Trakya kent Konseyleri Birliği Çorlu'da toplandı 

Trakya Kent Konseyleri Birliği 2019 yılı 1. Olağan Genel Kurul toplantısını Çorlu Kent Konseyi'nin ev sahipliğinde önceki gün Çorlu Kent Konseyi Konferans salonunda gerçekleştirdi. Toplantıya Çerke

Çerkezköy 18.02.2019 15:02:00 0
Trakya kent Konseyleri Birliği Çorlu

Toplantıya Tekirdağ, Çorlu, Süleymanpaşa, Çerkezköy, Kırklareli, Edirne, Uzunköprü, Babaeski, Keşan, Saray,  Çatalca, Ergene, Lüleburgaz, Havsa, Gelibolu, Silivri ve Kapaklı Kent Konseyleri  başkanları ve çalışma grubu başkanları ile Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’ta katıldı.

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Çorlu Kent Konseyi Başkanı İlhan Kurt “ Bu toplantımızda tüm belediye başkan adaylarını aramızda görmek isterdik. Seçim çalışmaları nedeniyle aramızda katılamadıklarını düşünüyorum .Ama yine de katılanlara teşekkür ederiz, sizlerle bir arada olmak çok güzel” diye konuştu.

 

“BİZLER GÖNÜLLÜLÜK ESASI İLE BURADAYIZ”

 

Trakya Kent Konseyleri Birliği Başkanı ve Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, “Örgütlü olmak  çok güzel. Örgütlü olmak özgür olmaktır. Kent Konseyleri, kentli haklarımızın hayata geçmesi için örgütlenmemizi gerektirir. Bizler gönüllülük esasıyla buradayız. Bizler kentleri yaşam alanlarımız olarak görürken sermaye kâr alanı olarak görmektedir” dedi.

 

“KENT KONSEYLERİ ORTAK AKILLA FİKİR YÜRÜTMENİN OLDUĞU YER”

 

Programda olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt” Kent Konseyi birlik, beraberlik, dostluk platformudur. Ortak akılla fikir yürütmenin olduğu yerdeyiz. Çorlu Kent Konseyi şehrimize büyük katkı sunmaktadır. Belediye olarak kent konseyimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Kent Konseylerinin ilkelerine inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

 

“MÜCADELEMİZ ARALIKSIZ SÜRÜYOR”

 

Trakya Kent Konseyleri Birliği’nin yaptığı çalışmalar hakkında açıklamada bulunan Trakya Kent Konseyleri Birliği Başkanı ve Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük”  Trakya’nın çevre ve kent sorunlarının çözülmesinde bilimsel ve toplumsal çözümler üretmeye çalışmaktadır. Hava, su, toprak ve orman varlıklarına karşı, talana varan saldırıları önlemek için insanımızın ve doğamızın yanında durmaktayız.  Doğadan, kentli haklarından ve doğrudan yanayız. Çalışma süreçlerinde sürecinin en önemli ilkesi olan katılımcılık esas alınmıştır.  Trakya, su, orman ve toprak varlığı ile ülkemizin önemli ve değer taşıyan bir bölümüdür. Dağlarındaki suları, ağaçları, güya sanayi ile gelişim sağlanacağı inancıyla yok edilmektedir. Pirinci, ayçiçeği, üzümü ile tüm tarımsal varlıklar fabrika temelleri ya da atıkları altında kalmaktadır. İstanbul' u berbat etmeyi beceren konut ve sanayi kanseri, Trakya'yı da kemirmekte olup, doğal ve sosyal yaşamı yok etmektedir. Çevre korumacı yargı kararlarının uygulanmaması sonucu çevre kıyımı ve en çok da halkın zarar gördüğü, tarımsal üretim ve hayvancılığın azaldığı, bölgede yaşayanların geçimde acze düşmesi sonucu göçler yaşanmakta köyler ve üretim alanları boşalmakta, boşalan yerlere de çok uluslu sermaye grupları yerleşmektedir. Çevre ve kentlerin kıyımına neden olan neoliberal politikaları engelleyici gayretler artırılmalıdır. Sürdürülebilir kalkınma arkasına saklanmış uluslararası aktörler ile yöneticilerin kardeşliği değil; derelerin, ormanların, doğanın, kentlerin, köylerin kardeşliği için mücadeleye devam sözümüzü yineliyoruz”dedi.

 

“ÇED YAPILMASI ZORUNLUDUR”

 

Göçerküçük “ İklim değişikliği kuraklık ve sel taşkınları ile bölgemizde acı şekillerde kendini göstermektedir. Gerekli altyapıyı sağlayamayan yerel yönetimlerin kentlerimizi esir alan sel afetlerine gerekli tedbirler alınmalı, yüzey sularının akışa geçmeden toprağa drene olmasının sağlanması için gerekli planlamalar yapılmalıdır. Bölgemizde yakın süreçte yedi büyüklüğünde deprem beklendiği bilim insanlarınca açıklanmaktadır. Yerel ve merkezi yönetimlerin, depreme ve deprem sonrasına hazır olması gerekmektedir. İmar barışı adıyla çıkarılan kanunla riskli ruhsatsız yapılar yasal düzenlemeyle iskâna açılmış olup uygulamanın yanlışlığı ne yazık ki Kartal'da yaşanan bina göçmesiyle görülmüştür. Kentlilerin sağlıklı güvenli yapılarda iskânı yerel yönetimlerin görev ve sorumluluğudur. Bu sorumluluk imar barışı gibi uygulamalarla vatandaşa yüklenemez. Yanlış ulaşım politikaları sonucu 8 Temmuz 2018 günü Çorlu'da yaşanan tren kazası faciası henüz aydınlatılamamıştır. Bu vesile ile faciada yaşamını yitiren yurttaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Elektrik enerjisi üreten mevcut tesislerle lisans verilen tesislerin üretim kapasitelerinin 2023 yılı için tahmin edilen talepten yaklaşık 83,7 milyar kWh fazla olması, elektrik üretim ve tüketiminde gelecek 10 yılda, yeni lisans verilmese dahi bir darboğazın beklenmediğini göstermektedir. Yapım lisansı verilen elektrik üretim tesislerinin  %47’si Trakya Bölgesi illerindedir. 2003 yılından bu yana verilmiş olan ve çoğunun yapımı süren tesis lisansları dikkate alındığında elektrik enerjisi açığının olmadığı ve Trakya Bölgesi’nde yeni enerji üretim tesislerine ihtiyaç olmadığı kesindir.Trakya tarım alanları Tarımsal Sit Alanı ilan edilmelidir. Trakya yer altı ve yer üstü su varlıkları içme suyu ve tarımsal sulama amaçlı olarak kullanılmalıdır. Trakya bölgesinde sanayi gelişimi sınırlandırılmalı ve tarımsal fonksiyon doğa korumacı şekilde geliştirilmelidir. Trakya bölgesi planlamasında kamu yararına aykırı, doğal varlıklarımıza zarar veren tüm proje ve plan değişikliklerinden vazgeçilmelidir.  Bölgemize dair tüm yatırım ve projeler için karar aşamasında Sağlık Etki Değerlendirmesi (SED) yapılması ve Çevresel Etki Değerlendirmesinin (ÇED) yapılması zorunluluktur. Trakyalılara rağmen yapılan plan değişiklikleri anti-demokratik ve halkın katılımından tamamen uzaktır” dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10