Yüceer: Verilen sözler unutuldu

Aile hekimlerinin sorunlarını meclis gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, koruyucu sağlık hizmeti vermesi gereken Aile sağlığı merkezlerinin hali hazırda polikliniklerin a

Tekirdağ 23.01.2019 16:55:00 0
Yüceer: Verilen sözler unutuldu

TBMM Başkanlığı’na bir meclis araştırma önergesi veren Yüceer, “Aile sağlığı merkezleri mevzuatta belirtildiği gibi birinci basamak sağlık hizmetlerini veremiyor.  Aile Sağlığı Merkezleri polikliniklerde yığılan yurttaşların yığılmasını engellemek amacıyla kullanılıyor. Tüketime dayalı sağlık politikaları nedeniyle hastane acil ve polikliniklerinde yığılmış hastaların yükü, Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri tarafından giderilmeye çalışmaktadır. Aile hekimleri sağlık sisteminin ‘dolgu malzemesi’ gibi kullanılıyor” dedi.

 

BU KONU DİKKATE ALINMASI GEREKİYOR

 

Yüceer, Avrupa’da doktor başına düşen hasta sayısı ile Türkiye’de doktor başına düşen hasta sayısı arasında uçurum olduğunu ve aile hekimlerinin ağır iş yükü altında ezildiklerini vurgulayarak, Kimi bölgelerde aile hekimleri 4 binin üzerinde hastaya bakmak zorunda kalıyor.  Bu rakam İngiltere’de  bin 800, Danimarka’da bin 600 Almanya’da bin. Bu konu dikkate alınması gerekiyor” dedi.

 

“AİLE HEKİMLERİ PERFORMANSA DAYALI SÖZLEŞMEYLE ÇALIŞMAYA ZORLANIYOR”

 

Aile Hekimlerinin yönetmelik gereğince “Sağlık Müdürlüklerinin kiraladığı, yetersiz binalarda” hizmet vermek zorunda kaldıklarını belirten Yüceer, Bu mekanlarda standartları karşılayacak sağlık hizmeti vermek mümkün değil.  Birinci basamak sağlık hizmetleri, kiralanmış derme çatma binalarda değil belli standartlara sahip kamu binalarında sunulması gerekiyor. Aile hekimleri performansa dayalı sözleşmeyle çalışmaya zorlanıyor.  İş güvencesinden yoksun ve mesleki bağımsızlığı ortadan kaldıran, istismara açık ceza puan sistemiyle Aile hekimleri üzerinde sözleşme feshi baskısı kuruluyor” dedi.

 

“AİLE HEKİMLERİNE KARŞI UYGULANAN ŞİDDET HABERLERİ OLAĞANLAŞTI”

 

Hükümetin her seçimde toplumun belirli kesimlerine vaatler verdiğini ama bunun hiçbir zaman gerçekleşmediğini belirten CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer,  “Daha önce Aile Hekimlerine de birçok vaat verildi. Hükümet tarafından kamuoyuna defalarca deklare edilen “Sağlık çalışanlarına fiili hizmet zammı”, “Hekimlerin emeklilik ücretlerinde artış”, “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet” le ilgili düzenleme yapılmadı.  Ve aile hekimlerine karşı uygulanan şiddet haberleri olağanlaştı” dedi.

 

SAĞLIK SİSTEMİNİN HALİ İÇLER ACISI

 

Önergesinde eski adıyla “Halk Sağlığı Kurumunun” 2016 yılında yayınladığı rapora dikkat çeken Yüceer, “Raporda; performans sisteminin olumsuz etkilerine, hekimlerin motivasyonunu artırmaya yönelik uygulamaların olmamasına, birinci basamakta sunulan hizmetlere güvensizlik ve toplum katılımının yeterli olmamasına, Aile Hekimi başına düşen kişi sayısı ve verilen hizmetlerin fazlalığı nedeniyle istenen düzeyde koruyucu hekimlik uygulaması yapılamamasına, birinci ve ikinci basamak arasında bilgi yönetim sistemlerinin yeterince haberleşmesinin ve veri aktarımının az olmasına dikkat çekilmiştir.” dedi.

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10