''Ankara'ya sesimizi yüksek bir şekilde duyurmalıyız''

Çerkezköy Kuzey Kafkaslar Kültür ve Dayanışma Derneği, Tekirdağ Gümüşhaneliler Derneği ile Çerkezköy Sivaslılar Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği'ni ziyaret eden Çerkezköy Bele

Çerkezköy 23.02.2018 19:39:00 0

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Kuzey Kafkaslar Kültür ve Dayanışma Derneği, Tekirdağ Gümüşhaneliler Derneği ile Çerkezköy Sivaslılar Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’ne ziyarette bulundu. Akay, 3 derneğin bir süre önce gerçekleştirdikleri kongrelerinde göreve gelen yönetim kurullarına başarılar dileyerek geçtiğimiz günlerde termik santralle ilgili inceleme yapmak üzere Batı Marmara Gazeteciler Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirdikleri Kahramanmaraş Afşin gezisinde gördüklerini aktardı.  

 

AFŞİN’DE GÖRDÜKLERİNİ ANLATTI

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın ilk önce Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret etti.  Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram’ın da hazır bulunduğu ziyarette Akay’ı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Ataçay ve üyeleri karşıladı. Akay, Bir süre önce gerçekleştirilen kongrede yeniden başkanlığa seçilen Emrullah Ataçay ve yönetimine hayırlı olsun dileklerinde bulunarak geçtiğimiz günlerde termik santralle ilgili inceleme yapmak üzere Batı Marmara Gazeteciler Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirdikleri Kahramanmaraş Afşin gezisi ile ilgili izlenimlerini de anlattı.

 

ORASI İLE ÇERKEZKÖY’Ü MUKAYESE ETMEK İÇİN GİTTİK

 

Akay, Batı Marmara Gazeteciler Derneği’nin daveti ile Çerkezköy ve Kapaklı’dan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte Afşin’deki termik santrali incelemek, termik santralin bölge halkını nasıl etkilediğini gözlemlemek için Kahramanmaraş Afşin’e gittiklerini belirterek; “Orası ile Çerkezköy’ü mukayese etmek için gittik. Afşin’in Çoğulhan Mahallesi’nde 2 tane termik santral var. A santral 1970’li yıllarda yapılmaya başlanmış. 1998’de B santral yapılmaya başlanmış. A tipi santral kapalıydı, B tipi santral ise faal olarak çalışıyor” ifadelerini kullandı.

 

NE ÇARŞI KALMIŞ NE DE DÜKKAN

 

Çoğulhan nüfusunun önceden 12 bin olduğunu, ancak termik santral yapılmasının ardından her geçen gün nüfusun azalarak 2 bine düştüğünü belirten  Akay; “Orada 400 hektarlık santral sahası giderek yayılmış. Çerkezköy’deki 500 hektarlık alan da yayılacak. Termik santral bugünün meselesi değil. Çocuklarımız, torunlarımız nelerle karşılaşacak. Bugünden bunları öngörmeliyiz. Afşin’de kent merkezi, çarşı merkezi neredeyse terk edilmiş alan haline gelmiş. Ne çarşı kalmış ne de dükkan. İçler acısı bir manzara var” diye konuştu.  

 

ATIK SUYUN DERELERE GİDİŞİ ŞEHRİ ETKİLEMİŞ

 

Akay; ‘’Çerkezköy’de yapılması planlanan termik santral ile ilgili hazırlanan ÇED raporunda santralde kullanılacak suyun Meriç Nehri’nden çekilecek. Bu santral dönüp dolaşıp Çerkezköy’ün yer altı suyunu çekmek zorunda kalacak. Afşin’de Ceyhan Nehri’nden su çekilmiş ve kömürün yıkandığı su derelere aktarılmış. Dereler kapkara olmuş. Su kullanımı, atık suyun derelere gidişi şehri etkilemiş” dedi.

 

KÖMÜRÜN TOZUNUN ŞEHRİ MAHVETMİŞ

 

 Kömürün tozunun şehri mahvettiğini belirten Akay; Çerkezköy’de yakılacak kömürün cüruf oranı yüzde 40. Afşin’de çıkarılan külü havzaya yaymaya başlamışlar. Çerkezköy’de yapılması planlanan termik santral 2 bin metre uzağımızda.  Çerkezköy’ün bahçesine termik santral yapılmasıyla ilgili tereddütlerimizi paylaşıyoruz” dedi.  Çerkezköy nüfusunu her yıl yüzde 10 arttığını belirten Akay,  5 yıl önce 111 bin olan nüfus 5 yılda 160 bine dayandı. Termik santral yapılırsa bu göçün terse gideceği açık bir gerçek. Çoğulhan’da başka gidecek yeri olmayan vatandaşlar orada yaşamak zorunda bırakılmış. Biz bunu istemiyoruz” dedi. Akay,  Çerkezköy ve Kapaklı’nın bir tarafında 500 tane sanayi kuruluşu var, ormandan hava alacağımız tarafa da termik santral yapılmak isteniyor. Termik santral ile fabrika bacaları arasına sıkışmış 300 bin nüfus olacak” dedi. Akay, Afşin’den insanlara bir dokunduklarını bin af işittiklerini ve anlatılanlarla yaşanılanların bir olmadığını gözlemlediklerini belirtti.

 

BU BİR SİYASİ SÖYLEM DEĞİL

 

Akay, Çerkezköy’de 2017 yılı Ocak ayında yaptırdıkları ankette vatandaşların yüzde 77’sinin termik santral istemediği sonucunun çıktığını, 2017 yılı Kasım ayında ise aynı anketi tekrar yaptırdıklarını ve termik santral istemeyenlerin oranının yüzde 87’ye çıktığını belirterek;  “İnsanlara anlatınca bu oran daha da yukarıya çıkacak. Tereddütlerimizi yüksek sesle konuşmalıyız” dedi. Termik santral ile ilgili ÇED raporu sürecinin devam ettiğini de belirten Akay “Bu süreçte bizim de hukuki itirazlarımız var. Ankara’ya sesimizi yüksek bir şekilde duyurmalıyız. Bu bir siyasi söylem değil” dedi.

 

BİZ TERMİK SANTRAL İSTEMİYORUZ’ DEMEK ZORUNDAYIZ

 

Termik santralin savunulabilir bir tarafı yok diyen Akay;  “Bugün termik santral yapılsın diyenler, buraya termik santral yapılırsa 10 yıl sonra bu kararları yüzünden vicdan azabı çekecekler. O günler gelmeden toplanıp ‘Biz termik santral istemiyoruz’ demek zorundayız. Silivri’de o dönemde iktidar muhalefet tüm siyasi partilerin milletvekilleri, ilçe başkanları bir araya gelerek ‘Silivri’ye termik santral istemiyoruz’ dediler” sözlerine yer verdi.

 

ŞUANDA ALINAN ÜCRETLERİN HEPSİ SU BEDELİ DEĞİL

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay dernek başkanlarının talep ve beklentilerini de dinleyerek, su fiyatlarının yüksek olduğunun dile getirilmesi üzerine konuşan Akay “Mayıs ayında TESKİ’nin genel kurulu var. Orada su fiyatları ile ilgili düşüş olacak. Şuanda alınan ücretlerin hepsi su bedeli değil. Önceden belediyeler atık su bedeli almayabiliyordu. Büyükşehir yasası ile birlikte su bedelinin yarısı kadar atık su bedeli alınması zorunluluğu getirildi” dedi.  2019 yılında Çerkezköy’ün içme suyu hattının yenileneceğini belirten Akay dere derlerin etrafını yaşam alanı haline getirerek o alanların çehresini değiştirecek. Çerkezköy derelerine akan kanalizasyonlar ve atık sular 4-5 ay sonra kolektörle arıtmaya verilecek. 6 milyonluk yatırımla Kavak Dereyi de ıslah ediyoruz. İlk etabını tamamladık. İkinci etapta da 1 buçuk kilometrelik alanda ıslah çalışması yapılacak ve o bölgede yaşayan vatandaşlar kötü kokudan kurtulacak. Kolektör hattı ile derelere kaçak deşarjların da önüne geçilecek’’ dedi.  

 

2018 YENİ HEDEFLERİN ORTAYA KONDUĞU BİR YIL OLACAK

 

Akay, 29 Ekim Spor Kompleksi ve çevresindeki tesisler için 4 milyon lira para harcadıklarını belirterek “Göreve geldiğimizde belediyenin 50 milyon lira kamu borcu vardı. 2005-2013 yılları arasında hiç ödenmeyen kamu borcunu yapılandırdık. 30 milyon liraya yakınını ödedik. Kalanını da düzenli olarak ödüyoruz. 50 milyonluk borçla 7 tane tesis yapılırdı” dedi. Akay, 2018’in çalışmaların sonuçlandığı, yeni hedeflerin ortaya konduğu bir yıl olacağını söyledi.

 

AKILLI KÖMÜRDEN NE ANLADIKLARINI BİZE DE ANLATSINLAR

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay,  ardından Tekirdağ Gümüşhaneliler Derneği’ni ziyaret eti.  Dernek başkanı Hasan Hatipoğlu ve üyeler tarafından karşılanan Akay, yeni yönetime hayırlı olsun temennisinde bulunarak Afşin’de gördüklerini de anlattı.  Konuşmasına Afşin gezisinde gördüklerini anlatarak başlayan Akay, Termik santralin Çerkezköy’ün geleceğine zerre kadar katkısı yok. Yer altı suyunu alacak. Atık su şehri mahvedecek. Havayı da, suyu da, insan sağlığını da trafiği de mahvedecek. Çan Termik Santralini örnek vererek Çerkezköy’ün havasının temizleneceğini söylüyorlar. Bir de akıllı kömürden bahsediyorlar. Akıllı kömürden ne anladıklarını bize de anlatsınlar” dedi.

 

ÇERKEZKÖY’DE İÇME SUYU BORULARININ YÜZDE 50’Sİ ASBEST

 

Çerkezköy’de yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında da bilgi veren Akay “Çerkezköy’de içme suyu borularının yüzde 50’si asbest. Her gün 25 tane su patlağı oluyor. Yaptığımız sokaklarda boruları da değiştiriyoruz. Çerkezköy’ün asbest boru oranı yüzde 50. Tekirdağ’ın ilçeleri arasında asbest boru oranı en yüksek olan ilçe biziz. Bizden sonra ikinci sırada olan Çorlu’da asbest boru oranı yüzde 7. 2019’da içme suyu hattı çalışması yapılacağından dolayı Öztrak ve Atatürk Caddesi’nde düzenleme çalışmalarını öteledik” dedi.

 

30 YILLIK ALIŞKANLIK DEĞİŞTİRİLDİ

 

Son olarak Sivaslılar Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’ni ziyaret eden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay,  dernek Başkanı Ercan Yılmaz ve üyeler tarafından karşılandı. Akay, yeni yönetime  başarılar dileyerek Afşin Termik Santrali’ndeki gördüklerini anlattı.  Akay, dernek üyelerinin beklentilerini de dinledi. Tek yön uygulamasının dile getirilmesi üzerine bu kararın 30 yıllık alışkanlıkların değiştirilmesi ile ilgili radikal bir karar olduğunu söyleyen Akay, en önemli süreci atlattıklarını kaydetti. Akay Atatürk Caddesi ve Öztrak Caddesi’nde 200’ün üzerinde ağacı kaldırdıklarını söyleyerek; ‘’ Ağaçlar hepsi köklendi, yeşerdi. Yüzde 1 oranında fire var. Atatürk Caddesi’nden 107 tane ağaç söktük. Bunun yerine 115 tane ıhlamur ağacı diktik” dedi.

 

İKİNCİ ETAP ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK

 

Yeni kapalı Pazar yeri çalışmalarının Haziran ayında tamamlanacağını ve oranın faaliyete geçmesi ile birlikte eski Pazar alanında Kent Park Projesi’nin ikinci etap çalışmalarının başlayacağını söyledi

 

EĞİTİMDE BİR İVME YAKALADIK

 

Eğitimle ilgili de konuşan Akay, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban ilçede göreve başlayana kadar hiç kimse eğitimle ilgili kapıları çalmadı. Kaymakamlık, belediye, milli eğitim müdürlüğü ve hayırseverlerin ortak çalışması ile eğitimde bir ivme yakaladık” dedi.

 

Haber / Seyit Süren


0282 726 91 91
0282 747 65 10