Dev projeye görkemli açılış

Kapaklı Belediyesi tarafından hayata geçirilen Rüzgar Enerji santralinin açılışı bugün Karlı mahallesinde gerçekleştirdi. 1000 KW gücünde 8 milyon 250 bin TL'ye hayata geçirilen Rüzgar Enerji santr

Çerkezköy 19.03.2019 19:54:00 0
 Dev projeye görkemli açılış

Saat 16.00’da gerçekleştirilen açılışa CHP Tekirdağ milletvekili İlhami Özcan Aygun, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, CHP İlçe Başkanı Kenan Seçkin, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, STK temsilcileri, meclis üyeleri, partililer ve vatandaşlar katıldı.

 

 

 

 

TRAKYA’DA İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİLER

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından rüzgar enerji santralinin tanıtımının yer aldığı slayt gösterildi. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Üretici Firmalar Müdürü Can Güven “ Kapaklı Belediyesinin en büyük yatırımları arasında yer alan rüzgar enerji santrali projesi aslında kendisini altı yılda amorte edecek güce sahiptir.Kapaklı Belediyesi tarafından gerçekten büyük bir yatırım yapıldı. 25 yıl boyunca Kapaklı ve Kapaklılalara hizmet etmeye çalışıyoruz. Son zamanlarda ülkemizde elektrik enerjisinin üretiminde rüzgar enerjisinin payı fazla olmadığını ifade etmek istiyoruz. Bu proje ile Kapaklı Belediyesi gelecek ile çok ciddi yatırım yapmış. önemli bir vizyon elde etmiştir. Hatta Trakya bölgesinde rüzgar enerjisinden elektrik üreten tek belediyedir. Bu konuda bir ilke imza atmıştır. Kurmuş olduğumuz santral ile ilk önce ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Belediyemizin yatırımı ile ülkemizde üretilen yenilebilir enerji miktarı bir şekilde artışa geçiyor. Bu amaçla kurduğumuz ve kendi temiz enerjimizi ürettiğimiz santral aylık yaklaşık iki bin hanenin kullandığı enerjiyi üretecektir. Belediyenin elektrik giderlerinin büyük bir kısmını rüzgar enerjisi santralinden karşılayacağız. Artan enerjiyi de devlete satarak belediyeye ilçemize ek gelir sağlamayı planlıyoruz. Ülke olarak tükettiğimiz enerjinin yaklaşık yüzde 70’ini yurt dışından almaya devam ediyoruz. Savaştığımız cari açığın en önemli faktörünün de enerji harcamaları olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi.

 

 

 

 

“BELEDİYEYİ KUTLUYORUM”

 

Sözlerine Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Hiçbir şeye ihtiyacımız yok sadece çok çalışmaya ihtiyacımız var' sözleri ile konuşmasına başlayan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun “ Trakya'da bir ilk, Türkiye'de nadir belediyenin yaptığı yenilenebilir enerjilerden bir tanesi olan rüzgar gülünü ilçemize kazandıran Belediye Başkanımızı kutluyorum.'' dedi.

 

ENERJİ BAKANI DÖNMEZ’İ ELEŞTİRDİ

 

Geçtiğimiz günlerde Kapaklı’ya ziyaret gerçekleştiren Enerji Bakanı Fatih Dönmez'e de eleştirilerde bulunan Milletvekili Aygun, ''Geçtiğimiz hafta aday tanıtımında ilçemizde Enerji Bakanımız ‘Trakya’da artık Termik Santral yapmayacağız’ dedi. Bakanımızın Trakya’da Termik Santral yapmamasının nedeni kendileri değil, Danıştay’da önünü iliklemeyen birkaç hakim sayesinde yapamıyor. Danıştay’ın vermiş olduğu karar neticesinde Trakyamız da Termik Santral’e geçit yok.  Yine Trakya’da doğalgaz bulunduğunu söyledi. O gün de ifade ettim, Tekirdağ’da zaten doğalgaz yıllardan beri çıkarılıyor ve kullanılıyor. Bu ilk değil, sanki ilk defa bulunmuş gibi duyurmalarını esefle kınıyorum. Yine bakınız; ‘Termik Santrallerden vazgeçtik’ diyor. 20 tane OSB’ye güneş enerjisi yapılacağını söyledi. Fakat o gün konuşmanın yaptığı ilçede gerçekleştirilen hizmetlerden bihaber. Oradaki siyasi partiye mensup arkadaşlarım ‘İlçe Belediyemiz Rüzgar Enerji Santrali yapıyor’ demek akıllarına gelmiyor. Enflasyon almış başını gidiyor fakat ekonominin kaynaklarını iyi kullanırsanız böyle yatırımları ilçenize kazandırabilirsiniz. Rahmetli Süleyman Demirel’in bir sözü var; ‘Tencere’nin düşüremeyeceği hükümet yoktur’ diyor. 31 Mart’ta sandığa gideceğiz ve çok rahatız. Cumhurbaşkanımız ‘Ben anket falan bakmam’ diyor çünkü anketler Millet İttifakı’nın çok açık ara önde olduğunu gösteriyor. İnşallah adaylarımız ile Tekirdağ’da yeniden 12-0 yapacağız” dedi.

 

“VİZYON GERÇEKTEN ÇOK ÖNEMLİDİR”

 

Programda son olarak konuşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı “ Bugün dünyanın büyük bir çoğunluğu yenilebilir enerji kaynaklarına yöneliyor. Bizim de ulu önder Atatürk’ün dediği gibi muasır medeniyetler seviyesine ulaşmamız için  günümüz şartlarına ayak uydurmamız gerekiyor. Çağa ayak uydurmak, her şeyden önce vizyon sahibi olmayı gerektirir. Bizler, Kapaklı Belediyesi olarak, gelişen teknolojiye ayak uydurmak için 15 yıldır gece gündüz demeden çalışıyoruz. Küçücük bir belediye iken devraldığımız Kapaklı Belediyesi, bugün teknolojiye ayak uyduran kendi enerjisini üreten, marka kent olma yolunda emin adımlarla yürüyen bir belediye oldu. Belediyecilikte vizyon gerçekten çok önemlidir” dedi.

 

“HALKI GALEYANA GETİRDİLER”

 

Termik santralin yapılması için mücadele edenleri sert dille eleştiren Mandalı “Birileri termik santral yapılsın diye uğraşırken, bizler bir yandan termik santralin zararlarını halkımıza anlattık. Diğer yandan da rüzgar enerji santralimizi inşa ettik. Çünkü biz hem üreten, hem çevreyi ve vatandaşın sağlığını düşünen, hem Kapaklı’nın geleceğini düşünün bir belediyeyiz. Biz termik santral yapılmasın, halkımız kanser olacak derken, maalesef birileri sırf siyasi istikballeri için susmayı ve halkımızın kanser olmasını tercih ettiler. Ayrıca biz santrale karşı çıkıyoruz diye bizleri halka galeyana getirmekle suçladılar. Ama bizler yılmadık, hem santrali durdurduk hem de bu güzel eseri Kapaklı’ya kazandırdık. Aslında bu güzel eserin mimarı da mühendisi de 15 yıldır bizlere güvenen, destek veren ve bağrına basan Kapaklı halkıdır” diye konuştu.

 

“TRAKYA’NIN PARLAYAN YILDIZI OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Mandalı “ İnşa ettiğimiz bu santral sayesinde, hem belediyemizin elektrik ihtiyacını karşılayacak, hem de belediyemize geliri kazandıracağız. Tabiki bununla da yetmeyeceğiz, yeni dönemde Kapaklı Belediyesi olarak şuan açılışını yaptığımız santralin hem sayısını artıracağız hem de diğer enerji kaynaklarına yöneleceğiz. İnşallah önümüzdeki yıllarda güneş enerji santralimizi de hizmete alarak Trakya’nın parlayan yıldızı olmaya devam edeceğiz” dedi.

 

“YATIRIMLARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ”

 

Kapaklı’nın yılda ortalama on bine yakın göç aldığını kaydeden Mandalı “ Nüfusu sürekli artan bir ilçeyiz ve bu nedenle de sürekli hizmete ihtiyacı olan bir kent konumundadır. Bir yandan 15 yıldır sürekli artan nüfusun hizmet ihtiyacını gidermeye diğer yandan da yatırımlarımızı sürdürmeye gayret ediyoruz. Bu hizmetleri yaparken, belediyemizin ekonomik durumunu da kontrol altında tutuyoruz. Yani borçlanmadan, faiz ödemeyen 15 yıldır Kapaklı’ya hizmet ediyoruz. Bugün bir çok belediye borç içinde yüzerken biz bir kuruş faiz ödemeden, bir kuruş borcumuz olmadan yatırımlarımızın devamını sağlıyoruz. Böyle dev projelere imza atabiliyorsak, bunun nedeni de belediyemizin borçsuz olmasıdır. Belediye olarak 15 yıldır aynı heyecanla ve aynı sorumluluk duygusuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

 

10 NİSAN’DA VERİLECEK

 

Mandalı’nın konuşmasının ardından protokol üyeleri Rüzgar Enerji santralinin açılışını gerçekleştirdi. Açılışın ardından CHP Tekirdağ  Milletvekili İlhami Özcan Aygun ve Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı santral hakkında yüklenici firma yetkililerinden bilgi aldı. Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı 10 Nisan itibariyle ilk elektriğin verileceği müjdesini verdi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10