'Satrançla tanışmayan çocuk kalmasın'

Türkiye Satranç Federasyonu Çerkezköy İlçe Temsilcisi Ömür Çelik, Çerkezköy'de son yıllarda satranç sporundaki başarının giderek yükseldiğini ifade ederek, ülke genelinde önemli bir ye

Çerkezköy 26.11.2018 15:52:00 0

Satrancın kazanımlarının bilinenden çok daha fazla olduğunu ifade eden Türkiye Satranç Federasyonu Çerkezköy Temsilcisi Ömür Çelik, satranç sporu yapanların kendine olan güven duygusunun oldukça yüksek olduğunu kaydederek insanların yaşamında da başarılı olduğuna dikkat çekti.

 

SATRANCIN KAZANIMLARI ŞÖYLE

 

Satrancın kazanımları hakkında bilgi veren Çelik, “Kötü alışkanlıklar edinilmesine engel olur. Planlı hareket etmenin önemini ve gerekliliğini öğretir. Süratli, doğru ve çabuk düşünebilmeye yardımcı olur.  Olaylara doğru yorumlarla yaklaşabilme yeteneklerini geliştirir. Kişiliği ve karakteri olumlu yönde etkiler. Kendine güven duygusu aşılar. Kendi güç ve yeteneklerini daha iyi tanıyarak,  bireysel güç ve yetenekleri açığa çıkarmaya ve bireysel doğru kararlar alabilmeye yardımcı olur. Dikkatini tek konu üzerinde yoğunlaştırabilme alışkanlığı kazandırır. Diğer ders konularının daha iyi anlaşılıp kavramasına yardımcı olur. Bilimselliği ön plana alarak araştırmalar yapmaya yönlendirir. Konulara karşı şüpheci yaklaşımı benimsetir, onları ezberci zihniyetten arındırır. Kişileri düşünen, araştıran, yargılayan varlıklar haline getirir ve yaratıcılıklarında özgür bırakan bir ortam hazırlar. Başarıya ancak ve ancak sistemli ve disiplinli bir çalışmayla varılabileceğini gösterir. Mücadeleci bir ruh yapısına sahip olmanın gerekliliğini benimsetir. Başarısızlıklar karşısında yılmamayı, başarı için daha da çok çalışmanın gerekli olduğunu öğretir. Başarılardan büyük hazlar duyarak daha da başarılı olmaya yönlendirir. Yepyeni hedefler göstererek bu yeni hedefler doğrultusunda motivasyon sağlar. Kişilerin olumsuz bir yönünü, eksikliğini veya bir davranış bozukluğunu hızlıca ortaya çıkarır. Kurallara uymayı, dostça oynamayı, kaybetmeyi kabullenmeyi, kazananı kutlamayı öğretir. Yakın dostluklar kurup daha çok sosyalleşmeye ve sosyal yaşamının zenginleşmesine yardımcı olur" şeklinde konuştu.

 

SATRANÇ İLE TANIŞIKLIK ANAOKULU SEVİYESİNDE BAŞLASIN İSTİYORUZ

 

Çocukların anaokuluna giderken satranç sporu ile tanışmalarını istediklerini ifade eden Ömür Çelik, küçük yaşlarda çocukların bu zeka oyunun hem daha çabuk öğrendiğini hem de kendilerini ileri yaşlarda daha iyi geliştirmeleri bakımından yararlı olduğunu belirterek, “Bu amaçla yola çıkarak ‘’Satranç İle Tanışmayan Çocuk Kalmasın’’ diyerek ilçemiz genelinde tüm anaokullarında okuyan çocuklarımıza ‘’Boyamalarla Satranç ‘’isimli satranç eğitim setinin ilk kitabını ücretsiz dağıtmak istiyoruz. Bu kitap okul öncesi çağındaki çocukların satrancı severek ve eğlenerek öğrenecekleri eğitici bir kitap. Kitaptaki sevimli karakterlerin boyanmasıyla taşların hareketlerinin öğretilmesi amaçlanıyor. Bu etkinliklerle öğrenci; satranç oyunu, taşları ve hareketleri hakkında fikir sahibi olacak. Ayrıca kitaptaki alıştırmalarla, satranç oyununun kuralları öğretilirken öğrencinin ince motor kas becerisini geliştirmesine yardımcı olunması da hedefleniyor. Ayrıca, kitapta; kare şeklinin ne olduğu, satranç tahtası ve özelliği, yatay, dikey, çapraz yönlerin tanıtılması, bunlarla ilgili çizgi çalışmaları, satranç taşlarının özellikleri, satranç kahramanlarının boyamaları, renklerin tanıtılması, taşların dizilişi gibi konular ve etkinlikler var" dedi.

 

KAMPANYAMIZA KATKI VE DESTEK VERİLMESİNİ BEKLİYORUZ

Ömür Çelik, ‘Satranç ile Tanışmayan Çocuk Kalmasın’ kampanyası kapsamında, tüm satranç sever kişi, kurum ve kuruluşları  bütçelerine uygun miktarda ‘Boyamalarla Satranç’ isimli kitabı alarak yaklaşık 2 bin adet kitabı toplamaya davet etti. Çelik; 2019 Ocak ayının ilk haftasında dağıtımını planlıyoruz. Şimdiden tüm satranç sever dostlara çocuklarımız adına çok teşekkür ederim. Bağış yapmak isteyen vatandaşlarımız 0 551 907 15 71 nolu telefondan iletişime geçebilir” dedi.

 

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10