Esnaf da halk da istemiyoruz diyor (10)

Kömürlü termik santral konusunda esnaf ve halk, bölgeye yapılmasına karşı oldukları görüşlerini belirtmeye devam ediyor.

Çerkezköy 13.02.2018 20:22:00 0
Esnaf da halk da istemiyoruz diyor (10)

Bugüne kadar bu konuda vatandaşlar enerjiye karşı olmadıklarını, tek karşı oldukları kömürlü termik santral yapılması olduğunu dile getiriyorlar.

 

‘’HAVAMIZIN, SAĞLIĞIMIZIN, DOĞAMIZIN BOZULMASINI İSTEMİYORUZ’’

 

Bünyamin Kasırga-( Çaycı); “ Bölgemize kömürlü termik santral kurulması demek bölgemizde yaşayan insanların sağlık durumu başta olmak üzere tüm canlılar ve doğanın bozulması demek. İnsanoğlunun en temel hakkı yaşama hakkı değil midir? Bölge halkımızın yaşam hakkının kömürlü termik santral ile alınmasını istemiyoruz. Biz zehir solumak istemiyoruz. Biz yaşamak için nefes almak istiyoruz. Havamızın, sağlığımızın, doğamızın bozulmasını istemiyoruz. Biz bölge halkı olarak enerjiye karşı değiliz. Biz kömürlü termik santrale karşı olduğumuzu haykırıyoruz. Çocuklarımız okula giderken ağızlarına, burunlarına mendil ya da maske takmalarını istemiyoruz. Biz her şeyden önce sağlıklı yaşamak için rahat bir nefes almak istiyoruz. Öğrendiğime göre bu santrallerde soğutma içinde tonlarca su kullanılacak olması da bölgemizdeki su rezervlerimizin yok olması ve yer altı ve yer üstü sularının da kirlenmesi olacak. Akarsulardaki ve doğadaki canlılarda yok olacak. Biz bölge halkı olarak ne Çerkezköy ne Kapaklı ne de Trakya’nın her hangi bir yerine kömürlü termik santral istemiyoruz” dedi.

 

BÖLGEMİZE TERMİK SANTRAL YAPILMAMASI KONUSUNDA KARARLIYIZ

 

Çerkezköy’e Gönül Verenler Derneği Başkanı Murat Akay; “Çerkezköy ve Kapaklı ilçe sınırları içerisine toplam 500 bin hektarlık bir alana yapılması planlanan kömürlü termik santral yalnız bu iki ilçemizi değil tüm Trakya Bölgesi’ni etkileyecek ve binlerce insanımız  zehir solumaktan ölecek, insanlarımızın sağlığı bozulacak. Şu an bile bölgemizde kanser vakaları artmakta. O zaman bu en az yüzde elli daha da artacak, doğa yok olacak, doğadaki canlılar yok olacak, tarım ve  hayvancılık bitecek,   Biz ne yaşadığımız bu bölgeye ne de Trakya’nın başka bir yerine  kömürlü termik santral yapılmasını istemiyoruz .Biz enerjiye  değil, kömürlü termik santrale karşıyız.Yıllar önce Çernobil’de meydana gelen termik santral vakasında ülkemizi bile etkiledi bir çok insanımız termik santralın çıkardığı gazdan zehirlendi  kanser oldu  ve binlerce insanımız hayatının baharında öldü. Karadeniz Bölgesi’nde yetişen ürünler zehirden etkilendiği ve kanserasyon içerdiği için telef oldu. İşte bu ve buna benzer daha birçok nedenlerden dolayı insanlarımızın, doğamızın ve kısaca geleceğimizin yok olmaması için termik santral yapılmasını istemiyoruz. Bu konuda da kararlıyız.  Bu konuda ilçemizdeki ve tüm bölgemizdeki sivil toplum kuruluşlarımızı duyarlı olmalarını istiyoruz. Diyorlar ki bir termik santralin havaya karbondioksit salımı 6 katlı bir apartmanınkinden daha düşükmüş. Yalan. Bölgemize yapılmak istenen kömürlü termik santral  Çerkezköy ,Kapaklı, Saray, Çorlu, Ergene, Silivri ve Vize olmak üzere  tüm Trakya Bölgesi’ni etkileyecek.Trakya'da soğuyan hava içindeki kirletici gazlarla alçak araziye çökecek. Keşan'da kalitesiz kömürün yarattığı hava kirliliği bile termik santrallerle kıyaslanamaz. Yeni termik santrallerdeki teknik gelişmeler bacadan çıkan gazları azaltıyor gibi görünse de asla ve asla yeterli değildir. Bacadan çıkan ince tozlardaki ağır metaller tüm canlıların sağlığını etkilemekte, sızan asit maden sularının taşıdığı ağır metaller ise çevreyi kirletmektedir. Bunun en güzel örneklerinden biri Yatağan ve Afşin termik santralleri. Günümüzde gelişmiş ülkeler kömürlü termik santrallerden vazgeçerken biz tutturmuşuz illa ki kömürlü termik santral diye. Alternatif enerji üretim türleri var bunlardan yararlanılsın. Rüzgar, güneş ve akarsularımız ne güne duruyor. Bunlar insan sağlığına olsun doğaya olsun tarıma olsun hiçbir zararı yok.”dedi.

 

GELİŞMİŞ ÜLKELER TERMİKTEN VAZGEÇİYOR

 

İsmail Garip-(Seyyar  Milli Piyango bayii);  “Kömür zehirdir. Artık gelişmiş ülkeler kömürü zehir olarak gördükleri için yeni bir termik santral yapmamakta ve hatta kendi kömürlerini bize satabilmek için çaba harcamaktadır. Biz ülkemizde neden hala kömürlü termik santral kurulması için ısrar ediyoruz bunu anlamış değilim. Bölgemize yapılmak istenen kömürlü termik santral yalnız bizlerin yaşadığı yerleri değil tüm Trakya Bölgemizi etkileyecek. Bölgemizde zaten yeteri kadar fabrika var. Bu termik buradaki fabrikaların milyonlarcası burada olsa bile kömürlü termik santral kadar zararlı olmaz.  Özellikle Çerkezköy, Kapaklı, Çorlu ve Ergene ‘de kanser hastalıkları artış gösteriyor. Kömürlü termik santral ile bu daha da artar ve üstelik astım hastalığı da hat safhaya çıkar, Kısaca insan yaşamı, doğa ve tarım her şey biter. Bugünler çok aranır ama ölen gitti mi bir daha geri gelmiyor. Bu nedenle sağlığımızın, doğamızın bozulmaması için zehir solumamak için kömürlü termik istemiyoruz” dedi.

 

TRAKYA HALKI OLARAK İSTEMİYORUZ

 

Hüseyin Karbaş-(Emekli); “Ben Kapaklı’da doğdum ve orada yaşıyorum. Bölgemizde kömürlü termik santral yapılması planlanana kadar bu konuda bir fikrim yoktu. Sonra ne nedir zararı faydası var mıdır diye bir araştırdım. Gördüm ki faydasının yanında zararı çok daha fazla olduğunu öğrendim. Bölgemize bunu kuracaklarına neden rüzgar gülünden ya da güneşten yararlanmıyorlar?  Enerji ise bunlardan hem daha ucuza hem de hiçbir zararı olmayan enerji üretimi yapılabilir. Ama kömürlü termik santral öyle değil. Bir kere kava kirliği olacak ve zehir solumaktan nefes alamayacağız. Doğamız, tarımımız, hayvancılığımız suyumuz yok olacak. Televizyon haberlerinde görüyorum termik santral kurulmak istenen yerlerde insanlar ayağa kalkıyor. Zararlı olduğunu biliyorlar ki bölgelerine istemiyorlar. Biz neden böyle zararlı bir şeyi bölgemize yapılmasını isteyelim. Bizde istemiyoruz. Trakya halkı sanki enerjiye karşıymış gibi bazı kesimde böyle birde algı var biz bu güne kadar enerjiye karşı olmadık ve karşıda değiliz bölge halkı olarak karşı olduğumuz kömürlü termik santral ve kurulmasını istemiyoruz.”dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10