Yüceer: Eğitim sistemi bir kaosa sürüklendi

Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerin sorunlarını meclis gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, son 16 yılda eğitim sisteminde gerçekleştirilen çok sayıda deği?

Tekirdağ 21.01.2019 13:29:00 0
Yüceer: Eğitim sistemi bir kaosa sürüklendi

Yüceer, nitelikli ve çağın gereklerine uygun bir nesil yetiştirebilmenin en önemli koşulu nitelikli öğretmene sahip olmaktır” dedi. Son 16 yılda iktidar politikalarıyla eğitim sisteminin öğretmenler açısından da bir açmaza sokulduğunu ifade eden Yüceer, hali hazırda aynı işi yapan kadrolu, sözleşmeli ve geçici süreli ücretli olmak üzere 3 farklı tipte öğretmenin olduğunu belirtti.

 

“KADROLU ÖĞRETMENLERE GÖRE DAHA AZ ÜCRET ALIYORLAR”

 

Yüceer meclis önergesinde özellikle sözleşmeli ve ücretli öğretmen olarak görev yapan öğretmenlerin başta güvencesizlik olmak üzere pek çok sorunla yaşamak zorunda olduğuna dikkat çekerek, kadrolu öğretmenlerin aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretlerine bağlı yer değiştirmeleri mümkün iken sözleşmeli ve geçici süreli ücretli öğretmenler bu haktan mahrum bırakılıyor. Bu insani ve vicdani değil. Sözleşmeli ve ücretli öğretmenler kadrolu öğretmenlerin aksine SGK’lı olarak hizmet veriyor. Sözleşmeli öğretmenler  sözleşmeleri her yıl yenileniyor ve iş güvenceleri bulunmuyor. Verdikleri ek dersler karşılığında da kadrolu öğretmenlere göre daha az ücret alıyorlar” ” dedi.

 

“İHTİYACA BİNAEN BAŞLATILAN BU SİSTEM OLAĞANDIŞI YAYGINLIK KAZANDI”

 

Yüceer, kadrolu öğretmenler için yılda 40 gün rapor hakkı tanındığı halde sözleşmeli öğretmenlerde bu sürenin 30 gün, Kadrolu öğretmenler için ölüm – evlilik izinleri 7 gün iken sözleşmeli için bu sürenin 3 gün olduğunu ifade ederek, “Kadrolu öğretmenler 10 gün babalık izni kullanıyor.  Fakat sözleşmeli öğretmen için bu hak 2 gün ile sınırlı. 2018 yılında atanan her 100 öğretmenin 78’i sözleşmeli ve ücretli öğretmenler oluşturuyor.  Bu oran ücretli ve sözleşmeli öğretmenlik modeli mevcut sistemde fiilen tek atama şekli haline geldiğini gösteriyor. İhtiyaca binaen başlatılan bu sistem olağandışı yaygınlık kazandı” dedi.

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10