Cumhuriyet ve Kurtuluş coşkusunu birlikte yaşadık 

Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 95'inci ve Çerkezköy'ün düşman işgalinden kurtuluşunun 96'ncı yıl dönümü ülke genelinde olduğu gibi Çerkezköy'de de büyük bir coşkuy

Çerkezköy 30.10.2018 08:48:00 0
Cumhuriyet ve Kurtuluş coşkusunu birlikte yaşadık 

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen kutlamalara Çerkezköylüler yediden yetmişe herkesim  yoğun ilgi gösterdi. Tören alanına gelen Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömercikli, Cumhuriyet Meydanı’nda  dolduran öğrenci ve vatandaşlar ile askeri  tören birliklerinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.

CUMHURİYET BAYRAMINI KUTLADILAR

Protokolün  tören alanında yerini almasının ardından kutlamalar saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti.Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Bayramı mesajıokundu.Sonra Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban’ın  günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Kaymakam Abban, “Cumhuriyetimizin ilanının 95’inci yıldönümünü milletçe büyük bir gurur ve coşku içinde kutladığımız bu anlamlı günde bir arada olmanın huzuru içindeyim. Bugün ayrıca ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 96’ncı yıldönümünü de kutlamanın  mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde ilan ettiğimiz son devletimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin 95’inci kuruluş yıldönümüdür” dedi.

“ATATÜRK TÜRK MİLLETİNİ EŞİ GÖRÜLMEMİŞ BİR ZAFERLE TAÇLANDI”

Esarete ve dayatmalara rıza göstermeyen Türk milletinin, özgürlüğüne ve geleceğine kast eden işgalcilere karşı başlattığı Kurtuluş Savaşı’nı tarihte benzeri görülmemiş  birzaferle taçlandırdığını da belirten kaymakam Atilla Selami Abban, “Bu büyük zaferin ardından 29 Ekim 1923’te ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesi ve ülkemizi gelişmiş medeniyetler seviyesine çıkarma hedefiyle Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. İnsanı ön planda tutan bu anlayışla devletin ve toplumun geleceğinden kendini sorumlu tutma şuuru geliştirilmiş, insanlığın ortak değeri olan medeniyetin gelişimine büyük katkılar sağlanmıştır. Kısaca Cumhuriyet Türk insanının ufkunu açmış, yaratıcı gücünü ortaya çıkarmış, onu modern dünyanın kavram ve değerleriyle tanıştırmıştır. Türk Milleti modern dünyanın bir üyesi  olmanın  haklı onurunu tatmış, devletimiz gelişen ve kalkınan bir dünya devleti olmanın kıvancına erişmiştir” dedi.

EN BÜYÜK SİYASİ ESERİ

Kaymakam Abban ,Cumhuriyet ibaresinin, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk ulusuna armağan ettiği en büyük siyasi eseri olduğunu da kayderek ,“Cumhuriyetimizi, binlerce yıllık devlet geleneğimizin o günün zor şartları altında elde edilmiş bir kazanımı olarak görmekteyiz. Üzerinde bulunduğumuz coğrafya tarihin her döneminde politik, stratejik ve ekonomik cazibe merkezi olmuştur. Bu nedenle zorlu bir coğrafya olarak bilinmektedir.  Yaşadığımız bu zorlu coğrafyada var olabilmenin, büyümenin, güçlü ve mutlu olabilmenin temel koşulu birlik ve beraberlik bilincine sahip olmaktır. Aziz milletimiz gücünü birlik, beraberlik ve kardeşliğinden almaktadır” dedi.

 

“HİÇ BİR HAREKET BAŞARILI OLAMAYACAKTIR”

Kaymakam Atilla Selami Abban,15 Temmuz 2016 gecesinde yaşananların milletimizin devleti ile ne kadar bütünleştiğini gösterdiğini belirterek, “Milletimiz yeni işgal girişimlerine karşı cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla meydanları doldurup İstiklal Savaşı’ndaki kararlılıkla yeniden mücadele edeceğini o gece tüm dünyaya kanıtlamıştır. Birlik  ve beraberliğimiz oldukça, geleceğimizi kasteden hiçbir hareket başarılı  olamayacaktır. Terör örgütleri ve onları kullananlar asla başarılı olamayacaklardır” diye konuştu.

COŞKUYLA VE HEYECANLA KUTLUYORUZ

 Kaymakam Atilla Selami Abban“ Çerkezköy’ümüzün 29 Ekim 1922’de düşman işgalinden kurtuluşunun 96’ıncı yıldönümünü birlik ve beraberlik içinde coşkuyla ve heyecanla kutluyoruz. Düşman işgali altındaki ilçemiz, kadını, erkeği ve çocuğuyla çok zor şartlar altında büyük bir kahramanlık gösterilerek vatan topraklarına katılmıştır. Cumhuriyetimizin 95’inci kuruluş yıldönümünü ve ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 96’ncı yıldönümünü bir kez daha kutluyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve onun silah arkadaşlarına, bağımsızlığı için kahramanca mücadele eden, bu uğurda şehitlik mertebesine ulaşan tüm aziz şehitlerimize ve ebediyete uğurlanan kahraman gazilerimize Cenabı Allah’tan rahmet diliyor, sonsuz minnet ve şükranla anıyorum” dedi.

BU GÜNAYNI ZAMANDA ÇERKEZKÖY’ÜN KURTULUŞ GÜNÜ

Kaymakam Abban’ın ardından konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da, “Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 95’inci, Çerkezköy’ümüzün düşman işgalinden kurtuluşunun 96. Yıldönümü. Bu anlamda 29 Ekim tarihinin Çerkezköy için kurtuluş günü olmak gibi bir özelliği daha var. Bundan 96 yıl evvel atalarımızın canla başla kurtardıkları bu güzel topraklar, kurtuluştan tam bir yıl sonra Cumhuriyetin Kurulmasına da şahitlik etti. Ve bizler büyük bir gurur ve mutlulukla bugünleri hep birlikte coşku ile kutluyoruz” dedi.

 ÇRTEKEZKÖT TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN BİRİ HALİNE GELDİ”

Başkan Akay, “Çerkezköy’ümüz eski adıyla Türbedere, Çerkez göçünde bir süre Çerkezlerin yaşaması ile adlarını bıraktıkları memleketimizin yeni adı oldu. Ve tarihten bugüne her geçen gün büyüyerek, gelişerek bugünlere kadar geldi ve küçük bir kasabadan büyük bir sanayi kentine doğru yol aldı Çerkezköy. bu gelişim ve büyüme 70’li yıllarda başlayan sanayi hamlesi ile her geçen gün daha da yol aldı. Geldiğimiz noktada kendi sınırlarında biri Türkiye’de örnek gösterilecek OSB’lerden olan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere toplam 3 OSB’de 400’ün üzerinde sanayi kuruluşu gelişip büyüyen ticaret hacmi ile sanayinin, ticaretin, emek ve işgücünün önemli merkezlerinden biri haline geldi” dedi.

ÇERKEZKÖY  81 İLİMİZDEN İNSANLARIN BİR ARAYA GELDİĞİ BİR MERKEZ HALİNE GELDİ“HEPSİNE ŞÜKRAN BORÇLUYUZ”

Sanayi ve ticaret bu denli gelişirken Çerkezköy’ün, yurdun dört bir yanından 81ilimizden gelen vatandaşların işi ve aşı için buluştuğu, bir araya geldiği bir merkez haline geldiğini kaydeden Başkan Akay, sonra şöyle devam etti,

“Çanakkale ile başlayan milli mücadele ile devam eden kurtuluş savaşı ile sonlanan ve Cumhuriyet ile taçlanan bir büyük mücadele. Ve bu mücadelede akan kanlar giden canlar, Şehitlerimiz. Hepsine şükran borçluyuz.Ayırmadan, tarihin her anında Çanakkale’de, Balkanlarda, milli mücadelede, Dumlupınar’da, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda, Kıbrıs’ta, Doğu ve Güneydoğu’da hain terör örgütleri ile verilen mücadelelerde, 15 Temmuz’da ve adını sayamadığım, bu toprakların birlik ve beraberliği için şehit düşmüş atalarımıza, askerimize, polisimize, vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bizler yaşanan kahramanlık destanları ve canlarını veren atalarımız sayesinde ve bize miras bırakılarak 95 yıldır gururla koruyup kolladığımız Cumhuriyet sayesinde özgür birer birey olarak bugün yan yanayız ve burada bu meydandayız” dedi.

ATATÜRKÜMÜZÜN AÇTIĞI YOLDA YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Andımız’dan bazı dizelere de yer veren Başkan Vahap, “Bu günleri borçlu olduğumuz yurdumuzun kurucusu kurtarıcısı ebedi önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk sayesinde buradayız. Bu yüzden bizler, doğruluktan ayrılmadan, çok çalışarak, küçüklerimizi koruyup büyüklerimizi sayarak, yurdumuzu ve milletimizi çok sevecek ve Atatürk’ümüzün açtığı yolda gösterdiği hedefe durmadan yürümeye devam edeceğiz. Bir kez daha Kurtuluş Günümüzü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı kutluyor, sevgi ve saygılar sunuyorum” diyerek konuşmasını noktaladı.

ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12-U sınıfı öğrencisi Ceyda Nur Hışır’ın “Akdeniz’e doğru” isimli şiiri okumasının ardından 12-P sınıfı öğrencisi Halil İbrahim Güzelkan da “Cumhuriyet” adlı şiiri okudu. Şiirlerin okunmasının ardından ilçe genelinde yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömercikli ve Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay tarafından ödülleri verildi. Ödül töreninin ardından  öğrenciler  şarkılar söylediler, sonra öğrenci folklar ekipleri gösterilerinde bulundu.Ardından Çerkezköy Kaymakamlığının bir süre önce Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde kurduğu Mehteran ekibi marşlar çalarak gösteride bulundu.

GEÇİT TÖRENİ İLE SONA ERDİ

Öğrencilerin türkü ve marşlar seslendirmesinin ardından Şehit Mustafa Baykuş İlkokulu Halk oyunları ekibi gösterile ile beğeni toplandı. Halk Eğitimi Merkezi Halk Eğitimi Merkezi halk oyunları ekibinin gösterisinin Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Mehteran Takımı gösterisi de ilgiyle izlendi. Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlamalar Geçit Töreni ile sona erdi.

Haber / Seyit SÜREN-Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10