Meme kanseri konusunda bilgilendirdiler

1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle Özel İrmet Hastanesi ile Cumhuriyet Halk Partisi Kapaklı İlçe Teşkilatı tarafından düzenlenen bilgilendirme seminerinde 'Meme Kanseri' anlatıldı. Çerkezköy Öze

Çerkezköy 7.04.2018 15:59:00 0
Meme kanseri konusunda bilgilendirdiler

KANSER NEDİR?

 

Cumhuriyet Halk Partisi Kapaklı İlçe Teşkilatı ve İrmet Hastanesi işbirliği ile meme kanserine dikkat çekmek amacıyla önceki gün 14.00-16.00 saatleri arasında parti binasında bilgilendirme semineri düzenlendi. Açıklamalarına kanser hastalığının tanımıyla başlayan Dr. Kaya, “Kanser;  hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak tedavi edilmediği taktirde hastayı ölüme götüren bir hastalıktır. Kadınlarda en sık görülen kanser türleri ise meme kanseri, rahim, yumurtalık kanseri, mide, bağırsak kanseri ve akciğer kanseridir. Süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin kontrol dışı çoğalmaları ve vücudun çeşitli yerlerine giderek çoğalmaya devam etmelerine meme kanseri diyoruz.

 

DİKKAT EDİN

 

Kaya “  Risk faktörlerini ise yaş genetik, aile öyküsü, kalıtsal sendromlar, menarş, selim meme hastalıkları, geçirilmiş meme kanseri, alkol, obezite, oral kontraseptifler, beslenme, radyasyon olarak sıralayabiliriz. Aylık meme muayenesi (kendi kendine muayene) 20-39 yaş, yıllık meme muayenesi 40-49 yaş, 40 yaşından başlayarak iki ya da her yıl bir kez mamografi, 50 yaş ve üstünde aylık, yıllık ve her yıl mamografi. Kendi kendine muayene 20 yaş ve üzerinde adet başlangıcından 5-7. günlerinde; adet görülmüyorsa ayın aynı gününde elin orta parmaklarının 3 iç yüzeyleriyle en az 5 dakikalık masaj şeklinde yapılmaktadır. Muayenede dikkat edilmesi gereken hususlar ise şekil bozukluğu, çekinti, renk değişikliği, meme başı akıntısı, kitle ve ağrıdır'' dedi. 

 

MUAYENEDE İYİ HUYLU YA DA KÖTÜ HUYLU LEZYONLAR NASIL AYIRT EDİLEBİLİR?

 

İyi ve kötü huylu lezyonların ayırt edilme durumlarını belirten Dr. Kaya, “Memenin düzgün sınırlı, lastik kıvamında ve yuvarlak olması olası iyi huylu lezyona; sert, meme başında çekilme / kanlı akıntı ve ciltte gamzeleşme olması ise kötü huylu lezyona işarettir.” açıklamalarında bulundu.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10