Acı bilanço 24 ölü, 318 yaralı 

Türkiye, önceki akşam Muratlı ile Çorlu ilçeleri arasındaki Sarılar Mahallesi'nde yolcu treninin 5 vagonunun raydan çıkması sonucu meydana gelen facia ile sarsıldı. Sabaha kadar sürdürülen arama- kurtarm

Çerkezköy 9.07.2018 08:46:00 0
Acı bilanço 24 ölü, 318 yaralı 

 

Edirne Uzunköprü ile İstanbul Halkalı seferini yapan 12703 No’lu yolcu treni, önceki gün saat 15.40'ta Uzunköprü'den hareket edip, Kırklareli'nin Pehlivanköy, Lüleburgaz ile Tekirdağ'ın Muratlı ilçeleri istasyonlarından yolcu aldı. Toplam 362 yolcu ve 6 kişilik personelle İstanbul'a giden tren, saat 17.20 sıralarında, Muratlı ile Çorlu arasındaki Sarılar Mahallesi mevkiine ulaştı. Yolcu treninin, buradaki bir menfezin üzerinden geçişi sırasında facia meydana geldi. Trenin lokomotifinin ve ilk vagonunun geçişinden sonra menfezin altındaki toprak kayması sonucu raylar boşlukta kaldı, trenin ilk vagonundan sonraki diğer 5 vagonu, raylardan çıkarak, araziye devrildi.

 

CAN PAZARI

Vagonların patlama sesini andıran gürültüyle devrilmesi üzerine çevrede bulunan köylüler, olay yerine koşup, kazazedelere yardım edebilmek için seferber oldu. Kaza bölgesine araçların girememesi üzerine köylüler, traktörlerle gelerek, yaralılara müdahale etmeye başlarken, bölgeye çevre il ve ilçelerden çok sayıda sağlık ve arama- kurtarma ekibi sevk edildi. Yaralılar, köylülerin traktörleriyle ambulansların bulunduğu bölgelere taşınarak, buradan da hastanelere sevk edildi. Yaralılar, köylülerin traktörlerle yaptıkları bu yardımların, ölü sayısının artmasını engelleyen en büyük etken olduğunu söyledi. Ekipler, yoğun yağmur nedeniyle çamurla kaplanan tarlalar ile rayların üzerinden kilometrelerce yürüyerek, kaza bölgesine ulaşabildi. Çorlu Kaymakamlığı'nda Tekirdağ Valiliği Kriz Yönetim Merkezi oluşturulurken, kazanın ilerleyen saatlerinde Sağlık Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait hava ambulansları kullanılarak, kalan yaralılar da hastanelere taşındı.

 

DEVRİLEN VAGONLAR VİNÇ VE ÇELİK HALATLA KALDIRILDI

Kaza bölgesinde AFAD, UMKE, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ve sağlık ekiplerinin AKUT Arama Kurtarma Derneği ile belediyelere ait iş makineleriyle yaptığı çalışmalar, bugün sabah saatlerine kadar sürdürüldü. Yaralıların tümünün hastanelere gönderilmesi sonrası askerler de devreye girdi. Bölgeye vinçler ve askeri zırhlı araçlar getirildi. Devrilen vagonlar, vinç, iş makinesi ve çelik halat kullanılarak, kaldırıldı. Vagonların altından bazı yolcuların cenazeleri çıkarıldı. Kaza yeri ile köy yolu arasındaki tarlaların 20- 30 santimetre balçıkla kaplanması nedeniyle cenazeler, zırhlı personel taşıyıcıyla nakledildi. AFAD, jandarma ve Türk Kızılayı ekiplerinin de destek verdiği çalışmalar, dün saat 06.00'da sona erdi. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) görevlileri ise hasar oluşan raylarda onarım çalışması başlattı. Çalışmaların ardından aşağı doğru ittirilerek ulaştırılan hasarlı vagonların kaldılırıp, götürülmesi için de çalışma başlatılacağı bildirildi.

 

HASTANELERE KOŞTULAR

Kazazedelerin yakınları, facianın ardından yaralıların tedaviye alındığı hastanelere akın etti. En fazla yaralının bulunduğu Çorlu Devlet Hastanesi önünde toplanan yaralı yakınları, iyi haber alabilmek için bekledi. Yakınlarının hayatını kaybettiğini öğrenenler ise gözyaşlarına boğuldu.

 

KRİZ YÖNETİM MERKEZİ OLUŞTURULDU

Dün Sabah saatlerinde Çorlu Kaymakamlığında oluşturulan Tekirdağ Valiliği Kriz Yönetim Merkezi’nde Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ve Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, saat 07.00’de basın mensuplarının karşısına geçerek, facia ile ilgili son bilgileri paylaştı.

 

AKDAĞ: 24 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Pazar günü saat 17.20 sıralarında Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde aşırı yağış sebebiyle menfez altı toprak kayması sonucu tren kazası meydana geldiğini söyledi.  Büyük üzüntü içinde olduklarını belirten Akdağ, arama- kurtarma çalışmalarının saat 06.00 itibarıyla tamamlandığını söyledi. Kaza sonucunda 24 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklayan Akdağ, “Hastanede müracaatı gerçekleşen vatandaşlarımızın gerekli tedavileri de devam etmektedir. Hasta yakınları Sağlık Bakanlığımızın 184 numaralı telefon hattından hastanedeki yakınlarının durumları ile ilgili bilgi alabilirler. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet temenni ediyoruz. Yakınlarına ve milletimize baş sağlığı diliyoruz. Yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz” dedi.

 

ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Adli ve idari soruşturmanın devam ettiğini kaydeden Akdağ, şöyle devam etti: “Tekirdağ Valiliğimizde kurulmuş olan kriz yönetim merkezi, meselenin en başından itibaren meseleye etkin ve hızlı biçimde müdahale etmiştir. Ankara’dan değerli bakanlarımız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Ahmet Arslan ve Sağlık Bakanımız Ahmet Demircan olay mahalline intikal etmişler ve hem gerekli incelemeleri yapmışlar hem de buradaki verilen hizmetlere, yapılan çalışmalara destek olmuşlardır. Ben olay olduğu anda Kayseri’deydim, Kayseri’den olay mahalline intikal ettim. Bütün bir gece boyunca Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız meseleyi yakından takip ettiler. Kendilerini birkaç defa bilgilendirdik, talimatlarını da aldık. Elbette AFAD, jandarmamız, Sağlık Bakanlığımızın UMKE ve 112 ekipleri, Ulaştırma Bakanlığımızın ekipleri ve diğer kamu kuruluşlarımızın ilgili ekipleri çok yönlü olarak birbirlerine destek olacak şekilde meseleye süratle müdahil olmuşlardır. Yağış sebebiyle zeminin çok yumuşak olması başlangıçta bazı zorluklara yol açmışsa da ifade ettiğim gibi süratli ve etkin bir müdahale kazanın hemen akabinde gerçekleştirilmiştir. Tekrar hayatını kaybeden bütün kardeşlerimize rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma sürüyor” dedi. 

 

194’Ü TABURCU EDİLDİ

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise hastanelere 318 yaralının başvurduğunu belirterek, “Bu müracaatlardan 194 tanesi ayakta tedavi edilerek taburcu edildi. 124 hastamız şu anda müşahede ve tedavi altında. Durum bu, yaralı sayısı bu. Tüm milletimize geçmiş olsun. Ölenlere, hayatını kaybedenlere Cenabı haktan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

 

KONTROLLER EN SON BAKIM NİSAN AYINDA YAPILDI
Sağlık Bakanı Demircan’ın ardından Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan açıklama yaptı. Adli ve idari soruşturmanın titizlikle sürdüğünü kaydeden Arslan, eksiklikler varsa bunların ortaya çıkarılacağını belirtti.

 

EKSİKLİK VARSA ORTAYA ÇIKACAKTIR

 Kaza hakkında teknik bilgiler de veren Arslan, "Elbetteki eksiklik varsa ortaya çıkacaktır ancak şunu ifade etmeliyim bu tip projelerde belli yıllara sari yapılan teknik kontroller, geometrik kontrolleri var. En son yılda bir kez yapılması gereken kontroller nisan ayında, yakın bir zamanda yapılmış.
Yol boyunca tren teşkil elemanlarımız ve şeflerimiz kontrollerini yapar ilgili mercilere bildirir. 8 Temmuz'da 10.40 itibarıyla 07.00 trenimiz bu yolu kullanmıştır ancak daha sonra 14.20 ile 15.10 arası metrekareye saatte 32 kilogram yağmur düşmüş, bu da oradaki menfezde olağanüstü şişmeye, zira zemin sürekli aldığı yağış nedeniyle suya doygunluk nedeniyle olağanüstü şişkinlik olmuş. Tren raylarıyla menfez arasındaki malzemeyi götürmesi sonucu boşluk oluşturmuş, tren raydan geçtiği sırada zira raylar, traversler normal yoldaki gibi gözükmüş, makinistler tarafından görülme şansı yok. Lokomotif hattan geçtikten sonra oradaki boşluk anlaşılmış, lokomotif ve birinci vagon yoldan çıkmadan devam etmiş, birinci vagon dray etmiş yani yoldan çıkmış ancak mevcut pozisyonunu korumuş, diğer 5 vagon menfezi geçmekle yan yatmışlardır. Yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır, yaralılara da acil şifa diliyorum" açıklamasında bulundu.

KAN İÇİN HASTANELERE AKIN ETTİLER

Olayı haber alan çevredeki vatandaşlar ise kan ihtiyacı olabileceğini düşünerek hastanelere akın ettiler. Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık'tan vatandaşlara "Kan ihtiyacı bulunmuyor, hastanelere gitmeyin" uyarısında bulundu.

 

TRENİN DEVRİLME NEDENİ BELLİ OLDU

Başbakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, trenin Muratlı-Balabanlı bölgesine geldiğinde tekerleklerinin rayla teması ortadan kalktı ve kaza meydana geldi. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada; "Tren ile Muratlı-Balabanlı bölgesine geldiğinde dray olması sonucu kaza meydana gelmiştir. Dray "trenin tekerleklerinin rayla temasının ortadan kalkmasına deniyor''

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: KAZA HER BOYUTUYLA ARAŞTIRILIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tekirdağ’daki tren kazasına ilişkin olarak, “Kazanın hemen ardından devletimiz, ilgili tüm birimlerini ve tüm imkanlarını seferber etmiştir. Yolcu trenindeki bazı vagonların raydan çıkması neticesinde meydana gelen kaza, her boyutuyla soruşturulmaktadır” dedi. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Erdoğan’ın, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde meydana gelen tren kazası dolayısıyla mesaj yayımladığı bildirildi. Mesajında, meydana gelen tren kazasının, milletçe herkesi derinden üzdüğünü belirten Erdoğan, şunları kaydetti: “Kazanın hemen ardından devletimiz, ilgili tüm birimlerini ve tüm imkanlarını seferber etmiştir. Yolcu trenindeki bazı vagonların raydan çıkması neticesinde meydana gelen kaza, her boyutuyla soruşturulmaktadır. Elim kazada hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum” dedi.

 

"32.4 MM YAĞIŞ GÖZLENMİŞTİR"
TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası, Çorlu'da meydana gelen tren kazasıyla ilgili  açıklama yaptı.

Açıklamada “ Ülkemizde meteorolojik ölçüm ve gözlemler 3254 sayılı yasa ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) yetki ve sorumluluğundadır. Kaza yerine en yakın ölçüm istasyonu olan MGM Muratlı İstasyonunun ölçmüş olduğu yağış değerleri şu şekildedir. Saat 11.00-12.00 arasında 30.4 mm ve 12.00 ile 12.26 arasında ise 2.0 mm olmak üzere 32.4 mm yağış gözlenmiştir. Kaza ile ilgili olarak yazılı ve görsel medyadan elde edilen görüntülere baktığımız zaman; Yağışlar sonucu meydana gelen yüzey akışının, üzerinden tren hattı geçen menfezde sıkışarak menfez üzerinden taşması ve menfez ile tren rayları arasında bulunan zemini süpürdüğünü ve rayları askıda bıraktığını görmekteyiz"
Yine kaza bölgesine en yakın ölçüm istasyonlarından biri olan Çorlu Meteoroloji İstasyonunun yağış tekerrür analizlerine göre bölgede meydana gelen yağışlar 7 yılda bir görülmesi mümkün yağışlardır. Bu anlamda yağış yönünden bizleri şaşırtan ve beklenmeyen yağışlar değildir. Saat 11.00 ile 12.26 arasında  Bölgeye düşen 32.4 mm lik yağışın söz konusu menfeze yüzey akışı olarak ulaşması ve görülen tahribatı yapması en kötü hesaplama ile 60 ila 90 dakika arasında bir zaman almış olsa, kaza anına kadar geçen yaklaşık üç saatlik zaman diliminde menfez de ve menfez üstünde bu zararın neden görülememiş olması  ayrıca sorgulanmalıdır. Menfezler hem kara yolları hem de demir yolları için olmazsa olmaz olan ve yağışlardan kaynaklı yüzey akışlarını tahliye edecek yapılardır. Gelişmiş ülkelerde  bu yapıların kapasite hesaplamaları yağışların tekerrür analizlerine göre maksimum riski bertaraf edecek  şekilde yapılır. Her noktada yağış ölçümü olmadığı için de menfez imalatının yapılacağı nokta için meteoroloji biliminin ve Mühendisliğinin sağladığı katkılardan azami ölçüde yararlanılır. Meteoroloji Mühendisleri Odası olarak yıllardır çeşitli vesileler ile; kara yolları ve demir yollarında menfez kapasite ve imalat noktaları ile ilgili hesaplamalarda meteoroloji biliminden ve mühendisliğinden yararlanılmadığını söylemekteyiz. Mühendislik hidrolojisi ve hidrolojik tasarım çalışmalarında, su kaynaklarımızın geliştirilmesinde ve kontrol edilmesinde yeterli ve gerekli teknikler uygulanamadığı, meteoroloji biliminin ve mühendisliğinin sağlayacağı katkılardan yararlanılmadığı sürece; üzülerek belirtelim ki ülkemiz kaybetmeye devam edecektir" ifadeleri yer aldı. 

 

OLAYLA İLGİLİ 2 MAKİNİST GÖZALTINA ALINDI

Muratlı ile Çorlu arasında Sarılar mevkiinde dün akşam yolcu treninin 5 vagonunun raydan çıkması sonucu 24 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasında yürütülen soruşturma kapsamında Halil Altınkaya ve Suat Şahin adlı 2 makinist gözaltına alınırken 2 makinist ise ifade için savcılığa çağrıldı. Gözaltına alınan iki makinistin ifadelerinin ardından serbest bırakıldığı bildirildi. 

 

ABBAN’DAN YARALILARA GEÇMİŞ OLSUN ZİYARETİ 

Feci kaza sonrası yaralılar çeşitli hastanelere kaldırılırken, Çerkezköy Devlet Hastanesine 35, Kapaklı Devlet Hastanesine 2, İrmet Hastanesine 11 ve Optimed Hastanesine de 10 hasta getirildi. Çerkezköy ve Kapaklı’da bulunan 58 yaralıdan 47’sinin taburcu edildiği kaydedildi. Öte yandan Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban gece saatlerinde Çerkezköy Devlet hastanesi ve iki özel hastanede tedavi altına alınan yaralıları ziyaret etti. Ziyarette Abban’a Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanvekili Ercan Tanışık, AK Parti Kapaklı İlçe Başkanı Salih Bezgin de eşlik etti. Yaralılara geçmiş olsun dileğinde bulunan Kaymakam Abban yaralıların son durumu hakkında yetkililerden bilgi aldı. Hasta yakınları ile de görüşen Kaymakam Abban, geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

 

Haber / Şaban KARDEŞ / Faik Onur KAYA / Hilal ÇARIKÇI

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10