''Ayçiçeğinde son yılların en büyük rekoltesini bekliyoruz''

Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak bu yıl mevsiminde yağan yağmurların ayçiçeğine çok iyi geldiğini ve rekoltede de son yıların en yüksek rekolte beklentisi içinde olduklar?

Çerkezköy 3.08.2018 18:30:00 0

Hasan Toprak, son günlerde yağan bölgesel yağışların ayçiçeği ürününe çok iyi geldiğini ve rekolte beklentisi içinde olan çiftçilerin beklentilerini karşılayacağı görüşünde olduğunu belirtti. Toprak, “Bu yıl buğday ürününde elde edemediğimiz rekolteyi ayçiçeği ürünümüz telafi edecek. Nedeni ise son günlerde bölgemizde yağan bölgesel dediğimiz lokal yağmurlar. Bu yağmurlar ayçiçeği ürününe çok iyi geldi. İnşallah bundan sonra da hava koşulları çiftçimizin istediği yönde seyreder. Eğer böyle olursa bu sezon son yılların ve de geçen yıl ayçiçeği ürününde elde ettiğimiz rekoltenin bu yıl iki kat daha fazlasını elde edeceğimize inanıyorum. Bu sezon ayçiçeği ürünü tahminlerimizin üzerinde bir rekolte elde etmemize neden olacak. Ortalama olarak  dekara en az 300-350 kilo ürün alacağımızı ümit ediyorum.”dedi.

 

 

BUĞDAYDAKİ ZARARIMIZI AYÇİÇEK ÜRÜNÜ TELAFİ EDECEK

 

 

Toprak şöyle devam etti; “Ülke genelinde olduğu gibi bölgemizde de bu yıl buğdayda beklenen ürün elde edilemedi ve çiftçimiz buğdayda çok zarar etti. Ancak hava koşulları tahminlerimizden de çok daha iyi gitti ve yağan lokal yağmurlar da ayçiçeğine çok iyi geldi. Şu anda tüm ayçiçeği ekili alanlarda mahsulün durumu beklentilerimizin çok üzerinde olmasıyla son yılların en büyük rekoltesini elde edeceğiz. Özellikle de geçen yıl ilçemizde ayçiçeğinde elde ettiğimiz rekoltenin en az iki katını elde edeceğiz. Bu da çiftçimiz için sevindirici bir durum olacak. Çünkü buğdayda zarar eden çiftçimizin yüzünü bu yıl ayçiçeği güldürecek. Çiftçiler olarak Tarım Bakanlığımızdan buğdayda zarar eden çiftçimize ayçiçeği ürünün fiyat belirlemesinde biraz daha yüksek tutularak çiftçimizin buğdaydaki mağduriyetinin de giderilmesi talebimizdir” ifadelerini kullandı.

 

 

ÇİFTÇİYE SAHİP ÇIKILSIN

 

 

Hasan Toprak, yenilip içilen her alanda çiftçinin alın terinin olduğunu  ve çiftçiye sahip çıkılması gerektiğini de  belirterek ,”Özellikle şunu da özellikle belirtmekte fayda görüyorum. Günlük hayatta yiyip içtiğimiz her alanda çiftçimizin ürettikleri ile yaşamımızı idame ettiriyoruz. Çiftçi üretim yapmaz ise yaşam biter. Bu nedenle üretimi yapılan tüm gıda ürünlerinde çiftçinin ürettiği mahsullerde alın teri var. Dolayısıyla çiftçiye üretim konusunda gerekli  her türlü destek sınırsız olarak verilmeli ve çok daha fazla mahsul üretim yapması sağlanmalıdır. Ülkemizde son yıllarda çiftçi ürettiğinin karşılığını alamaması nedeniyle tarım alanlarında azalma var. Bazı bölgelerde ise sanayi yaygınlaştığı için çiftçilik can çekişiyor. Eğer çiftçimize gerekli destekler ve ürününe günün koşullarına göre mağdur olmayacakları bir ücret verilirse hem çiftçimiz mağdur olmaz hem de zarar etmez. Son yıllarda tarım ürününde üretimimizin az oluşu nedeniyle dışarıdan aldığımız tarım ürünündeki dışa olan bağımlılığımız da ortadan kalkar. Dolayısıyla çiftçimize tam olarak sahip çıkması gerektiğine inanıyorum. Şu an verilen destek bence yeterli değil. Şunu da belirtmek istiyorum görevdeki iktidarın son yıllarda çiftçimize verdiği destekleme den de memnunuz diye konuştu.

 

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10