'Eyvah Çocuğum Online! '

Özel Uğur Okulları tarafından Çerkezköy Ticaret ve  Sanayi Odası Konferans Salonu'nda'Eyvah çocuğum online' konferansı' düzenlendi. Programa konuşmacı olarak katılan Uğur Okulları UBİT Bölüm Ba

Çerkezköy 21.11.2018 17:01:00 0

Özel Uğur Okulları tarafından Çerkezköy Ticaret ve  Sanayi Odası Konferans Salonu'nda'Eyvah çocuğum online' konferansı' düzenlendi.  Önceki gün 18.00-20.00 saatleri arasında düzenlenen 'Eyvah çocuğum online' konferansına Uğur Okulları Müdürleri, öğretmenleri ile çok sayıda öğrenci velisi katıldı. Programın konuşmacısı Uğur Okulları UBİT Bölüm Başkanı Metin Akça okul öğrenci velilerine dijital vatandaşlık, siber zorbalık gibi bazı temel konularda bilgi verdi.

 

ÇOCUKLAR İNTERNET ORTAMINDAN UZAK TUTULMALI

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansta konuşan Metin Akça  dünyada en çok internet kullananların çocuklar olduğunu ifade ederek, bu nedenle velilerin çocuklarına derslerine  gerekli  ilgiyi göstermeleri için onları internet ortamından uzak tutmaları gerektiğini vurguladı. Dijital ortamda bir dakikada bir çok değişiklikler olduğunu vurgulayan Akça; " Her bir dakikada 1.5 milyon arama, 16 milyon mesaj, 342 bin uygulama indirme, 452 bin teewit gönderimi, 156 milyon mail gönderimi, 900 bin giriş, 4.1 milyon video indirimi, 46 bin 200 fotoğraf paylaşımı, 40 bin dinlenme saati ve 751 bin dolarla online alışveriş yapılmaktadır. UNİCEF'in 11 Aralık 2017'de açıklanan yıllık raporunda dijital dünyada çocuklar ele alındı. Dünyada her üç internet kullanıcısının çocuklar olduğu belirtilirken onları dijital dünyanın tehlikelerinden korumak ve güvenli internet içeriklerine erişmelerini arttırmak için daha fazla çaba göstermek gerekiyor" dedi.

 

DÜNYADA TOPLAN NÜFUSUN YÜZDE 48’İ İNTERNET KULLANIYOR

 

Metin Akça, dünyada gençlerin yetişkinlerden daha çok internet ortamında vakit geçirdiklerine de dikkat çekerek, "İnterneti en fazla kullanan yaş grubunu gençler oluşturuyor. Tüm dünyada toplan nüfusun yüzde 48'i internet kullanırken, gençler arasında bu oran yüzde 71'e ulaşıyor. Tüm Wep sayfalarının yaklaşık yüzde 56'sı İngilizce. Birçok çocuk anlayabileceği ve kültürel açıdan faydalanabileceği içeriklere ulaşamıyor. 1980 sonrası doğmuş olan dijital teknolojiler ile etrafı sarılmış bir ortamda büyüyen ve dolayısıyla ile bu dijital teknolojileri hayatının ayrılmaz bir parçası olarak kabul eden bir nesil. Yeni bin yılın öğrencilerinin alternatif bilişsel özellikleri ise dijital basılı olmayan evrakları tercih ederler. Dinamiklik bakımından da düz yazıdan daha çok görsellere, hareketlere, müziğe önem verirler. Eşzamanlılık konusunda da Eş-zamanlı işlemleri aynı anda rahatça yapabilirler. Analiz konusunda ise, dorusal olmayan verişlerden bilgi alırlar" diye bilgi verdi.

 

İNTERNET NESLİNİN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ

 

Akça  şöyle devam etti, " İnternet neslinin karakteristik özellikleri de farklılık göstermektedir, buna göre 'bağımsız öğrenen davranış özellikleri  ise bilgiye yüksek erişimli bağımsızca bilgiyi sorgulamaya  ve bilgi ile bilgi ile yüzleşmeye hazırdır. Güçlü görüşe sahip olanlar ise, serbestçe ifadeyi tercih eder, internette çok daha fazla bilgiye maruz kaldıklarından güçlü görünüşleri vardır. Dijital okur yazar ve görsel öğrenenler de, ne istediğini bilir, ileri düzeyde okur yazarlığa sahiptir. Güçlü görsel uzamsal becerileri vardır. Sanatsal ve gerçek hayatı kolayca birebir uygulayabilirler. Deneysel Öğrenen ve Çoklu görev yapabilenler ise, keşfederek öğrenir. Araştırma ve deneyimleme ile öğrenmeyi kalıcı hale getirir. Birçok teknolojiyi aynı anda zorlanmadan kullanır. İleri Düzey gelişmiş bileşim teknolojileri becerilerine Sahip olanlar 'da kendilerini bu ortamda güvenli kalacak ileri düzey bileşim becerilerini geliştirmişlerdir. Sosyal olarak kaplayıcılar ise, sosyal olarak bağlı olmak ve topluluklara katılmak onlar için önemlidir. Küresel bağlantılar  ile çok farklı kültürden insanlar ile iletişime  geçebilirler. Sosyaldirler."diye konuştu.  Metin Akça daha sonra çocukların internet bağımlısı olmadan faydalı içerik kullanmalarına yön verilmesini ve bunu da bağımlı olmadan gerektiğinde kullanmalarını sağlanması gerektiğini ve çocukları mümkün olduğunca bu ortamdan uzak tutulmasını ve internet oranına bağımlı olan çocukların derslerini de büyük ölçüde aksattığını belirtti. Konferans sonunda velilerin sorularını da yanıtlayan Akça velilere aydınlatıcı bilgiler verdi.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10