"Engelli vatandaşın sorunu toplumun ortak sorunudur"

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada engelli vatandaşların sorunlarının yalnızca engellilerin değil

Tekirdağ 3.12.2018 13:25:00 0

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Yüceer, “Türkiye’de resmi rakamlara göre beş milyon, gayrı resmi rakamlara göre on milyona yakın engelli var. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi engelli vatandaşları topluma tam katılmaya teşvik etmeyi ve engellilerin de topluma ait oldukları hissine sahip olmalarını sağlamayı hükümetlere görev olarak veriyor. Ancak bu sözleşmeden kaynaklı yükümlülükler yerine getirilmiyor, engelli hakları kâğıt üzerinde kalıyor” dedi.

 

“HÜKÜMLERİN HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR”

 

Engelli vatandaşların sağlık hakkından, çalışma hakkından, eğitim hakkından, ulaşım hakkından tam olarak yararlandırılmadığını kaydeden Yüceer, engelli vatandaşların toplumsal hayata katılabilmeleri, toplumla bütünleşebilmeleri için önlemlerin alınmadığını, açık ayrımcılığa uğradıklarını ileri sürdü. Yüceer, Anayasanın 10’uncu ve 61’inci maddelerinde yazılı olan engelli vatandaşların haklarının gözetilmesi ve engellilerin korunmasına ilişkin hükümlerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

 

ÖNEMLİ OLAN “YARDIMA MUHTAÇ” OLMAYACAK DURUMA GETİRİLMESİ

 

Yüceer; “Sosyal yardımlar ve engelli vatandaşlarımızın ailelerine sağlanan maddi destek önemli. Ancak tek başına yeterli sayılamayacak. Engelli vatandaşlarımızı, engelsiz insanlar gibi yaşatmak için önlem alınması gerekiyor” dedi.  Önemli olanın engelli vatandaşların “yardıma muhtaç” olmayacak duruma getirilmesi, hayata tam olarak katılmalarının sağlanması olduğunu kaydeden Yüceer, “Engellilerimizi yoksulluk ve sosyal dışlanmışlık döngüsünden çıkaracak önlemler alınmalı” dedi.

 

“ENGELLİLERİN SORUNLARINI AŞACAK GÜÇLÜ BİR İRADE GEREKİYOR”

 

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, ülkelerin gelişmişliğinin engelli vatandaşlar gibi dezavantajlı gruplara yaklaşımıyla ölçüldüğünü belirterek “Engelli Vatandaşlara yalnızca destek aylığı bağlamakla yetiniliyorsa, o ülkede devlet üzerine düşeni yapmıyor demektir. Engellilerimiz önündeki tüm engellerin kaldırıldığı, geleceklerine umutla bakabildikleri bir yıl diliyorum. Engellileri külfet olarak görmeyecek, onların sorunlarını aşacak güçlü bir irade gerekiyor” dedi.

 

Haber: Sevim BOZKURT


0282 726 91 91
0282 747 65 10