Çanakkale 1915 Gezici Müzesi ziyaretçilerini bekliyor

Çerkezköy Vatan Sana Minnettar Anıtı yanında bulunan Hanımeli Sokağı'nda cumartesi günü ziyarete açılan Çanakkale Belediyesi'ne ait Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Çerkezköylüleri ziyare

Çerkezköy 1.07.2018 17:22:00 0
Çanakkale 1915 Gezici Müzesi ziyaretçilerini bekliyor

Çanakkale Belediyesi Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Sorumlusu Erdinç Başalan, Çanakkale Savaşı'na ait izlerin yer aldığı Çanakkale 1915 Gezici Müzesi’ni tüm Çerkezköy ve bölge halkının müzeyi ziyaret etmeleri gerektiğini ifade ederek 8 Temmuz cuma akşamına kadar Çerkezköy’de kalacağını ve ücretsiz olduğunu belirtti.

 


Çanakkale Belediyesi tarafından Çanakkale Savaşları’nı Türkiye genelinde anlatmak amacıyla hazırlanan Çanakkale 1915 Gezici Müzesi, önceki gün Çerkezköy'de Vatan Sana Minnettar Anıtı yanındaki Hanım eli Sokağı’nda ziyarete açıldı. Çanakkale 1915 Gezici Müze’nin cumartesi günü saat 10.00’da açıldığını belirten Gezici Müze Sorumlusu Erdinç Başalan ilk iki gün havanın yağışlı olması nedeniyle fazla ziyaretçinin gelmediğini belirterek, cuma gününe kadar beklenen ilgiyi göreceğini söyledi.


ŞEHİTLER DİYARI ÇANAKKALE’DEN ANADOLU'YA


Çanakkale Belediyesi Çanakkale 1915 Gezici Müzesi'nin amacının 'Çanakkale'ye gidemeyen her yaştaki vatandaşın ayağına Çanakkale'yi getirerek onlara Çanakkale'yi anlatmak' olduğunu belirten Erdinç Başalan, “Çanakkale Savaşı’ndaki malzeme ve görsellerin  Trakya ve Anadolu'ya taşınmasının esas amacı günümüzde yıpranan ve eski gücünü yitiren tarih şuuruna sahip çıkmaktır. 1915’te çeşitli etnik kökene ve inanç gruplarına mensup askerlerin birlik ve beraberlik içinde vatan savunması için kenetlenmeleri, günümüzde yaşanan yapay ayrışmaların anlamsızlığını ortaya koyacaktır. Vatan savunması için 1915'te omuz omuza savaşan, bugün Çanakkale'de koyun koyuna yatan kahramanların torunları arasında yaratılmak istenen kaos ortamı, 'Çanakkale ruhunun' anlatılmasıyla yerini aydınlık günlere bırakacaktır” dedi.


ÇANAKKALE ŞEHİTLERİMİZİN ANILARINI TORUNLARININ AYAĞINA GÖTÜRÜYORUZ


Çanakkale Savaşı’nın tarih sahnesinden silinmek istenen bir milletin tek bir yumruk gibi istilacılara gereken cevabı vermesinin ve dipdiri ayakta olduğunu bütün dünyaya haykırmasının destanı olduğunu da belirten Başalan, “Anadolu’nun bağrından kopan Çanakkale’de kaybettiğimiz, 253 bin vatan evladının anılarını, malzeme ve görsellerini torunlarına, Trakya ve Anadolu’nun dört bir yanına götürüyoruz” diye konuştu. Başalan, müzenin ücretsiz olarak ziyaret edildiğini de belirterek tüm Çerkezköy halkını müzeye davet etti.


MÜZEMİZ CUMA AKŞAMINA KADAR ÇERKEZKÖY’DE


Çanakkale Belediyesi’nin Çanakkale 1915 Gezici Müzesi’nde yaklaşık 7 bin mermi, çarpışan mermilerin yanı sıra o dönemde kullanılan pek çok askeri malzemenin yer aldığını da söyleyen Erdinç Başalan, “O dönemdeki her malzemeyi müzemizde yer vererek taşımaya çalışıyoruz. Müzede askerlerin giydikleri elbiseler ve çarıklar, o dönemde kullanılan silahlar, süngüler ve malzemeler var. Ayrıca müzede Çanakkale Savaşı’nın daha iyi anlaşılabilmesi için o dönem çeşitli maketlerle de anlatılıyor. Çanakkale Belediyemizin  Çanakkale 1915 Gezici Müzesi’nin her yaştaki Çerkezköy ve bölge halkının mutlaka ziyaret etmesini ve  Çanakkale savaşlarında atalarımızın güzel vatanımızı nasıl savunarak şehit olduklarını öğrenmeleri bakımından  çok faydalı olacaktır ” dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10