Milli Şair Mehmet Akif anıldı

İstiklal Marşı'nın kabulünün 97. yıl dönümü ve vatan şairi Mehmet Akif Ersoy Çerkezköy'de törenle anıldı. Düzenlenen programda konuşan Çerkezköy İlçe Milli Eğitim MüdürÃ?

Çerkezköy 12.03.2018 22:36:00 0
Milli Şair Mehmet Akif anıldı

İstiklal Marşı'nın kabulünün 97. yıl dönümü ve vatan şairi Mehmet Akif Ersoy, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İlçe Halk Eğitimi Merkezi Salonu’nda dün saat 10.30’da düzenlenen törenle anıldı.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Yoğun katılımın olduğu programda Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban,3. Zırhlı Tugay Komutanı  Tuğgeneral Engin Candaş, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, MHP İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, iyi Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, İlçe Emniyet Müdürü   Serdar Kurtoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Volkan Torun, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, İlçe Milli Eğitim şube müdürleri İrfan Danışmaz, Abdullah Nayır,Yusuf Hayri, İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Necmi Akman, İlçe Nüfus Müdürü Gülhan Yavuz, İlçe Mal Müdürü İlhami Taşkın, İlçe Tarım Müdürü İsa Altay, Çerkezköy Müftüsü Veli Vehbi Bardakçı, Türkiye Muhtarlar Derneği Başkanı ve Bağlık Mahallesi Muhtarı Tahsin Akgün ve muhtarlar, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Çerkezköylü hayırseverler Müjgan-Serkan Karagöz çifti, Seval Ahmet Çetin çifti, STK temsilcileri, okul  müdürleri, öğretmenler ve  öğrenci  ve çok sayıda davetli katıldı.

 

MEHMET AKİF SANCILI BİR DÖNEMİN EDEBİYATINDA PARLAYAN BİR YILDIZ

 

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Ardından günün anlam ve önemimi belirten konuşmayı Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş yaptı. Gümüş, “Kendisini vatanına ve milletine adayan vatan şairi Mehmet Akif Ersoy kaleme aldığı istiklal marşımızın kabulünün  97.yılında milli şairimizi rahmet, minnet ve şükranla anmak ve anlamak üzere sizlerle birlikteyiz, programımıza hoş geldiniz. Son devrin 4 dil bilen büyük mütefekkiri, sanatı millet için yapan gerçek bir aydın; şiir, yazı ve konuşmaları ile milli mücadelenin manevi ateşleyicilerinden bir hatip, sancılı bir dönemin edebiyatında parlayan bir yıldız’’ dedi.

 

 MEHMET AKİF ÇAĞIN İLERİSİNDE BİR AYDINDIR

 

Gümüş şöyle devam etti, “Mehmet Akif çağının ilerisindedir ’aydındır’. O, toplumuna tepeden bakmayan, toplumunu hor görmeyen, batıyı kuru bir hayranlık yerine kritik bir takdirle izleyen, kendi toplumuna yabancılaşmamış çağdaş Türk aydınının simgesidir. Akif’i şair, fikir adamı, müstesna bir seciye, ahlak sahibi ve bir idealist olarak ele almak gerekir. Milletimizin üzüntülerini, dertlerini uğradığı felaketleri dile getirirken bir yandan da derhal uyanmak, çağdaş medeniyet seviyesine çıkmak gerektiğini belirtir.  Akif, ağlamışsa veya sevinmişse, muhakkak milletin ızdırabı ve sevinciyle hareket etmiştir.Akif, şair ve fikir adamı olmak dışında yüksek bir seciye ve ahlak sahibi olarak da büyük önem taşır. Doğruluk, şahsi menfaatlerden uzak oluş, vefakarlık, doğru bildiği yoldan asla inhiraf etmemek, prensipler hususunda hiçbir taviz ve fedakarlıkta bulunmamak, özü sözü tok ve uzak bulunmak, dalkavukluktan tiksinmek, mevkii hırsından uzak durmak, engin vatanseverlik, memleket meselelerinde fedakarlık, Akif’in seviyesinin ana çizgilerine teşkil eder. Onun gibi idealistlere cemiyetimiz bugün her zamankinden daha muhtaçtır”

 

KAHRAMAN MEHMETÇİK’İN ÇANAKKKALE HAREKATI’NI DESTANLAŞTIRAN AKİF DEĞİL Mİ?

 

Hüseyin Gümüş, Mehmet Akif’in Çanakkale Savaşları’nda da Kahraman Mehmetçik’i destanlaştırdığını belirterek, “‘Safahat’ , milletimizin 1908-1923 yılları arasındaki durumunu, sevinçli ve acıklı taraflarıyla bütün hadiseleri anlatır. Balkan harbi facialarını gözyaşı döken Akif’tir. Umumi harp felaketini o yazmıştır. Kahraman Mehmetçik’in Çanakkale Harekatı’nı destanlaştıran yine Akif değil midir? İstiklal savaşında İstanbul’dan Ankara’ya giden yollarda iman aşılayıcı konuşmalar yapan ve sevr paçavrasının parçalanacağını müjdeleyen de odur. Bursa’nın işgali üzerine duyulan matemi ‘Bülbül’ şiiriyle dile getiren o değil miydi? Doğacak hürriyet ve istiklali terennüm eden ölmez ‘ İstiklal Marşı’nı yine Akif yazmadı mı? dedi.

 

HAYALİNİ KURDUĞU ASIMIN NESLİ BU AZİZ MİLLETİN DEĞİŞMEYEN RUHUDUR

 

Gümüş konuşmasını şöyle tamamladı; “‘ Safahat’ memleket meselelerimiz üzerinden düşünenlerin asla ihmal edemeyeceği bir kaynaktır. Bugün bile çözülmesi için uğraşıp durduğumuz bütün milli meselelerini, bu kitapta, isabetli görüş ve düşüncelerle dile getirilmiştir. Yurt ve millet meselelerini dertlerimiz bu kadar canlı, etraflı şekilde söyleyen, anlatan; bunlar için çareler düşünen başka bir şair yoktur. Yalnız kendi devrini değil, geleceğin meselelerine de tercüman olan ‘ safahat’ önem ve değerini hiçbir zaman kaybetmeyecektir. Onu geleceğe ısmarladığı ve hayalini kurduğu Asımın Nesli bu azizi milletin değişmeyen ruhudur. O ruh 15 Temmuz’da tanklara kafa tutmuş Afrin’e de ‘ düğüne gidiyoruz’ diyerek gitmiştir. Konuşmamı Türk milletinin kaderi olan onun bir beyiti ile sonlandırmak istiyorum. Vatan için ölmekse kaderim, böyle kaderin ellerinden öperim” diye konuştu.

 

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERE ÖDÜL VERİLDİ

 

İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş’ün konuşmasının ardından 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü etkinlikleri kapsamında ilçedeki ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri arasında düzenlenen İstiklal Marşı’nı Güzel Okuma Yarışması’nda     dereceye giren öğrencilere Kaymakam Atilla Selami Abban,3. Zıhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Engin Candaş, Belediye Başkanı Vahap Akay tarafından ödülleri verildi.

 

ÖĞRENCİLERİN GÖSTERİSİ İLGİYLE İZLENDİ

 

Ödül töreninin ardından Seval-Ahmet Çetin Fen Lisesi öğrencileri  Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerini okudu ve sonra  yaklaşık 40 kişilik bir öğrenci öğretmenleri eşliğinde hazırladığı oratoryom gösterisini sundular. İlgiyle izlenen öğrencilerin okudukları İstiklal Marşı’nı işaret dili ile de okuyan öğrencilerin başarılı gösterileri protokol başta olmak üzere tüm katılımcılar ayakta dinledi ve ayakta alkışladılar. Programın sonunda protokol mensupları programın sunucusu Türk dili ve Edebiyatı Öğretmeni Eylem Akbaş ve öğrencileri tek tek tebrik etmesinin ardından toplu fotoğraf çekimi ile program son buldu.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10