Hitabet, sunum ve diksiyonun önemi anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen eğitimler kapsamında 'hitabet, sunum ve diksiyonun önemi eğitimi' verildi. Çerkezköy TSO Konferans Salonu'nda saat 13:30'da verilen eğ

Çerkezköy 24.01.2019 14:21:00 0
Hitabet, sunum ve diksiyonun önemi anlatıldı

Kurum bünyesinde yer alan personele ve  kurumda bulunan üst ve orta düzey yöneticiler, eğitmenler, proje ekipleri ile asistanlarına yönelik düzenlenen eğitimde ses aletlerimiz nelerdir, ses nefes özellikleri, mükemmel sesin özellikleri nelerdir, kelimelerin telaffuzunda dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir, tonlama ve vurgu nedir, diksiyonda beden dili niçin önemlidir, neleri içerir, güzel konuşmayı bilmek nedir, nitelikli bir konuşmada bulunması gereken öğeler nelerdir konularında katılımcılar bilgilendirildi.

 

DİKSİYON ENGİN BİR OKYANUS

 

Diksiyonun engin bir okyanus olduğunu ifade eden Kerem Çalıcıoğlu “Biz ne anlatırsak anlatalım insanlar bunu uygulamazsa bir anlamı yok” dedi. İnsanın kusursuza yakın doğduğunu dile getiren Çalıcıoğlu, “Bir bebek doğarken diyaframdan nefes alır. Taa ki ayakları yere basana kadar. Bebeğin ayakları yere bastığı andan itibaren göğsünden nefes almaya başlar” dedi. 

 

“DÜNYADAKİ İNSANLARIN EN BÜYÜK KORKUSU SUNUM YAPMAK”

 

Dünyadaki insanların en büyük korkusunun sunum yapma korkusu olduğunu ve ölümden bile daha büyük bir korku olarak gösterildiğini kaydeden Çalıcıoğlu, İnsan sesi, temel konuşma ve anlaşma için doğuştan var olan bir olgudur. Etkili ve inandırıcı bir konuşma için gerekli olan ilk şart iyi kullanılabilen, iyi eğitilmiş bir sestir.  Başarılı bir konuşma ancak dinleyenlerde bıraktığı etkiyle ölçülebiliyor. Siyasetçilerden eğitimcilere, yöneticilerden esnaflara kadar toplumun hemen her alanında, bir arada yaşamanın bir gereksinimi olarak konuşmalar yapıyoruz. Sahip olduğumuz duygu ve düşünceleri dinleyenlere doğru aktarabilmek, onların güvenini kazanmak, tarafımızda olmalarını sağlamak, ikna etmek hemen hepimizin ortak beklentisi. Bu sebeple de etkili konuşma yöntemlerinin önemi her geçen gün artmaktadır” dedi.

 

ETKİLİ KONUŞMA

 

Etkili konuşmanın ne söyleyeceğimizi belirlemek, zihinsel olarak şekillendirmek ve onları sahip olduğumuz iletişim becerileri ile muhataplarımıza iletmek olduğunu kaydeden Çalıcıoğlu, “Konuşmak için yapacağımız hazırlık, neyi nasıl ve ne şekilde yöneltmemiz gerektiğinin belirlenmesini, konuşmak istediklerimizin bir karmaşıklığa neden olmadan en doğru yolla iletilmesini sağlar, ayrıca konuşma sırasında oluşabilecek tüm aksaklıkların, olası tüm hataların da önüne geçebilmek için alınacak en büyük önlemdir. Muhatabınızla olan iletişimimizdeki tavır ve davranışlarınız, söz söylemedeki ustalığınız, jest ve mimiklerin kullanımı gibi, sözün daha net bir biçimde iletilmesini sağlayacak tüm bileşenleri bir araya getirerek kişinin etkili konuşma becerisi kazanmasıdır” dedi.

 

GÜZEL KONUŞMA

 

Güzel konuşma sanatının, doğuştan gelen bir yetenek olduğu kadar, sonradan yapılacak çalışmalarla desteklenmesi gereken ve eğitimle taçlanabilecek beceriler bütünü olarak ifade edilebildiğini kaydeden Çalıcıoğlu, “Güzel konuşma sanatı becerileri, güzel konuşma teknikleri olarak adlandırılan konuşmanın özünü ve sunumun önemine vurgu yapan yöntemlerden oluşuyor. Konuşmalarını sanata dönüştürebilenler, inandıklarını sunuş biçimleri ile çok daha fazla bireye ulaştırabilirler” dedi.

 

“DİKSİYON VE GÜZEL KONUŞMA BİRBİRİNDEN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ”

 

Güzel konuşma ve diksiyonun birbiriyle yakından ilişkili konular olduğunu ifade eden Çalıcıoğlu, “Sözcükleri söyleyiş biçiminiz, söyleyişteki vurgu ve tonlamalardan, mesajlarınızın bedenle desteklenmesine kadar iletileri sunmakta yararlandığımız tüm araçlar daha iyi bir diksiyon için gereklidir. Bu nedenle diksiyon ve güzel konuşma birbirinden ayrı düşünülemeyecek iki önemli unsurdur.  Konuşma etkileyici ve renkli olmalıdır. Konuşan kişi hitap ettiği kişi veya kişilerin ilgisini ve dikkatini canlı tutmak zorundadır. Bu nedenle konuşmayı etkili hale getirme gerekliliği yadsınamaz bir gerçektir. İşte bu aşamada sözcüklerin doğru olarak seslendirilmesi, diyaframın doğru kullanılması önem taşımaktadır.  Vurgu ve tonlamaların yerinde yapılarak coşkuyu ve heyecanı doğru şekilde dinleyiciye iletme becerinizi ortaya çıkarmanızdır.

 

HİTABET SANATI

 

Hitabetin, bir düşünceyi, inancı, kendisini dinleyenlere ustaca, etkili bir biçimde iletme sanatı oluğunu ifade eden Çalıcıoğlu, “Bir topluluğun önünde bir düşünce ve inancı savunmak, savunduğu düşünce ve inancı o topluluğa aşılamak amacıyla yapılan konuşma türüdür. Hitabeti, dokusuna duygu ve coşkunun karıştığı bir tür konferans olarak da değerlendirmek mümkündür. Hitabet sanatı, daha çok söz söyleme serbestliğinin bulunduğu toplumlarda gelişmiştir. Konuşmacı bir konudaki düşüncelerini, duygularını ve heyecanını kendisini dinleyen kişilere aşılamak ister. Bunu yapabilmesi için de bazı özelliklere sahip olması gerekir: İyi bir konuşmacı, kendini dinleyenlere karşı duyarlı olmalıdır. Onların ilgilerini, tepkilerini göz önünde tutmalıdır. İyi bir konuşmacı, söz söylediği konuda zengin bir bilgi ve düşünce birikimine sahip olmalıdır” dedi.

 

İYİ HİTABET NEFESLE BAŞLAR

 

İyi hitabetin nefesle başladığını ifade eden Çalıcıoğlu, hitap ederken konuşma hızınız ne kadar artarsa karşı tarafın sizi anlaması o kadar zorlaşır. Bu durum karşı tarafa negatif olarak geri döner, ve iyi bir imaj sağlayamamış olursunuz. Siz neyi vurgularsanız nu anlatırsınız. İmaj gözle başlar. Konuşmaya başladığınız zaman ilk anda yarattığınız imajı olumlu ya da olumsuz olarak değiştirirsiniz” dedi.

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10