Hayri: ÖSYM, bir kazanç kapısı olarak mı görüyor? 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı sınav takvimi ile ilgili açıklama yapan Eğitim Bir-Sen Çerkezköy Şube Başkanı Yusuf  Hayri, "Nihayet beklenen oldu ve Milli Eğitim BakanlÄ?

Çerkezköy 28.02.2019 15:02:00 0
Hayri: ÖSYM, bir kazanç kapısı olarak mı görüyor? 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmış olduğu bu kısmi değişiklikle, meslek liselerine yalnızca “meslekçi yönetici” atamayı her ne kadar meslek liselerinde öğretmen olarak atanabilmek şartlarına sahip olsalar da kültür dersleri öğretmenlerine, meslek lisesi yöneticiliğine neredeyse kapıyı kapatmış olduğunu belirten Hayri “Bu değişikliği yaparken belli ki Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne getirilen çocuk cerrahı bir doktor olduğunu unutmuş (!) olmalıydı. Bu değişiklik yapılırken hangi kriterler üzerinden hareket edildi bilemiyoruz. Lakin akademisyen ağırlıklı bakanlığın bu değişikliği yaparken, mevcut meslek liselerini dünü ve bugünü üzerinden değerlendirme yapması, yöneticiliğin branşa bağlı bir hususiyet olup olmadığını irdelemesi gerekirdi. Konumuz bu olmadığı için bu kadarla yetinelim ve her şeye rağmen sınav takviminin yeniden yayınlanmasının eğitim camiasında olumlu karşılandığını söyleyebiliriz” dedi. Hayri, “Bu arada sınav hizmetlerinde daha evvel ÖSYM'nin başkanlığını yapan Bakan Yardımcısı Prof. Mahmut Demir'in ısrarı sonucu olduğunu sandığımızda bir değişiklik oldu ve şu ana kadar MEB tarafından yapılan sınavlar, Millî Eğitim Bakanlığı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) arasındaki protokolle, ÖSYM'ye devredildi ve okul müdür ve müdür yardımcılığı için yapılacak sınavın adı da "Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı (EKYS)" olarak belirlendi” dedi.

 

İZAHI KABİL BİR DURUM DEĞİL

 

ÖSYM’nin fahiş denebilecek bir sınav ücreti çıkardığını da dile getiren Yusuf Hayri “Sınavın konsepti ve bakanlık üzerindeki güven odaklı kasten oluşturulan olumsuz algıyı da değiştirecek olan bu yenilik, kamuoyu nezdinde yerinde bir hamle olarak değerlendirildi. Ancak tüm bu gelişmelerin ardından, okul yöneticiliği sınavına girmek isteyen, ilk defa yönetici olacak öğretmenler ve hatta halen yönetici olanların kayda değer bir kısmının sınava girmeyi düşündüğü bir vasatta ÖSYM'nin oldukça fahiş denebilecek bir sınav ücreti duyurması izahı kabil bir durum değildir. Acaba ÖSYM, öğretmenlere sınav görevlisi olarak ödediği parayı adeta tek seferde tahsil etmek istercesine sınav envanterine eklediği bu sınavı, bir kazanç kapısı olarak mı görüyor? Hepsi bir oturumluk sınav için 180 TL rakam belirlenmesinin başka bir izahı olabilir mi? MEB bu konuya acilen el atmalı, yöneticilik sınavına girecek öğretmenlerin gönlüne su serpecek bir iyileştirmeye kapı aralamalıdır” diye konuştu.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10