Alınan ittifak kararını değerlendirdiler

24 Haziran pazar günü yapılacak olan 27. dönem milletvekili seçimleri öncesi, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve Demokratik S

Tekirdağ 4.05.2018 15:09:00 0
Alınan ittifak kararını değerlendirdiler

’SİYASİ PARTİLERİN TEMEL GÖREVİ BUDUR’
 

Siyasi partilerin devleti yönetmek için kurulan anayasal kurumlar olduğunu ifade eden Saadet Partisi İl Başkanı Feti Pehlivan; ‘’Siyasi partilerin temel görevi budur. Devletin nasıl yönetildiğine dair programları içerir. Partiler programlarını seçmenlere aktarır ve seçmen de uygun bulduğu programa yetki verir’’ dedi.


BEŞ YIL HÜKÜMETİ HERHANGİ BİR ŞEKİLDE İNDİRME ŞANSI YOK
 

Türkiye’nin, referandum münasebetiyle hükümet sisteminde bir değişikliğe gittiğini kaydeden Pehlivan; ‘’ Bu değişiklikte Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi geldi. Daha önce bildiklerimizden çok farklı bir yapı arz ediyor. Cumhurbaşkanları hiçbir partinin özel adayı olamıyor aslında. Cumhurbaşkanı, hükümet kurmak için gösterilen namzet demektir. Cumhurbaşkanı seçildiği zaman da malumunuz hükümeti dışarıdan kurar. Eğer meclisten kendisine faydalı olacak birini alır ise milletvekilliğinden ayrılmak zorundadır. Anayasada ifade edilen yönetimde istikrar ve temsilde adalet prensiplerinin doğru uygulanmasını da gerektiriyordu. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yönetimde istikrar sağlanacak. Beş yıl hükümeti herhangi bir şekilde indirme şansı yok. Ancak öte yandan anayasal bir zorunluluk yine. Siyasi partilerin almış oldukları oy oranında temsil edilebilmesi gerekiyor. 12 Eylül Darbesi’nden sonra oluşturulmuş olan yüzde 10’luk baraj, aslında hükümet sistemindeki değişiklikten dolayı sıfırlanması gerekiyor’’ dedi.


DEVLET MESELELERİNDE YANILMA OLAMAZ
 

AK Parti’nin, barajı aşamama tehlikesi ile karşı karşıya kalan MHP’nin emir ve direktiflerine uygun şekilde bir ittifak olayı ortaya koyduğunu ifade eden Pehlivan; ‘’ Bu siyasal olarak bizim çok dikkatimizi çekiyor. Niye büyük parti olayları belirlemiyor da yüzde 10 barajını aşamayacak bir parti belirliyor. Bu sorgulanması gereken önemli bir soru. Sonuç itibariyle 2002’den bu yana AK Parti’nin dillendirdiği bir husus var: Koalisyonlara şiddetle karşıyız. Erken seçim vatana ihanettir, sözleri söylenmiştir. Şimdi koalisyon değil de ittifak adı altında aynı şeyi gerçekleştiriyorlar. Şu anki hükümetin yönetiminde sürekli yanılma, sürekli aldatılma mekanizması işliyor. Halbuki devlet meselelerinde yanılma olamaz. Dikkatlice müzakere edilir ve en uygun olanı ortaya konulur. Ama 15-16 yıllık süre içerisinde bunu böyle gördük. Sonuç sıfır baraja çekmediler, kendilerine göre bir kombinasyon kurarak, genel başkanımızın ifade ettiği şekilde insanları kutuplaşmaya iterek yaptıkları bir tuzaklamaydı bu. Enteresan bir şey cereyan ediyor. Kendilerine göre mükemmel olan bu ittifak meselesi, öbür tarafta siyasi partilerin de ittifakını gerektiriyor. Bu yasal zorunluluk anlamına geliyor. Tabii ittifak sıfır baraj anlamını da içeriyor. Yani o ittifakta bulunan partiler yüzde 10’u geçtiklerinde zaten yüzde 10 barajını geçmiş oluyor. Şimdi ne yapacaklarını da şaşırdılar. Muhalefet partilerini halkın gözünde aşağı çekelim diye uğraşıyorlar. Bu çok tehlikeli’’ dedi.

 


BÖYLE BİR ORTAMDA PROJELERİN KONUŞULMASI LAZIM
 

Siyasi partilerin birbirinin düşmanı değil, rakipleri olduğunu ifade eden Pehlivan; ‘’Partiler, devleti daha iyi yönetmek için rekabet etmelidir. Böyle bir ortamda projelerin konuşulması lazım. Bunun üzerine şahıslar üzerinden politik beyanlar insanlarımızı öteliyor, sıkıntıya sokuyor. Şu an geldiğimiz nokta erken seçim de değil. Erken seçim olabilmesi için en az üç aylık süreç lazım. Bu bir baskın seçimdir. Ama bugün tahakkuk eden bu birliktelik partilerimizin kendi oylarıyla meclise girme imkânı sağlıyor. Buna biz ittifak demiyoruz; liderlerimizin ifade ettiği gibi seçim işbirliği diyoruz. Siyasi partiler birbirinin düşmanı olmadığına göre seçim çalışmalarında daha mülayim, daha yan yana durabilir, projelerini halka sunabilir, nitelikli hürmetli ve hoşgörülü bir hava içerisinde inşallah iyi sonuçlar alınabilir. Tabi şimdi daha işbirliği protokolü açıklanmadı. Bu protokol açıklandıktan sonra sorumluluklarımız daha iyi anlaşılacak. Ona göre kardeşçe, insanlarımızı kırmadan ve ötelemeden projelerimizi anlatıp, onların takdir ettikleri şekilde 24 Haziran’ın sonuçlanmasını bekleyeceğiz” dedi.


İYİ PARTİ’NİN SEÇİME SOKULMAMASI İÇİN SEÇİM 24 HAZİRAN’A ÇEKİLDİ
 

 16 Nisan referandumu yaşanıldığını anımsatan İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Sertaç Alkaya; ‘’Daha uyum yasaları çıkarılmadan Sarayın küçük ortağı tarafından seçim gündeme getirildi. Bir hafta öncesinde bunu dile getirenlerin vatan haini ilan edildiği bir süreci yaşadık. İYİ Parti’nin seçime sokulmaması için seçim 24 Haziran’a çekildi. Hepimiz inançlı itikatlı insanlar olduğumuz için onların bu tuzağını bozduk. Ne söyledilerse hep ters tepti. Biz yıllardır Tekirdağ’da siyaset yapan insanlarız. Sahaya indiğimiz zaman AKP, MHP, CHP, Saadet Partisi, Demokratik Sol Parti arasında ayrımı yapmadan dostça, kucak kucağa, kardeşçe siyasetimizi yapıyoruz. Kimse birbirine küsmüyor. Ailemizin içinde A partiye de oy veren var B partiye de oy veren var. Tabandaki siyaseti genele de yaymaya başladık. Ülkemizde güzel şeyler olmaya başladı. Bu bakımdan ilk hamleyi yapan Cumhuriyet Halk Partisi’ne teşekkür ederiz. Çok güzel bir demokrasi örneği ortaya koydular. Partilerimizin genel başkanları halkın demokratik tercihlerini ortaya koyabilecekleri bir ortam oluşturdular. Halkımız bu yaşanan süreçleri çok iyi görüyor. Dini ve milli duygularımızı istismar ettiler. Artık istismar edilecek bir şey kalmadı” dedi.


BUNLAR SON ÇIRPINIŞLARIDIR
 

24 Haziran tarihinin iktidarın panik halinin bir göstergesi olduğunu ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ İl Başkanı Recep Ökten de; ‘’Türkiye’de özellikle ekonomik anlamda ciddi bir dar boğazın içerisine maalesef Türkiye girmiş durumda. Döviz kurlarının her geçen gün yükseldiği, kurların kontrol edilemediği, vatandaşın borç batağına sürüklendiği, şirketlerin her gün yapılandırma durumuyla karşı karşıya olduğu bir süreçte, adalete güvenin sarsıldığını toplumun her kesiminde yaşıyor ve görüyoruz. Bu olumsuzluklar Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidarının sonu olacağının göstergesidir. Bunlar son çırpınışlarıdır’’ dedi.


ADALET VE KALKINMA PARTİSİNİN SONU 24 HAZİRAN’DIR
 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin boş bir ülke olmadığını dile getiren Ökten; ‘’ Tüm demokratik kitle örgütleriyle demokrasinin gereği olan seçimlere hazırlanmak ve seçimlerden de başarıyla çıkmak zorundayız. Çünkü iktidar, yokluk, yasaklar ve yolsuzluklar üzerine vaatlerle iktidara geldiler. İktidara geldiği günden bugüne bu yokluğu, yasakları ve diğer uygulamaları ile kendi söylemlerinin altında kaldı. Bir dönem demokrasi bizim için bir araçtır, günü geldiği zaman bu trenden ineceğiz demişlerdi. Şu anda uyguladıkları baskı politikalarıyla toplumdaki kutuplaştırma ve ötekileştirme ile hayat yaşanamaz hale gelmiş durumdadır. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin sonu 24 Haziran’dır. Ben demokrasinin kazanacağına inanıyorum. Bu bir siyasi partinin mücadelesi değil, ülkenin bekasıdır. Ülkenin rahat bir nefes alabilmesi, herkesin huzur içinde yaşayabileceği bir ülkenin mücadelesidir. Bu mücadeleyi hep birlikte yapacağız ve ülkemiz rahat bir nefes alacaktır. 24 Haziran seçimlerinin tüm halkımızın duyarlılık göstereceği inancı ile hayırlı olmasını diliyorum” dedi.


YSK BİZİ SEÇİME SOKMADI
 

Yüksek Seçim Kurulu’nun kendilerini seçime sokmadığını ifade eden Demokratik Sol Parti İl Başkanı Mehmet Yaman ise; ‘’Yüksek seçim Kurulu partilerin seçime girmesi ile ilgili karar verme yetkisine sahip olmadığı halde, tarihinde olmayan bir karar alarak, Demokratik Sol Partinin seçime girmesini engellemiştir. Partilerin seçime girip girememesi konusunda karar verici yetki Yargıtay Başsavcılığına aittir. Yargıtay Başsavcılığı, Demokratik Sol Parti’nin seçime girmesinde bir engel olmadığını, genel başkanlığına ve Yüksek Seçim Kuruluna bildirmiştir. Bunlara rağmen YSK tarihinde olmayan bir karar almıştır. Çıkarılan yasada, Yüksek Seçim Kurulunun aldığı kararlara herhangi bir itiraz yapacak makam yok. Partimizin avukatları Ankara’da ciddi anlamda bir mücadele verdiler. Fakat her itirazımız red olarak geri dönüyor. Bizim bu mağduriyetimiz karşısında, parlamentoda olan partiler bizi yalnız bıraktı. 24 Haziran’da seçim kararı alındı. Dar bir zamana sıkıştırılmış bir seçimin demokratik olmayacağını düşünüyorum. Şu anda ülkenin içinde bulunduğu duruma bakarsak ülke ekonomisi, eğitimi, dış politikası ve birçok açıdan tıkanmış durumda. Bu tıkanmışlığı, gündem saptırarak götürmeye çalışıyorlar. Ama bu işin de sonunun geleceğine inanıyorum. Tekirdağ’da yıllardır politikanın içindeyiz. Tekirdağ’da hangi siyasi görüşe sahip olursa olsun insanlar, birbirlerini sever ve saygı duyarlar. Ben siyasi partilerin tüm çalışmalarını yapacağı seçim döneminin de bir barış ve kardeşlik içinde geçeceğine inanıyorum” dedi.


KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK
 

Yerelde her zaman için seçimlerde barışçı ve demokratik bir biçimde mücadele ettiklerini belirten Demokrat Parti İl Başkanı Zafer İnandılar da; ‘’ Erken seçimin ihanet olduğunu belirten bir iktidar bugün apar topar erken seçim kararı almıştır. Başkanlarımın da belirttiği gibi korkunun ecele faydası yok. Bu birliktelik ile inanıyorum ki bu düzenin sonu gelecek. Bu vesile ile bu seçim çalışmalarının hep birlikte demokratik bir biçimde yürütülmesini temenni ediyor herkese başarılar diliyorum” dedi.


Haber: Hilal ÇARIKÇI

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10