünü ve genel yapısını değiştireceğiz. Bizi 2019'un 30 Mart'ına kadar her gün bir açılışta veya temel atma törenlerinde göreceksiniz ve 30 Mart 2019'a geldiğimiz zamanda bütün sözlerimizi yerine getirdiğimizi göreceksiniz. Buraya gelmeden önce sayın genel müdürümden Teskinin şuandaki yatırımlarını istedim, 473 Milyonu buluyor. Biten, devam eden ve bitecek olanlar, Büyükşehir ide içerisine koyduğumuz zaman 750 Milyonu buluyor.  Bundan sonraki hizmetlerimiz daha devam edecektir. Özellikle eğitim kurumlarına çok önem veriyoruz. Bakınız çok reklamını yapmadık ama 28 tane ilkokulun su depolarını değiştirdik. Biz halka hizmet ettikçe, bu tesisleri halkın hizmetine sundukça göreceksiniz. Bizler hizmet etmenin mutluluğu içerisindeyiz. Her şey gönlünüzce olsun derken bu tesisin hem yenicenin sabit nüfusuna hem de yaz nüfusuna ve Tekirdağ'a hayırlı olmasını diliyorum." şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından kurdele kesiminin gerçekleştiği törende katılımcılar tarafından tesisin çevresine zeytin ağaçları dikildi.  Ayrıca, Başkan Kadir Albayrak Yenice Mahallesi Atık Su Arıtma Tesisinin gezerek yetkililerden bilgi aldı.

 

Haber / Sevim BOZKURT

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10