8.5 milyon kişi imar barışından yararlandı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Cumartesi günü Tekirdağ'a geldi. Tekirdağ'da imar barışına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Bakan Kurum â€?

Tekirdağ 3.11.2018 18:58:00 0
8.5 milyon kişi imar barışından yararlandı

Tekirdağ Valiliği önünde Vali Vekili Tayyar Şaşmaz tarafından karşılanan Bakan Kurum, makam ziyaretinde bulundu.

 

TEKİRDAĞ YEDİNCİ SIRADA

 

Tekirdağ'ın sahip olduğu 12 organize sanayi bölgesiyle, gelişmişlik sıralamasında Türkiye'de 7'nci il olduğunu ifade eden Kurum, "Tekirdağ sanayi anlamında, ticaret anlamında ülkemizin önemli bir potansiyeli. Tabii 1980 yılında başlayan çarpık sanayileşmeyle birlikte gerekli altyapı da tam anlamıyla sağlanmış değil" dedi. Kurum, geçmiş yıllarda Tekirdağ'da Türkiye'nin en büyük çevre projesinin hayata geçmeye başladığını, bu proje kapsamında çarpık sanayilerin birleştirilerek 8 organize sanayi bölgesi haline getirildiğini, 4 mevcut organize sanayi bölgesiyle de 12 sanayi bölgesinin oluştuğunu anlattı.


'2019'DA ERGENE BERRAK AKACAK'


Proje kapsamında 5 atık arıtma tesisinin bulunduğunu, bunlardan 3'ünün tamamlandığını belirten Kurum, 2019 yılında projenin tamamlanmasıyla Ergene Nehri'nin eskisi gibi berrak akacağını kaydetti.  Bakan Kurum, "Diğer 2'si de inşallah önümüzdeki yıl içerisinde tamamlanacak. Projenin tamamı 2019 yılında bittiğinde bizim Çorlu, Ergene Nehrimiz inşallah eskisi gibi berrak, eskisi gibi çevreye zararsız haliyle bölgeye faydalı bir nehir haline gelecek. Sanayi bölgelerinin tamamında atık su arıtma tesisimiz var. Ancak geçtiğimiz günlerde bir tesisimizin arıtma tesisini çalıştırmamasından dolayı kirlendiğini de hep beraber gördük. Gerekli tesise de kapatma cezası verdik. Bu büyük çevre projemiz bitene kadar da mevcut kontrollerimiz anbean yapılacaktır. Kimsenin Ergene Nehri'ni kirletmesine de müsaade etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

 

“MİLLET BAHÇESİ YAPACAĞIZ”


Bakan Murat Kurum, Çorlu'da eski devlet hastanesinin bulunduğu 30 bin metrekarelik alanı millet bahçesi olarak değerlendireceklerini, Tekirdağ'da da millet bahçesi kurulması noktasında proje hazırlanacağını anlatarak, "Tekirdağ'da sadece bunlarla kalmayacağız, diğer alanlarla ilgili de çalışmalarımız var. İnşallah 2 ve 3'üncü millet bahçelerini de buraya kazandıracak çalışmalarımızı yapacağız. Tekirdağ sanayimiz, ekonomimiz açısından önemli bir kent. Biliyorsunuz Sanayi Bakanımız ihracat rakamlarını açıkladı ve geçen yıl Eylül ayına göre rekor seviyede ihracatımız arttı, ithalatımız da azaldı. Dolayısıyla bu sanayicinin yüzünü güldürecek bir durum" dedi.


'İMAR BARIŞI'NDAN 8,5 MİLYON VATANDAŞ FAYDALANDI'


Kurum, İmar Barışı'ndan 8,5 milyon kişinin yaralandığını açıklayarak, "Biz İmar Barışı'na gelir olarak bakmıyoruz. Yaklaşık 8,5 milyon vatandaşımız yararlandı. İnşallah bu 14-15 milyonlara ulaşacak. Çok ciddi talep var. 31 Aralık 2018 tarihine kadar başvuruları uzattık" dedi.Bakan Kurum, daha sonra Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası ve AK Parti Tekirdağ İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Ziyaretlerde Bakan Kurum'a, TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, AK Parti İl Başkanı Cüneyt Yüksel ve kurum müdürleri de eşlik etti.

 

“ALNIMIZIN AKIYLA ÇIKACAĞIZ”

 

Burada partililere seslenerek Türkiye'nin ekonomik savaşla karşı karşıya olduğunu ifade eden Kurum, "Ülkemiz ekonomik bir savaşla karşı karşıya ancak hamdolsun bu ekonomik savaştan ihracatımızı arttırarak ithalatımızı azaltarak ki yüzde 22 ihracatımız arttı. İthalatımız da yüzde 18 azaldı. Yani bu kriz bizim için fırsata dönüşüyor. İnşallah bu krizden de hep birlikte alnımızın akıyla çıkacağız" dedi.

 

BAKANLIĞIMIZDA 39 ADET EYLEM PLANIMIZ VAR

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde eylem planları hazırlandığını anımsatan Bakan Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:"Bu eylem planları içinde bizim de bakanlık olarak 39 tane eylem planlarımız var. Millet bahçeleri, millet kıraathaneleri, sosyal konutlar, şehit ailelerine konutlar, yürüyüş yolları bisiklet yolları, altyapı, üst yapıya ilişkin pek çok yatırımlar, çevre yatırımları ki Ergene ve Çorlu'yu, Tekirdağ'ı çok yakından ilgilendiren çevre yatırımları, köylerimize millet konakları projemiz var. O projelerimize geçtik yine eylem planlarımızda yer alıyor. Sanayileşme Tekirdağ açısından önemli. Sanayileşmenin yanın da tarım da önem arz ediyor. Bu öneme ilişkin de biz hazine arazilerimizi biliyorsunuz kiralama yöntemiyle vatandaşın kullanımına açtık. Hem tarım hem de hayvancılık gelişsin diye projelerimiz var. Çanakkale Köprüsü, Marmara'yı tamamen birbirine bağlayan çevre yollarıyla birlikte bittiği zaman ulaşımı, lojistiği buradaki sanayiyi istihdamı arttıracak. Gerçekten bölgeyi çok daha fazla önemli bir konuma getirecek. Bizim projelerimize 'bitmez' dediler ama en son 29 Ekim'de üçüncü havalimanımızı açtık. Çok büyük bir proje. Bu yatırım da tamamen özel sektörle yapıldı. Çanakkale Köprüsü de aynı şekilde büyük proje bölge için. İnşallah bunu da 2023 yılında tamamlayıp vatandaşlarımızın, milletimizin ülkemizin kullanımına açacağız. Hem Balkanlara hem de Avrupa'ya ulaşım çok daha rahat hale gelecek" dedi.  Bakan Murat Kurum ve beraberindekiler, Ak Parti il binasındaki ziyaretin ardından Muratlı Karma Organize Sanayi Bölgesi ile Deri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki atık su tesislerinde incelemelerde bulunarak bilgi aldı.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10