Yüceer: Grev anayasal haktır

Bakanlar Kurulu kararı ile metal işçilerinin grevinin 60 gün süreyle ertelenmesini Meclis gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer TBMM Başkanlığına, ÇalıÅ?

Tekirdağ 28.01.2018 19:55:00 0
Yüceer: Grev anayasal haktır

Yüceer, grev hakkının emekçilerin büyük mücadeleler sonunda elde ettiği bir hak olduğunu kaydetti.

 

60 GÜN SÜREYLE ERTELENDİ

 

Yüceer, Anayasa’nın 90’ıncı maddesi ve ILO normları ile barışçıl toplu eylem hakkının güvence altına alındığını belirtti. 2012 yılında çıkarılan 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile 12 Eylül ürünü grev ertelemenin aynen korunduğunu ifade eden Yüceer, Bakanlar Kurulu’nun grev erteleme yetkisi ile grev hakkının kullanılmasının emekçiler için neredeyse imkânsız hale geldiğini vurgulayarak  Türk Metal İşçileri Sendikası, Birleşik Metal İşçileri Sendikası ve Çelik-İş Sendikası’nın, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürüttüğü toplu sözleşme sürecinin tıkanmasının ardından grev kararı aldığını,  ancak Bakanlar Kurulu’nun kararı ile grevin “milli güvenliği bozucu” nitelikte görüldüğü için 60 gün süreyle ertelendiğini bildirdi.  

 

‘’130 BİN EMEKÇİ ÜCRET VE ÖZLÜK HAKLARINI İSTİYOR’’

 

130 bin emekçinin sadece alın terinin karşılığını, insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamını sürdürebileceği ücret ve özlük haklarını istediğini ifade eden Yüceer; ‘’Hükümet keyfi bir gerekçeyle işçinin Anayasal hakkı olan grev hakkını elinden alıyor. Grevin ertelenme nedeni ise diğer yasaklarda olduğu gibi tanıdık. Bu ülkede milli güvenliği de, genel sağlığı da, bozan işçiler, emekçiler değil; keyfi gerekçelerle demokrasiyi, hukuku rafa kaldıranlardır.   İktidar eliyle emekçilerin hak arama mücadelesinin bastırılması kabul edilemez. Demokrasiyi ve işçi haklarını ihlal eden bir uygulamaya dönüşen OHAL de, grev hakkının kullanımının önündeki tüm engeller de derhal kaldırılmalıdır. Metal işçilerinin grev hakkı iade edilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

 YÜCEER ŞU SORULARI YÖNELTTİ

 

CHP’li Yüceer, Bakan Sarıeroğlu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: Hükümetleriniz döneminde kaç grev ertelenmiştir? Ertelenen bu grevler hangi iş kollarında ve hangi kuruluşlarda gerçekleşmiştir? “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Biz OHAL’i iş dünyasının daha rahat çalışması için getirdik” sözlerinden hareketle grev erteleme talebi iş dünyasından mı gelmiştir? İşçinin Anayasal hakkı olan grev hakkının önündeki engelleri kaldırmak için Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır? İşçilerin hak arayışı “milli güvenliği” nasıl tehdit etmektedir?

 

Haber / Melek ELMA


0282 726 91 91
0282 747 65 10