''Saray durumun ciddiyetinin farkında değil''

Cumhuriyet Halk Partisi Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, ağustos ayında geniş tanımlı işsiz sayısının 6 milyona dayandığına; üniversiteli işsiz sayısının 1,1 milyonu, gençl

Tekirdağ 15.11.2018 15:34:00 0

2018’in üçüncü üç ayını kapsayan Ağustos ayı işsizlik verilerine göre Türkiye’de işsiz sayısının önceki yılın aynı ayına göre 266 bin kişi artarak 3 milyon 670 bine, işsizlik oranının ise 0,6 puan artışla yüzde 11,1’e ulaştığını ifade eden Öztrak, işgücü piyasasından çeşitli nedenlerle çekilen ve iş bulmaktan ümidini kesenlerin de kapsandığı geniş tanımlı işsiz sayısının 5,8 milyon, geniş tanımlı işsizlik oranının ise yüzde 16,6 olduğunu kaydetti. Mevsim etkilerinden arındırılmış rakamların, işsizliğin çift hanelerde giderek katılaştığını gösterdiğini ifade eden Öztrak; ‘’İşsizlik, son 6 aydır çift hanelere yerleşmiş görünmektedir. Ağustos’ta mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı 0,2 puan artarak yüzde 11,2’ye çıkmıştır’’ dedi.

 

‘’ASIL KAYGI VERİCİ OLAN İŞSİZLİĞİN DAHA DA YUKARILARA ÇIKMA İHTİMALİDİR’’

 

Üniversiteli işsiz sayısının Ağustos’ta görülmemiş seviyelere çıkarak 1,1 milyonu aştığını ifade eden Öztrak; ‘’Genç işsizlerin oranı yüzde 20’nin üzerine çıkmıştır. Yine 15-29 yaş arasında ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerimizin sayısı 5,5 milyon kişi seviyesindedir’’ dedi. İşsizliğin giderek yükselmesi ve çift hanelere oturmasının, ekonomide işlerin iktidarın iddiasının aksine daha da kötüye gittiğini açıkça gösterdiğini ifade eden Öztrak; ‘’Ancak asıl kaygı verici olan konkordato ve ardından gelebilecek iflas dalgasıyla işsizliğin daha da yukarılara çıkma ihtimalidir’’ dedi.

 

‘’İLGİLİ ÖNERİLERİNE DE KULAK TIKAMAKTADIR’’

 

Saray’ın durumun ciddiyetinin farkında olmadığını ileri süren Öztrak; ‘’Vatandaşlarımız işsizlik yüzünden TBMM kapısında kendini yakarken, Meclis binasından kendini atıp canına kıymaya kalkarken, ülkeyi yönetenler olan biteni görmemektedir. Milletten kopan iktidar sahipleri, yerde ve gökte lüks içinde saraylarda yaşamakta, hayat pahalılığı ile işsizlik arasında ezilen vatandaşın derdini duymamaktadır. Paranın kıt olduğu dönemde ekonomiyi yönetme tecrübesi olmayan mevcut iktidar, daha önce kriz yönetmiş yani “damdan düşmüş” kadroların, ekonomide alınması gereken tedbirlerle ilgili önerilerine de kulak tıkamaktadır’’ dedi.

 

KRİZİN BAŞINDA AÇIKLADIĞIMIZ 13 MADDELİK TEDBİR PAKETİ İYİ BİR YOL GÖSTERİCİDİR

 

Rakamların, yılın üç aylık döneminde Türkiye’nin ekonomik durgunluğa yelken açtığını, bunun önümüzdeki dönemde daha da derinleşeceğine işaret ettiğini dile getiren Öztrak; ‘’İktidara verdiğimiz 13 maddelik çözüm reçetesi ortada iken, iktidar alınması gereken tedbirleri almaktan kaçınmakta, günü birlik pansuman niteliğinde önlemlerle ve aspirin tedavisiyle yerel seçimlere kadar idare edeceğini sanmaktadır. Bugüne kadar izlenen politikaların derde derman olmadığı artık görülmelidir. Ekonomide artık yumuşak iniş ihtimali kalmamış, ani duruş riski belirginleşmiştir. Saraylarda keyif yapan kadrolar artık milletin dertleriyle yüzleşmeli ve taşın altına elini koymalıdır. Bunun için henüz daha krizin başında açıkladığımız 13 maddelik tedbir paketi iyi bir yol göstericidir’’ dedi.

 

Haber: Mayil SEYMEN

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10