Bizi öldürmeden termik santral yapamazlar

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Pınarça Mahallesi'nde sivil toplum kuruluşları ve Pınarçalı kadınlar tarafından program düzenlendi.

Kapaklı 8.03.2018 20:39:00 0
Bizi öldürmeden termik santral yapamazlar

Kadınlar günü programında gündem yine Kapaklı-Çerkezköy sınırları arasında yapılması planlanan kömürlü termik santral olurken, program sonunda maske takıp sevgi çemberi oluşturan kadınlar “ Bizi öldürmeden termik santral yapamazlar.Bizim cennet köyümüzü cehenneme çevirmesinler. Sessiz çığlığımızı duyurmaya başladık” diyerek termik santralden vazgeçilene kadar bu mücadelelerini sürdüreceklerini kaydettiler.

 

“İLK KEZ 1921 YILINDA KUTLANMIŞTIR”

 

Dün saat 12:00’da başlayan program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Programda Pınarçalı kadınlar adına konuşma gerçekleştiren İlknur Bozkaya “Dünya Emekçi Kadınlar Günü 8 Mart 1857 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde hakları için mücadeleleri sırasında yanarak ölen 129 kadın işçinin anısına, her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşik Milletler tarafından 16 Mart 1977 tarihinde kabul edilmiş uluslar arası bir gündür.Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün ilk kez 1921 yılında Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlamıştır. Bazı yasaklı zamanlar geçirilmesine rağmen 1984’ten itibaren her yıl Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya devam ediyor” dedi. Kadının toplumun en etkili, yönlendirici, koruyucu, birleştirici ve en mücadeleci unsuru olduğunu söyleyen Bozkaya “Kadının ilerlemesi, sosyal adaletin bir şartı olmakla birlikte sadece bir kadın sorunu değildir. Bu konu, sürdürülebilir, adil ve kalkınmış bir toplumu inşa etmenin tek yolu olup, politik, sosyal, ekonomik, kültürel ve çevresel güvenliği başarmanın da ön koşuludur” dedi.

 

“KADIN VARSA DEMOKRASİ VAR”

 

Toplumun özgürleşmesi ve kurtuluşunun kadının özgürleşmesine ve kurtuluşuna bağlı olduğunu ifade eden Bozkaya“ Demokratik, ileri bir toplum için, kadınların güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk ve benzeri alanlarda eşit fırsat ve olanaklardan faydalanabiliyor olmaları büyük önem taşıyor. Unutulmamalı ki Kurtuluş Savaşı’nın Nene Hatun’u, Halide Edip Adıvar’ı, Halime Çavuş’u, Kara Fatmaları, Cumhuriyet devriminin kadın önderleridir. Kadının içinde olmadığı hiçbir toplumsal-kültürel ve siyasal hareket başarıyı yakalayamaz. Bu hareket ileride de olabilir, geride de olabilir. Ama kadın her zaman ileriye götüren yerde yer almıştır.

 

Anayasa’nın 56’ncı maddesinde ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir.  Bizler Pınarçalı kadınlar olarak Cumhuriyetimizin bize kazandırdığı yasal haklarımızdan güç alarak, huzur içinde sağlıklı yaşam hakkımız gereği, yaşadığımız Çerkezköy-Kapaklı ilçeleri ile birlikte Trakya’nın tarım topraklarının asil yağmurları ile kirletilmesine, Istranca Ormanlarının telef olmasına, su havzalarımızın tahrip edilmesine, insanlarımızın hastalıklarla boğuşmasına, binlerce yıl süre gelen bir yaşamın yok edilmesine karşı anayasal hakkımızı kullanarak Çerkezköy Kömürlü Termik Santralin bölgemizde kurulmasına izin vermeyeceğiz. Kadın varsa demokrasi var” dedi.

 

“MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

 

Kadınlar Günü dolayısıyla şiirlerin okunmasının ardından tek tek söz alan Pınarçalı kadınlar termik santralin kurulmasını istemediklerini kaydettiler. Termik santral mücadelesinde herkesi yanlarında görmek istediklerini kaydeden kadınlar “ Bize toplu katliam yapsınlar, birden öldürsünler. Bizi neden yavaş yavaş öldürmek istiyorlar. Bizim cennet köyümüzü cehenneme çevirmesinler. Bizi öldürmeden termik santral yapamazlar. Çocuklarımız için mücadele edeceğiz. Bu, sağlık meselesi. Termik santralin yapılmaması için 7 aydır mücadele ediyoruz. Sessiz çığlığımızı duyurmaya başladık. Termik santralden vazgeçilene kadar bu mücadelemizi sürdüreceğiz. Bizler ölmek istemiyoruz, yaşamak istiyoruz” diye konuştu.

 

“HER ZAMAN YANINIZDAYIZ”

 

Enerjinin önemli olduğunu ve enerjiye karşı olmadıklarını kaydeden kadınlar  “Enerjinin elde edilmesi için farklı yöntemler var. Rüzgar güllerimiz, güneş enerjimiz var. Bunlardan enerji elde edilebilir. Termik santrale hayır, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisine evet” diye konuştular. Kapaklı Kent Konseyi Başkanı Arzu Özdemir de programda kısa bir konuşma gerçekleştirerek “Her zaman yanınızdayız. Bu iş bittiğinde de kutlamaları hep birlikte yapacağız” diye konuştu. TEMA Vakfı Çerkezköy Temsilcisi Nilüfer Ceylan da “Kadın bir mucize. Bunu Pınarça’da da görüyoruz. Gerçekten bir mucizeye doğru gidiyoruz. Halk en büyük güç, hele de içinde kadınlar varsa. Bu mücadele büyüyerek daha da artacaktır” dedi. Programın ardından yoğun yağış altında maskelerini takıp termik santrali protesto eden kadınlar, termik santral ile mücadele için sevgi çemberi oluşturup yürüyüş gerçekleştirdi.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10