Yüceer'den kanun teklifi

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, "Emeklilikte Yaşa Takılanlar" olarak adlandırılan, yaş şartı olmaksızın, prim günü ve sigortalılık süresiyle emekli olacakken, yapılan yasal düzenle

Tekirdağ 2.01.2019 15:33:00 0
Yüceer

Emeklilikte yaşa takılanların haksız bir yasayla emekliliklerinin ellerinden alındığını ifade eden Yüceer; “2016 yılında da konuya ilişkin bir teklif sunmuştum o zaman da belirttiğim gibi bu kesim ne çalışabilmekte ne de iş bulabilmektedir. Devlet emekli etmek için çok genç, işverenler iş vermek için çok yaşlı buluyor bu insanları. Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyeti kanayan bir yara halini almıştır. Bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi gerekir” dedi.

 

“SÖZLER UNUTULDU”

 

Seçim öncesinde İktidar partisinin seçim meydanlarında Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetini giderme sözü verdiğini anımsatan Yüceer “Ancak seçim geçince bu sözler unutuldu. Sonrasında Cumhuriyet Halk Partisi’nin konuya ilişkin teklifleri görmezden gelindi, söz konusu mağduriyetlere ilişkin meclis araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla gündeme bile alınmadı” dedi.

 

“HAKSIZ BİR UYGULAMA”

 

Teklifinin gerekçesinde, 1999 yılında çıkarılan 4447 Sayılı Kanun’la emeklilik yaşının kademeli olarak yükseltildiğini, Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu kanundaki ilgili hükmü iptal etmesiyle 2002 yılında 4759 Sayılı Kanun çıkarılarak emeklilikte kademeli geçişin yeniden düzenlendiğini kaydeden Yüceer; “Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu düzenlemesiyle 1999 yılından önce işe başlayan sigortalıların emekli olacakları yaş sınırları kademeli olarak yükseltildi.  Bu durum haksız bir uygulama. Bu kanun hükmü gereği sigortalılar, prim ödeme gün sayısını doldurmuş olsalar dahi emekli aylığından yararlanabilmek için öngörülen yaş koşulunu sağlayana kadar beklemek zorunda kaldı. Bu durum prim gün sayısını ve kanunda öngörülen çalışma yılını doldurmuş olan ancak 4759 Sayılı Kanun’da belirtilen yaş koşulunu sağlamayan sigortalılar açısından hak kaybına neden oldu. İşe başladıkları tarihte yürürlükte olan mevzuata göre emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresini tamamladıkları, emekli olma hakkını elde ettikleri halde, 4759 Sayılı Kanun hükümleri itibariyle yaş şartına tabi tutulmaları hukukun öngörülebilir olması ilkesiyle çelişmektedir. İşe başladıkları tarihte erkekler için 25 yıl, kadınlar için 20 yıl hizmet ile emekli olacakları öngörüsü ile hareket eden sigortalılar açısından bu durum bir mağduriyet yarattı” dedi.

 

“VATANDAŞLAR DEVLETİN KENDİLERİNE VERDİĞİ SÖZÜ TUTMASINI BEKLEMEKTEDİR”

 

Yüceer “ Yasanın geriye doğru işletilmesiyle, eşitlik ilkesine aykırı şekilde kişilerden birine 3 yıl, diğerine 15-17 yıl gibi süreler eklendiğine dikkat çekerek, Kanun Teklifini, bu hak kaybı ve mağduriyetin giderilmesi için 1999 yılından önce sigorta kaydı yaptırmış ve sigorta prim sayısı ile sigorta süresini doldurmuş olan sigortalıların yaş şartı aranmaksızın emeklilik aylığına hak kazanabilmesi amacıyla hazırladığını belirtti. Yüceer, “Emeklilikte yaşa takılanlar ilk işe girdikleri şartta emekli olmak, Devletin kendilerine verdiği sözü tutmasını beklemektedir”  dedi.

 

Haber: Mayil SEYMEN


0282 726 91 91
0282 747 65 10