ÇTSO'da konuşmanın önemi anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası eğitim bilgilendirme konferansları aralıksız bir şekilde devam ediyor. Dün de  ÇTSO mini konferans salonunda 10.00-16.00 saatleri arası 'sunum teknikleri Ve toplum önünde

Çerkezköy 6.12.2017 20:49:00 0
ÇTSO

Toplantıda Lean Danışmanlık San. Ve Tic.ltd.Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Dal sunum gerçekleştirdi.  

 

“BİR ŞEYİ ANLATMADA SUNUM ÇOK ÖNEMLİ”

 

Cevdet Dal,sunumun bir konuyu yada bir ürün tanıtımı veya satışı sırasında çok önemli olduğunu belirterek, “Özellikle satış konusunda bir ürünü pazarlarken yapılacak sunumun çok iyi olması gerekmektedir.sunum bir şeyi yani her hangi bir ürünü satabilme yada bir konuyu tam olarak anlatabilme becerisidir.Hangi konuda olursa olsun sunum yapılırken sunumu desteklemek için teknik olarak görsellikte kullanıldığında sunum katılımcıları daha da etkiler. Sunum  ayrıca bir gruba bir brifing bir satış yapma konularında o konular hakkında bir bilgi verilmesidir.Sunumun nerede ne zaman  ve hangi mekanda yapılacağı da önemlidir. Ayrıca resmi bir ortamda mı yada resmi olmayan ortamda mı ne kadar katılımcıya yapılacak veya bir gruba mı yapılacak eğer gruplar küçük yada büyüklüğüne göre de sunum değişir. Bu nedenle konu hakkında sunumda gerekli görsellerle desteklenmesi gerekmektedir. Sunum yaparken dinleyici kitlesi etkilenmeli yani dinleyicilerin dikkatini çeken tarzda yerine göre ses tonunu da ona göre ayarlanması gerekmektedir. Eğer sunum yapacak kişi yönetici ise çalışanlardan farklı özelliklere sahip olması gerekiyor. ‘İyi sunum yeteneği’  ne sahip olmalı. Topluluk önünde etkili konuşma yapan lider, kariyeri için başarı anahtarını da elinde tutuyor demektir. Hatta iyi sunum yapabilen kişiler diğer yöneticilerden bir adım  da önce çıkıyor. Ancak birçok yönetici topluluk önüne çıktığı zaman  iyi sunum yapamamaları nedeniyle avuç içinin terlemesine ve mide kramplarına engel olamıyor” dedi.

 

“SUNUMU YAPAN KONUKLARI ETKİLEMELİ”

 

Dal konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Konuklar, konuşmacıyı dinlerken bir nedeni olsun istiyor ve ilgilerini çekecek herhangi bir olay bekliyor. Bu nedenle  dinleyicilerle  kontak kurmak önem kazanıyor. Birkaç sunum öncesi Sunumu yapacak kişi önceden belirlediği  konu üzerinde  dinleyicilerin konu hakkında  ilgisini çekecek deneyimlerinden söz etmeli.  Ayrıca dinleyicilerle mutlaka göz kontağı sağlamalıdır. Konuşmacı daha etkin sunum için bazı teknik bilgilere de gereksinim duyuyor ise beden dili ve görüntü ile sunumunu desteklemesi de önem kazanıyor.  Konuşmaya başlamadan önce odaya ve sınıfa girdiğinizde size uygun herhangi bir yerde durun. Fakat sesinizin tüm dinleyicilere ulaştığından emin olun. Konuşmaya başlayacağınız zaman tüm dinleyicilerin rahatlıkla görebilmesini sağlayın. Onlarla kontak kurabileceğiniz bir yere geçin ve dinleyici ile yüz yüze gelecek şekilde anlatım yapın. Ayni zamanda tek noktada durulmamalı devamlı hareket halinde sunumu gerçekleştirmelisiniz” açıklamasında bulundu

 

ŞUNLARA DİKKAT EDİLMELİ

 

Dal “ Sunum yaparken dinleyici kontrolünü elinde tutmalı kim dinliyor kim dinlemiyor yada kim  yada kimler ilgisiz kalıyorsa kiminle konuşuyor. Sunum yapan bunlara çok dikkat etmeli ve dikkati kendine toplamalı. Bu da sunum öncesi ortaya koyacağı dinleyici ile arasında iyi kontak kurmasıdır. Dinleyici ile enteraktif bir iletişim yapmalı. Bazı durumlar için kontrol dinleyiciye verilebilir.Sunumu yapan kişiden katılımcı gereken mesajı alması gerekmektedir. katılımcı,önyargılı olabilir, duygusal tepki verebilir,dikkat dağınıklığı ilgisiz  olabilir. Algısı ve bakış acısı farklı olabilir. Kültürel farklılık olabilir. İşte bunları ortadan kaldırmanın ten noktası sunumuna iyi  ve örneklerle başlaması çok önemlidir.

 

“DİNLEYİCİYE  GEREKLİ MESAJ VERİLMELİ”

 

Cevdet dal, sunum sırasında dinleyiciye sunum konusu ne ise onun hakkında gerekli mesajın verilmesine de vurgu yaparak “ Katılımcıya ulaştırılması gereken mesajdır. Mesaj bir ürünün satışı,bir bilginin anlatımı yada bir projenin kapanışı ise bu çok iyi ifade edilmeli. Mesaj yalnızca konuşma ile değil tüm öğeler  ile ilgilidir. Vücut dili,mimikler,göz kontağı,görsel öğeler ile desteklenmelidir. Mesaj ayni zamanda katılımcı beklentilerinden de etkilemeli” diye konuştu.

 

“ETKİLİ SUNUM İYİ VE BASİT ANLATIMLA OLUR”

 

Etkili sunumun dinleyicileri bilgilendirirken sıkmadan yapılması gerektiğini de belirten Dal, “Dinleyiciler ile iletişim iyi kurulmalı ihtiyaçları iyi ve onların anlayacağı şekilde sıkmadan basit yaklaşımlarla mesaja odaklanmalarını sağlayarak göz teması kurarak etkileyici bir başlangıç mutlaka yapılmalı. Bu da konun büyüklüğüne göre 10-20-30 kuralı kapsamında yapılmalıdır. Sunumdaki konu en çok 10 görselle desteklenmelidir. Sunumun mutlak surette bir hikayesi olmalı,ses tonu beden dilini etkilemek için kullanma heyecanı yenme sunumu zevkli bir eyleme dönüştürerek sunumu hedefine ulaştırılmalı. Bu nedenle toplum önünde konuşma yaparken sunumlar çok iyi olmalı sunumu yapacak olan konu hakkında yeterli bilgi ve birikime sahip olmalı ve dinleyicileri konu hakkında bilgilendirerek gerekli mesajı vermelidir.”diye konuştu.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10