'' Sanayi üretiminde Türkiye'de 11'inci sıradayız''

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Tekirdağ Ziraat Odaları, Yağlı Tohumlar Kooperatifleri ve Tekirdağ'da tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren oda, birlik ve kooperatifleri bilgilendirme toplan

Tekirdağ 16.08.2018 17:45:00 0

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Tekirdağ Ziraat Odaları, Yağlı Tohumlar Kooperatifleri ve Tekirdağ'da tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren oda, birlik ve kooperatifleri bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da katıldı.

MARMARA BÖLGESİNDE DÖRDÜNCÜ SIRADAYIZ

Toplantıda konuşan Albayrak; " Tekirdağ'ın Türkiye tarımındaki yeri tartışılmaz. 6 bin 313 km kare arazimiz var. Bu arazinin 4 bin 60 km karesi de tarım arazisi. Tarım ve Hayvancılık Tekirdağ'ın ana vizyonlarından biri. Bu bölge margarin yağının yüzde 25'ini, Ayçiçek yağının yüzde 32'sini, kâğıt sanayisinin yüzde 37'sini, deri sanayisini yüzde 40'ını karşılıyor. Sanayi üretiminde Marmara Bölgesinde dördüncü sırada, Türkiye'de de 11'inci sıradayız’’ dedi.  

TARIM VE HAYVANCILIĞINI DESTEKLEYECEK PROJELER ÜRETMEK GEREKİYOR

Tekirdağ'da hayvancılık sektörünün büyük öneme sahip olduğunu kaydeden Albayrak; ‘’İlimizde 151 bin büyükbaş, 310 bin küçükbaş hayvan var. Ayrıca bu bölge hayvan hastalığından ari bölge' Her gün bin ton süt üretimi var. Bütün bunları düşündüğünüz zaman tarım ve hayvancılığını destekleyecek projeler üretmek gerekiyor’’ dedi.

TÜRKİYE'DEKİ ORTALAMA BUĞDAY VERİMİ ORTALAMA 280 KİLO İKEN TEKİRDAĞ'DA 610 KİLO

Özelleştirmenin ne olduğunu ve Trakya'ya ne gibi sıkıntılar verdiğini çok iyi bildiğini de ifade eden Albayrak; ‘’Cumhuriyetin kurulduğundan beri var olan TEKEL bir takım müdahalelerle özelleştirildi. TEKEL'i alan firma daha sonra fabrikayı İngiliz içki devine sattı. 10 yıl içerisinde hangi ürün yüzde bin artar' Bu bölgede 5 bin bağcı ailesi o güne kadar devletin desteğini arkadaşında hissederek tarım yapan kesim özelleştirmeden sonra destek bulamadı. Günümüze geldiğimiz zaman biz Büyükşehir olarak bu bölge için ne yapabiliriz diye düşündük. Bugün itibari ile 100 bin dönüm alanı ıslah ettik. Arıcılık, mandacılık ve koç yetiştiriciliği konusunda destek olduk. Bu tarım topraklarının çok iyi korunması gerekli. Türkiye'deki ortalama buğday verimi ortalama 280 kilo iken Tekirdağ'da 610 kilo. Böyle bir tarım arazisinde yaşıyoruz. Önümüzdeki dönemi çok iyi değerlendirmemiz lazım. Büyükşehir ikinci döneminde vatandaşın her ihtiyacını gerçekleştirecek yatırımlar üretecek.  Bu dönemde iki tane deneyimli politikacımız var; ekonomi uzmanı Faik Öztrak ve anayasa uzmanı Mustafa Şentop. Bu iki ismin Tekirdağ'ın geleceği için siyasal beklentileri bir kenara atarak bir araya gelmesi gerekiyor’’ dedi.  Albayrak’ın konuşmasının ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Zeki Gürcün, Büyükşehir Belediyesinin kurulduğu günden bu yana gerçekleştirdiği çalışmaları anlattı. Gürcün'ün ardından bir diğer konuşmayı TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa yaptı.

 

TARIM ALANINDA ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATILDI

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan da "Çınaraltı'na güneş enerji sistemi kurduk, yakın dönemde ulusal sisteme bağlanacağız. Avrupa Birliği ile birlikte Namık Kemal Üniversitesi ortaklığında yürüttüğümüz iklim değişikliği konusunda bir projemiz var. Bu proje kapsamında su kaynakları olası değişikliklerin tarımsal üretime etkisini araştırıyoruz.  Bir diğer projemiz ile ilimizdeki erozyon modelleri araştırılacak. Böylece hangi ürünleri ne zaman ekmemiz gerektiğini bileceğiz’’ dedi.

17 BİN ARI KOVANI DAĞITTIK

İl genelinde 65 adet hayvan içme göletinin olduğunu dile getiren Arslan; ‘’Tarla yollarının bakımını gerçekleştirdik. Kırsal Kalkınma adı altında projeler yürütüyoruz. Tekirdağ'daki meraların önemli bir bölümünü ıslah ettik. Mandacılığı geliştirmek için 168 mandayı yetiştiricilerimize dağıttık. Arıcılığı geliştirmek için de projelerimiz oldu. Şu ana kadar 17 bin arı kovanı dağıttık. Yine yetiştiricilerimizi desteklemek için damızlık koç dağıtımı yaptık.  Biz Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal alanda yaptığımız tüm projelerde tarım alanındaki bir örgütle işbirliği yaptık. 180 ton tohum dağıttık. Bağcılık ile ilgili de çalışmalarımız oldu. Kırsal turizm diye çok zor bir projeye başladık. Seçtiğimiz 10 kırsal mahallede yaşayan kadınları farklı bölgelere kırsal gezilere götürdük. Akademisyenler evlerde eğitim verdi. Odun dışı orman ürünleri olan nane ve ıhlamur gibi bitkilerden çeşitli kırsal mahallemize ektik. Şarköy'de bağ çubuğu ve kiraz olmak üzere 22 bin fidan dağıttık. Çiftçi örgütlerini destekledik. Çok farklı konularda ilçe merkezleri ve kırsal mahallelerde eğitim verdik. Haller Şube Müdürlüğümüz tarafından Süleymanpaşa'da  sebze ve su ürünleri hali yapılıyor. Bir diğer halimizin temeli de Çorlu'da atılacak." dedi.

Haber: Abdullah ADIGÜZEL

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10