Akay: Teknik sebepler açıklanacak mı ?

Çerkezköy-Kapaklı arasında Pınarça mevkiinde kurulması gündeme geldiği günden bu yana vatandaşların kabusu haline gelen kömürlü termik santralden teknik sebeplerden dolayı vazgeçildiği duyurusunun yap

Çerkezköy 14.12.2018 13:36:00 0
Akay: Teknik sebepler açıklanacak mı ?

Yapılması planlanan kömürlü termik santralin iptal edilmesinin doğru ve yerinde bir karar olduğunu kaydeden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “ Termik santral meselesi 2016 yılının Ekim ayında gündeme geldi. O günden itibaren basın mensuplarımızla, bu işi siyasete bulaştırmadan yüksek sesle bunu söylemeye cesaret edebilen ve yüzde 90’ına yakın ‘Ben Termik Santral İstemiyorum’ diyebilen vatandaşlarımız sayesinde bu noktaya geldik. Ben sayın vekillerimize teşekkür ediyorum. Böyle bir karar Çerkezköy ve bölgenin lehinedir. Teknik nedenlerden dolayı termik santralden vazgeçildiği bildirilmiş. Bu teknik nedenler nedir? Çerkezköy kamuoyunun bunu duymaya ihtiyacı var. Yerel seçimlerin hemen öncesinde termik santralden vazgeçildiğini bildirmek tatmin edicidir ancak açıklama bilgisine de ihtiyacımız vardır. Yani bu teknik nedenler bundan 6 ay sonra yeniden toparlanabilir bir teknik neden midir? Yoksa bu termik santral topyekun bir daha Çerkezköy’e  yapılmayacak mıdır? Bunu çok net olarak Çerkezköy kamuoyuna açıklanması gerekiyor. Aksi takdirde kafamızda soru işaretleri olacaktır. Bu mücadeleyi veren herkese de ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

“ÇED RAPORU İPTAL EDİLECEK Mİ ?”

 

Bölgenin planında alanın halen termik santral sahası olarak durmaya devam ettiğini kaydeden Akay “ Burada ÇED toplantısı yapıldı. Çevre değerlendirme toplantısında olumlu bir şekilde neredeyse bu geçti. Yani ÇED raporu iptal edilecek mi? Planlardan termik santral sahası olmaktan ne zaman çıkacak? Bugün bu soruları sormak zorundayız. Bizim planlardan o alanı termik santral sahası bir daha olmamak şartıyla ne zaman çıkartacağız. Seçimlere kadar bunu çıkaracak mıyız? Bakanlığımız bu noktada bu plan değişikliğini alanı yeniden tarımsal alana dönüşmesi orman olarak kalması noktasında bu süre zarfında bu görüşünden vazgeçecek mi? Bizim bu cevapları duymaya ihtiyacımız var. Yoksa iki satırlık teknik nedenlerden dolayı iptal edilmiştir meselesini içimiz tam olarak aydınlatmıyor. İnanıyoruz, güveniyoruz ancak bu inancımızı güvencemizi oradaki planları derhal yeniden eski haline getirilmesiyle içimiz rahatlatacak” açıklamasında bulundu.

 

“DETAYLI ANLATSINLAR”

 

Bakanlığın verdiği karardan mutlu olduğunu kaydeden Akay, bunun yeterli olmadığını ve bakanlıktan gerekli açıklamaların yapılacağını ümit ettiğini ifade etti. Akay “ Teknik nedenlerin tek tek açıklanması gerekiyor. Termik sahası olmaktan ne zaman çıkacağı, plan değişikliğinin ne zaman yapılacağı, ÇED raporunun ise ne zaman iptal edileceğinin kamuoyuna çok detaylı bir şekilde anlatılması gerekiyor” dedi.

 

“ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUM”

 

Geçtiğimiz günlerde AK Parti Eski İlçe Başkanı Salih Bezgin’in ‘ Çatlasanız da patlasanız da termik santral yapılacak’ söylemine anlam veremediğini kaydeden Akay “ Kahramanmaraş’a, Çan’a, Yatağan’a giderek bu termik santrallere şahit olduk. Bunu siyaset malzemesi yapmadık. Slogan vari ‘ Çatlasanız da patlasanız da yapılacak’ söylemler yapılmasını aklım almıyor. Bir siyasi parti başkanının hangi sorumluluk duygusuyla yaptığını anlamakta güçlük çekiyorum" dedi. 

 

“MEYDANLARDA TEK TEK ANLATACAĞIZ”

 

Siyasi ve ticari menfaatleri için çevre felaketine sessiz kalanları meydanlarda tek tek anlatacaklarını kaydeden Akay  “ Dün termik santrale evet deyip, kömürlü şampuanları, cilt kremlerinin reklamlarını savunanları ve Çerkezköy’e yapılmasını savunanların kim olduğunu bizim anlatmamız lazım. Kimse kusura bakmasın. Yani bu sürece birileri insanı duygularla  ‘hayır’ derken birilerinin ise hangi duygularla ‘Evet’ dediğini insanlarla paylaşacağız. Öyle yağma yok” diye konuştu.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10