Gidecek yerimiz yok Ölümü bekliyoruz

Batı Marmara Gazeteciler Derneği ev sahipliğinde Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve gazetecilerin bulunduğu heyet dün termik sa

Çerkezköy 20.02.2018 20:42:00 0
Gidecek yerimiz yok Ölümü bekliyoruz

Çerkezköy heyeti genç ihtiyar demeden vatandaşlarla iletişim kurarak onların koluna girip yaşadıkları sorunları birinci ağızdan dinlediler. Vatandaşlar yıllardır Afşin-Elbistan A Termik Santralinin mahallelerine kül yağdırdığını kaydederek “ Gidecek yerimiz yok, ölümüzü bekliyoruz” dedi.

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın da bulunduğu Çerkezköy’den 40 kişilik heyet 2016 yılında kurulan Batı Marmara Gazeteciler Derneği’nin ev sahipliğinde Afşin’in Çoğulhan Beldesinde bulunan Termik Santrali yerinde inceledi.

 

PAZARTESİ GÜNÜ HAREKET ETTİLER

 

Pazartesi günü Kahramanmaraş’a ulaşan heyet dün termik santralin bulunduğu bölgeye gitti. İnceleme öncesi Çerkezköy’lü heyet ile bir araya gelen Afşin'e bağlı Çoğulhan Beldesi Belediye Eski Başkanı Adem Yıldız, termik santral ile ilgili heyete bilgi vererek, termik santralin bölgeye bu güne kadar hiçbir faydasının olmadığını ifade etti. Yıldız “Termik santralin tarıma, insan sağlığına zararı var. Yerleşim yerlerine yakın yere kurulması zaten bir muamma. Bir tanesi eski teknoloji ile yapılan termik santral, 1983 yılında faaliyete geçti. O şu anda baca gazı sistemi olmadığı için dolayı güya, öyle değil, durduruldu şuanda. 2004 yılında diğeri faaliyete geçti. Bu iki termik santralin ÇED raporu bulunmuyor.  A santralinin zaten ÇED’i yoktu, B santralini ona dayalı vermişlerdi. Amaç A santralini kapatıp ÇED’i alıp B’yi satmaktı. Bir de göçük geçti başından. Elbistan tarafından 70-80 bin dönüm arazi kamulaştırma alanında. B santralinin kül olan sahası 30 bin dönüm alanda, göçük olan alanda. O alanda da çalışma şuanda yoktur. Burada şeker pancarı, ayçiçeği, buğday, nohut, fasulye ve çiçekli bitki kalmadı. Bu bölgede fasulye, nohut yok ve sondajlardan dolayı sular da çekildi. Su azalmaya başladı” diye konuştu.

 

“KENDİ GÖZLERİMİZLE GÖRÜYORUZ”

 

40 kişilik heyette Kahramanmaraş’a geldiklerini kaydeden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Enerji Bakanlığının Çerkezköy ve Kapaklı’ya yapılması planlanan bir kömürlü termik santral hedefi var.

 

Bununla ilgili ÇED raporu süreci de devam etmektedir. 3-4 ay önce Muğla Yatağan termik santralini inceledik ve bu günde Afşin’e geldik. Bugün bizi Çerkezköy ve Kapaklı’da, Trakya’da ne gibi sıkıntılar bekliyor, yapılması planlanan termik santralin şehre ne gibi sıkıntıların getirdiğini kendi gözlerimizle, hiçbir kurgu olmadan gelip hep birlikte gözlemlemek istedik. Ortada hiçbir hazırlık yok, herhangi bir kurgu yok. Sadece buradaki vatandaşlarımızın durumuna bakarak, fotoğrafa bakarak sıkıntının ne olduğunu görmeye geldik. Tereddütlerimiz aynı. Çerkezköy’ün su ile alakalı tereddüdü zaten var. Kömürlü termik santralin harcayacağı su miktarı, su kaynağı zaten kısıtlı olan Çerkezköy, Kapaklı ve Trakya’dan götüreceklerini kendi gözlerimizle görüyoruz” dedi.

 

BUNU BİZE TARİF ETSİNLER

 

Akay “ Kömürlü termik santralin atık suyunun çevreye ve doğaya nasıl zarar verdiğini mahalle muhtarlarımızdan dinlemiştik. Çoğulhan nüfusu 5 yıl önce 10 bin iken, şimdi ise 2 binlere düşmüş Yüzde 10 büyüyen bir sanayi kentinde 500 tane sanayi kuruluşu var. İstihdamla ilgili herhangi sıkıntı ve tereddüt olmayan bir ilçede yaşıyoruz. İstihdam beklentimiz de yok. Konum olarak Çerkezköy ve Kapaklı’nın bahçesine 2 bin metre mesafeye termik santrali koyulmaya çalışılıyor. Akılla izah edilecek bir tarafı da yok. Bize tarif edilen kısım maalesef köpürtülerek, süslenerek tarif ediliyor. Akıllı yerli kömürden bahsediliyor. Kömürün akıllısını ben ilk defa duyuyorum. Bunu bilimsel olarak tarif edebilecek bir bakanlık yetkilisi varsa da bunu bize bir zahmet tarif etsin” diye konuştu.

 

“İTİRAZLARIMIZI YAPTIK”

 

Yapılan örneklerden vatandaşları çok ciddi sıkıntılar beklediğini gördükleri ve gözlemlediklerini kaydeden Akay “ İnşallah bu gidişe dur diyeceğiz. Vatandaşa rağmen termik santralin Çerkezköy’de ve Kapaklı’da yapılacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı. Yaklaşık 2 hafta önce ÇED halkı bilgilendirme toplantısı Çerkezköy’de yapıldı. Ancak çeşitli gerekçelerle biraz da engellenerek, kapılar kapatılmaya çalışılarak, basın içeri alınmayarak engellenmeye çalıştı. Bilgilendirme toplantısı bir bilgilendirmeme toplantısına dönüştü. Bilgilendirme niyetiyle gelip gelmedikleri de yanlarından getirdikleri maktu sonuç raporlarından da belliydi. Amaç zaten bilgilendirmek değildi. Toplantı yapıldı, halk bilgilenmek istemedi diye bir rapor tuttular. Biz de hukuki olarak Çerkezköy Belediyesi olarak da vatandaşlar olarak da ÇED raporunun hukuki sürecini takip etmekteyiz ve itirazlarımıza da başladık” dedi.

 

“CİDDİ BİR GÖÇ OLMUŞ”

 

Afşin’deki termik santralin 1974’lü yıllarda yapıldığını kaydeden Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı “ Termik santral o günden bu güne kadar hizmet vermiş ve şuanda da kapatılmıştır. Onun 1,5 kilometre yakınında başka bir termik santral olduğunu gözlemledik. Vatandaşlarımız ile yaptığımız görüşmelerde halkın memnun olmadığını gözlemledik. Yeşil bitki örtüsünden ziyade ayçiçeği, fasulyenin çiçeklerinin tamamı kurumuş. Toprak altındaki ürünlerin toprak üstüne çıktıktan sonra maalesef yok olduğunu gözlemledik. Buradaki vatandaşımız termik santralden kurtulmaya çalışıyor. Termik ile beraber ciddi bir göç olduğunu gördük. Elbistan ve Çoğulhan’dan göç eden vatandaşlarımız Kahramanmaraş’ın merkezine yerleşmiş. Gidemeyenler burada kaderi ile baş başa kalmış. Bunun biran önce sonlandırılması gerekmektedir” dedi.

 

“YENİLEBİLİR ENERJİDEN YANAYIZ”

 

Yenilebilir enerjiden yana olduklarını kaydeden Mandalı “ Kapaklı ve Çerkezköy’de yapılması planlanan termik santralden bir önce vazgeçin. Biz yenilebilir enerjiden yanayız. Ayrıca rüzgar gülü ve güneş enerjisinden yanayız. Elde edeceğimiz enerjini, yenilenebilir enerji ile 1’e 3 olacak. Yeni teknolojiden yanayız” diye konuştu.

 

“CANLI OLARAK YAŞADIK”

 

Heyette bulunan İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin de konuşma gerçekleştirdi. Çetin “ Biz enerji üretimine karşı değiliz. Alternatif enerji kaynakları var. Bunlar da kullanılabilir. İlla termik santral yapılması zorunlu mudur, bu bir soru işaretidir. Daha temiz enerji üretim alanları olabilir. Güneş panelleri ile üretilen enerji santralleri olabilir. Bu tür alternatif enerji kaynakları kullanılabilir. Biz de termik santrali yerinde görmek için geldik. Canlı olarak yaşayalım, buradaki insanlarla görüşelim istedik” dedi.

 

“GARİBAN İNSANLAR KANSER OLUYOR”

 

Uzun yıllardır yaşadıkları sıkıntıları Çerkezköy’lü heyette paylaşan halk ise “ Parası olanlar evlerini başka yerlere taşırken, gariban ise burada kalıp kanser oluyor. Bizim gidecek yerimiz yok, ölümü bekliyoruz Birlik beraberlik olursanız kimse yapamaz. Ama bizim gibi ayrı olursanız kanser de olursunuz, sahip çıkan da olmaz.Termik santral nedeniyle kanser vakaları çok arttı ve her evden birkaç kişi kansere yakalandı. Termik santral insan sağlığına olduğu kadar doğaya ve çevreye de büyük zararlar veriyor. Son dönemlerde başımıza kül yağdı. Çamaşır asamıyoruz. Önceden fasulyemiz de, nohudumuz da, her şeyimiz de oluyordu. Artık olmuyor. Her şey bitti” diye konuştu.

 

AY YILDIZLI TABLO HEDİYE ETTİ

 

Termik santral incelemesinin ardından heyet Saadet Partisi Afşin İlçe Başkanı Yusuf Doğan, İYİ Parti Ekinözü İlçe Başkanı Mehmet Şahin, Afşin'e bağlı Çoğulhan Beldesi Belediye Eski Başkanı ve İYİ Parti Afşin İlçe Başkanı Adem Yıldız’ın da yer aldığı yemekte bir araya geldi. Büyük Birlik Partisi Afşin İlçe Başkanı Ecevit Kavak tarafından Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve Batı Marmara Gazeteciler Derneği Başkanı Şaban Kardeş’e ay yıldızlı tablo hediye edildi.

 

GECE ÇERKEZKÖY’E DÖNDÜLER

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Gümüş, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı, Büyük Birlik Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Murat Yürük, İYİ Parti Cemalettin Turlin, Kapaklı İYİ Parti Yusuf Çetin, MHP’li Çerkezköy Belediye Meclis Üyesi Hasan Sakallı, CHP Gençlik Kolları Başkanı Uğur Can Avcılar, Çerkezköy Alperen Ocakları Başkanı Ahmet Macit, Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Tahsin Akgün, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası temsilcisi Sinan Sifil, Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Dündar Orhan, Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As, Çerkezköy Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Arat, Çerkezköy Kent Konseyi Temsilcisi Hülya Dediğidoğru, Çerkezköy’e Gönül Verenler Derneği Temsilcisi Gülnur Kocaçınar, Çerkezköy Belediyesi çevre mühendisleri ve avukatları, Kızılpınar Mahalle Muhtarı Ahmet Milli, Veliköy Mahalle Muhtarı Ersan Albayrak, Yıldırım Beyazıt Mahalle Muhtarı İrfan Akem yer alıyor. Bölgede mesleğini icra eden gazeteciler Ali Tamer Avcılar, Şaban Kardeş, Talip Öztürk, Adem Çil, Gülgün Keçeci, Ercan Kılıçlı, Hilal Çarıkçı ve Abdulkadir Kıldize’nin her aldığı heyet gece Çerkezköy’e dönüş yaptı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10