"Çerkezköy'ün üretim gücü Ürdün'e eşit"

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından Trakya ile Balkanlar arasındaki iş birliğini geliştirmek ve kültürel ilişkilere ivme kazandırmak amacıyla, 5. Uluslararası Trakya ve Balkan İş Forumu düzenlendi. Forumda kon

Çerkezköy 22.11.2018 15:16:00 0

Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Karadağ gibi ülkelerden 100'e yakın iş adamının katıldığı,   Trakya ve Balkan İş Forumu’na  Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, ilçe kaymakamları, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, Ticaret Borsası Başkanları, STK Temsilcileri katıldı.

 

TRAKYA’NIN GELİŞMESİ KALKINMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan forumun açılış konuşmasını yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ticaretin sınırların ötesine hükmeden bir eylem olduğuna vurgu yaparak; “Trakya Kalkınma Ajansı olarak amaçlarımızdan bir tanesi, bölgemizde bulunan ticaret ve sanayi odalarıyla iş birliği içerisinde Trakya Bölgesi ve Balkan ülkeleri arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesidir. Trakya’nın gelişmesi kalkınması için çalışıyoruz. Trakya bölgesi ülkemizin Avrupa’ya Balkanlar’a açılan kapısı ve geçmişten gelen güçlü tarihi ve kültürel bağlara bağlı olması hasebiyle ve kalkınma ajanslarımızın misyonlarımızdan biri olan komşularımız ile ticarette ve iş bağlantılarına yönelik çalışmalara önem veriyoruz’’ dedi.

 

HER ZAMAN SONUÇLARIYLA GÜNDEMİMİZDE OLACAK

 

Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri de; " TRAKYAKA tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen Uluslararası Trakya ve Balkan İş Formu her zaman sonuçlarıyla gündemimizde olacak. Yeni yapılanmayla beraber kalkınma ajansları Sanayi ve Teknoloji bakanlığımıza bağlı olarak Genel Müdürlüğümüz bünyesinde yoluna devem edecek. Bu kapsamda kalkınma ajansları sahip olduğu yerel bilgiyle ilgili, bölgelerinin yerel dinamiklerini tespit etme kapasitesini artırmak için katkılar sunuyor. Burada 5 farklı ülkeden iş dünyası insanlarının da bu foruma katkısı olacağını düşünüyorum" dedi.

 

TEKİRDAĞ’IN NÜFUSUNUN 1 MİLYONU GEÇTİ

 

Tekirdağ’ın potansiyeline vurgu yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da Tekirdağ’ın nüfusunun 1 milyonu geçtiğini dile getirerek sosyo ekonomik olarak kentin daha iyi yerlere geleceğine inandığını söyledi. Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay da Bölgede kurulu olan OSB’lerden sadece Çerkezköy’ün üretim gücünün Ürdün’ün üretim gücüne eşit olduğuna dikkat çekti.

 

TRAKYA'MIZ ANADOLU'MUZUN ÖNEMLİ BİR PARÇASI

 

İş forumunda son olarak konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım da, "Biz iş birliğimizi, komşuluğumuzu kardeşliğimizi devam ettireceğiz. Bu iş birliği ile birlikte dünyanın aynı alanda faaliyet gösteren üretim yapan pek çok büyük firmasına karşı birbirimizi destekleyeceğiz. Dünyada artık ölçekler büyüdü. Ticareti üretimi tek başına yapmak yerine güçlerin birleştirilerek daha büyük bir sinerji ya da bizim kadim literatürümüzdeki gibi daha büyük bir bereket elde etmek mümkün. Türkiye'mizde de komşularıyla bulundukları yere göre bulundukları coğrafyaya göre bir takım birliktelikler formlar, organizasyonlar var. Bunlardan bir tanesi de burada bugün beşincisini yaptığımız Trakya ve Balkanlar İş Formudur. Ümit ediyorum ki bu iş formu daha sonrasında daha büyük bir birlikteliğe daha sağlam organizasyon ve teşkilat yapısına kavuşur. Balkanlardaki diğer ülkeleri de bu iş formuna katmak bu platformun bir üyesi haline getirmek gerekiyor. Zamanla bunun olacağına inanıyorum. Trakya'mız Anadolu'muzun önemli bir parçası. Güzide bir köşesi. Trakya'mız devletimizin Avrupa'ya açılan kapısı. Bu coğrafyada beş yüzyılı aşkın bir süre birlikte yaşadık. Bundan sonra da birlikte yaşayacağız inşallah. Ülkeler arasında haritalar üzerinde çizilen sınırlar gönüllerimizde insanlar arasında çizilmez" ifadelerine yer verdi.

 

 İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPILDI

 

Program kapsamında gıda, tarım, ambalaj, hayvancılık, tarım makineleri, inşaat, turizm ve sağlık turizmi,  orman ürünleri, lojistik, makine yan sanayi gibi sektörlerden toplantıya katılan işadamları, Türkiyeli meslektaşlarıyla ikili görüşmeler yapıp işbirliği olanaklarını ele aldı.

 

Haber: Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10