''30 Mart'tan bugüne çok şey değişti''

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldi.

Tekirdağ 6.09.2018 15:42:00 0

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldi.

’’O TARİHTEN BUGÜNE ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ’’

Toplantıda konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak; Tekirdağ’ın 30 Mart 2014 tarihindeki yerel seçimlerinden sonra 6360 sayılı Kanunla büyükşehir statüsüne kavuştuğunu ifade ederek; ‘’O tarihten bugüne çok şey değişti. Tekirdağ, artık sadece merkezin ismi değil, 11 ilçenin ortak ismi. Tekirdağ tamı tamına 1617 gündür büyükşehir statüsünde. Görev süremizin dolmasına yaklaşık 200 küsur gün var. Bu süreyi de dolu dolu geçirmek adına sabah saat 5.00'ten gece 24.00'e kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz’’ dedi.  

175 Projeye 1 Milyar 750 Milyon Lira Harcadık

Büyükşehir Belediyesi'nin ilk bir senesinin daire başkanlıklarının ve kurumların oturması ile geçtiğini kaydeden Albayrak; ‘’Ondan sonraki yıllarda kentimizde gerçekleşen hizmetlerin yüzde 75'i Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirildi’’ dedi. Hizmetleri gerçekleştirirken en fazla zorlandıkları konunun altyapı konusu olduğunu ifade eden Albayrak; ‘’Büyükşehir Belediyesi ve TESKİ olarak gerçekleştirdiğimiz yaklaşık 175 projeye 1 milyar 750 milyon lira harcadık. Bu sayılar da Tekirdağ'ın altyapı hizmetlerine ne kadar ihtiyacı olduğunu ve bizim bu konuda ne kadar çalıştığımızı ortaya koyuyor. Sadece Süleymanpaşa ilçemizde toplam 630 kilometre altyapı yapıldı. Bizimle birlikte büyükşehir statüsüne kavuşan iller arasında altyapısı tamamlanmayan tek il bizdik’’ dedi.

TEKİRDAĞ'IN NÜFUSU 4 YILDA 133 BİN 300 KİŞİ ARTTI

Tekirdağ'ın nüfusunun 4 yılda 133 bin 300 kişi arttığını kaydeden Albayrak; ‘’Türkiye'de mutlak nüfusu artışında bazen 1, bazen de 2'nci sırada yer alıyoruz. Tekirdağ'ın bu durumundan dolayı özel hizmetler alması gerekiyor. Burada Devletin de, Büyükşehir Belediyesi'nin de yapması gereken özel yatırımlar var. Nüfusumuz her yıl bir Şarköy ilçesi kadar büyüyor. Bu büyümenin de sonuçları oluyor. Daha fazla hizmet yapmamız gerekiyor. Mesela Tekirdağ'da her yıl 5 bin dersliğe ihtiyaç duyuluyor. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak 11 ilçemize 11 okul inşa ettik. Bu okullara da günümüzde en çok ihtiyaç duyduğumuz Ebedi Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü, Cumhuriyet gibi isimler verdik’’ dedi.

TÜRKİYE'DE İLK ÜÇ İÇİNDE

Tüm hizmetlerde Büyükşehir Belediyesi daire başkanlıklarının önemli katkıları olduğunu ifade eden Albayrak; ‘’ Örneğin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Tekirdağ'ın 325 bin dönüm merasının 150 bin dönümünü ıslah ederek oradaki kaba yem üretimini 5 katına çıkardı. Türkiye'de böyle bir çalışma yapan başka bir yerel yönetim yok. Kentimizde 400 bin kovanlık arı potansiyeli var. Fakat üreticilerimizin elinde toplam 50 bin kovan bulunuyordu. Biz 20 bin kovan dağıtımı gerçekleştirdik. Bunların dışında Çerkezköy, Kapaklı, Saray ve Ergene ilçelerinde kültür sarayları yapıyoruz.  TESKİ yeni kurulan bir yapı olmasına rağmen sağlıklı su vermede Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün kayıtlarına göre, Türkiye'de ilk üç içinde. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bugün geldiği yerde Türkiye'deki diğer büyükşehirlerle karşılaştırıldığında çok iyi bir konumdadır, gelecek dönemlerde çok daha iyi yerlerde olacağız" dedi. Albayrak’ın ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin yönetim ilkelerini anlattı.

1 MİLYON 5 BİN VATANDAŞIMIZA HİZMET VERMEYE ÇALIŞIYORUZ

TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa da, "TESKİ, Büyükşehir ile birlikte kurulan bir kurum. Şu an itibariyle il genelinde, kırsal alanlarımız da dâhil 1 milyon 5 bin vatandaşımıza, 6 bin 313 kilometrekare alanda hizmet vermeye çalışıyoruz’’ dedi. Tekirdağ'da en temel ihtiyaçın, altyapının tamamlanması olduğunu ifade eden Başa; ‘’Altyapı olmadan üstyapı, sosyal hizmetler, kültürel

 

hizmetler gibi yatırımlar da olmuyor. Bu noktada en büyük görev de TESKİ'ye düştü. Göreve başladıktan kısa bir süre sonra 11 ilçemizde kapsamlı bir altyapı hamlesi başlattık. Şu ana kadar 60 büyük projeyi tamamladık. Devam eden 19 projemiz var. İhale aşamasında da 5 projemiz var. Devam eden projelerin de tamamlanması ile birlikte toplam 84 adet büyük işi tamamlamış olacağız. Bu projelerin bedeli 667 milyon lira. Bunun içerisinde TESKİ adına yapılan ama parası TESKİ tarafından ödenen arıtma tesislerinin bedeli yok. Onları da hesaba kattığımızda yaklaşık 736 milyonluk bir yatırım hacmine ulaşıyor TESKİ’’ dedi.

HEDEFİMİZ SU KAYIP KAÇAKLARINI YÜZDE 25 SEVİYELERİNE İNDİRMEK

Görev sürelerinin başından bu yana 2 bin 329 kilometrelik altyapıyı tamamladıklarını ifade eden Başa; ‘’Yeni kurulan su ve kanalizasyon idareleri arasında bu kadar büyük çaplı bir altyapı hamlesi yapan bir kurum yok. Yapılan çalışmalar neticesinde Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun verilerine göre, su kalitesi olarak Türkiye'de ilk 3'e girdik. Göreve geldiğimizde kanalizasyona ulaşma oranımız yüzde 70'lerdeydi. Bugün itibariyle yüzde 90'ları geçtik. Nüfusumuzun yüzde 90'ından fazlası bugün sağlıklı kanalizasyon hizmeti alıyor. Devam eden çalışmalarımız tamamlandığında bu oranlar yüzde 95'in de üzerine çıkacak. Bu konuda Tekirdağ örnek bir il olacak. Su kayıp kaçakları konusunda da çok önemli mesafeler kat ettik. Yapmış olduğumuz içme suyu ve altyapı çalışmalarıyla su kayıp kaçaklarını yüzde 34 seviyelerine düşürdük. Bu rakamın Türkiye ortalaması yüzde 43. Bu, yeni kurulmuş bir su ve kanalizasyon idaresi için çok önemli bir başarıdır. Hedefimiz su kayıp kaçaklarını yüzde 25 seviyelerine indirmektir’’dedi.

Haber: Mayil SEYMEN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10