Güneş Enerjisi Üretim Tesisi hizmete sunuldu

Çınaraltı Göleti Toplu Damlama Sulama Tesisi'nin su dağıtım ağına ait enerji maliyetinin düşürülmesi amacıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Malkara Belediyesi, Trakya Kalkınma Ajansı ve

Malkara 20.03.2019 15:13:00 0
Güneş Enerjisi Üretim Tesisi hizmete sunuldu

Salı günü saat 17:00’da yapılan açılış törenine Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, CHP Malkara İlçe Başkanı Hülya Ertan ve yönetim kurulu üyeleri, Malkara Belediye Meclis Üyeleri, sivil toplum kuruluşları, dernek başkanları, mahalle muhtarları, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

 

“SORUNUMUZ ORTADAN KALKTI”

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda açılış konuşmasını yapan Çınaraltı Mahalle Muhtarı Yılmaz Bölüt; “Bundan yaklaşık 3 yıl önce kapalı basınçlı sulama tesislerimizi açmış bulunmaktaydık. Sulama maliyetleri çok yüksek olduğundan dolayı böyle bir projeye ihtiyaç duyulmuştu. Malkara Belediyesi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Trakya Kalkınma Ajansının katkılarıyla bu proje yapılarak sorunumuz ortadan kalktı” şeklinde konuştu.

 

“ÇİFTÇİLERİMİZİN ELEKTRİK HARCAMALARINDA KULLANACAĞIZ”

 

 Dünyanın en eski ve insanoğlunun da en temel ihtiyaç maddeleri üreten tarımın, dünya genelinde bir takım sıkıntılar yaşadığını ifade eden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hacı Aslan, “Dünya genelindeki insanların büyük bir kısmı gıdanın adaletsiz dağılımı nedeniyle yatağa aç giriyor. Türkiye'de Cumhuriyet'in ilanından sonra fersah fersah yol alan tarım sektörü, son dönemlerde sıkıntılı günler yaşıyor. Son yapılan araştırmalara göre Türkiye olarak köyden kente göçte dünya birincisiyiz. Bu durum da tarım ve hayvancılığa olumsuz yansıyor. Malkara'da hayata geçirdiğimiz Güneş Enerji Sisteminde her biri 270 kilowatt gücünde 378 adet panel bulunuyor. Malkara'nın iklimi dikkate alındığında günde 200 ile 600 kilowatt saat enerji, yılda da 150 megawatt elektrik üretebilecek. Güneş enerji sisteminden yılsonunda elde ettiğimiz gelir ile çiftçilerimizin elektrik harcamalarında kullanacağız" dedi.

 

“VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ”

 

Açılacak olan tesis ile birlikte çiftçinin elektrik giderini Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Kalkınma Ajansının destekleri ile karşılanmış olacağını kaydeden Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Malkara Güneş Enerji Sistemi sayesinde Malkara daha da kalkınmış olacak. Biz Trakya Kalkınma Ajansı olarak Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak ile Tekirdağ ve Trakya Bölgesi'nin daha da kalkınması, ileriye gitmesi için var gücümüzle çalışıyoruz." diyerek düşüncelerini belirtti.

 

“MALKARA’DAN UZAK TUTACAĞIZ”

 

Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul da, “Termik Santral gibi ilçemizde doğayı kirletecek, Malkara’nın geleceğine zarar verecek tarım ve hayvancılığa, Trakya insanının sağlığına sekte vuracak her türlü tesisi Malkara’dan uzak tutacağız. Bugün olduğu gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla hem ülkemizin, hem Malkaramızın, hemde çiftçilerimizin bu yöndeki ihtiyacını karşılayacak tesislerin, yatırımların açılışlarına devam edeceğiz.Kısa bir süre sonra Çok Amaçlı Kapalı Pazar Yerimizin de açılışını gerçekleştireceğiz. Malkaramız için vaat ettiğimiz bütün projeleri nasıl 5 yıldır tek tek yerine getirdiysek budan sonraki süreçte de yerine getireceğiz” dedi.

 

“GÜZEL BİR PROJE OLACAK”

 

5 yıl boyunca Trakya Kalkınma Ajansı ile birlikte birçok projeye imza attıklarını ifade eden Yurdakul, “Eğitim projelerinden başladık. Bu eğitim projelerinin sonunda hemşehrilerimizin sicillerinin dahi tutulamadığı, bilgisayar programlarında lisans olmadığı Malkara Belediyesi’ni İSO 9001 belgesi alacak şekilde kalite standartlarına taşıyacak ciddi anlamda hemşehrilerimize tescilli kaliteli hizmet veren bir kurum haline getirdik. Kalkınma Ajansından aldığımız ciddi eğitim destekleri oldu.  Şuan 15 Temmuz Demokrasi Parkımızı Trakya Kalkınma Ajansıyla birlikte inşa ediyoruz. Malkara’nın ihtiyaçlarını karşılayacak çehresini değiştirecek güzel bir proje olacak” dedi.

 

“ÜRETİCİLERİMİZE VE ÇİFTÇİLERİMİZE HİZMET VERECEĞİZ”

 

Çınaraltı Mahallesi’nin kapalı sistem sulama projesinde ki en büyük girdi olan enerji maliyetini Güneş Enerjisi Panellerinin neredeyse yüzde 95 oranında aşağı indireceğini kaydeden Yurdakul, “Malkaramızda doğa dostu santrallerle ülkemizin enerji açığına bir nebze olsun çare bulmak istiyoruz. Hem de Malkara’da 2. Dönemde bizlerle birlikte olacak köy kooperatiflerimizin ve belediyemizin bütçesine bu santrallerden ciddi gelir getirmeyi planlıyoruz. Malkara’da kesinlikle fosil yakıtıyla kullanılacak bir termik santral kurulmasını Malkara Belediye Başkanı olarak Malkara da ki Sivil Toplum Kuruluşları olarak biz de istemiyoruz. İlk dönem yaptığımız mera ıslah projelerine çalı çırpı ile mücadeleyi ekleyerek çöplerden elde edeceğimiz gübrelerle mera ıslahlarımız daha yoğun bir şekilde üreticilerimizin girdilerini daha aşağı çekecek şekilde üreticilerimize ve çiftçilerimize hizmet vereceğiz” dedi.

 

TARIM ALANINDA İSTİHDAM OLANAKLARINI ARTTIRACAK

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak konuşmasında; "Büyükşehir Belediyemizce tarımsal sulamanın yaygınlaştırılması amacıyla 2016 yılında Çınaraltı Mahallemizde 2 milyon 300 bin TL'lik yatırım ile toplu damla ve yağmurlama sulama sistemini siz değerli vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Açık kanal sisteminde bin 280 dekar sulanırken, kapalı toplu damla sulama sisteminde bu alanı 2 bin 595 dekara çıkardık. Modern sulama teknikleri enerji ihtiyacını da beraberinde getirmektedir. Tarımsal sulamada şebekeden alınan elektrik enerjisinin çok pahalı olması çiftçilerimizi zorlamaktadır. Yapmış olduğumuz güneş enerjisi sistemi, sulama maliyetlerimizi ciddi bir şekilde azaltacaktır. Tarımsal Hizmetler Dairemizce hazırlanan Güneş Enerjisi Sistemi, Trakya Kalkınma Ajansı'na sunulmuş ve bu proje mali destek programı kapsamında hibe almaya hak kazanmıştır. Söz konusu proje Büyükşehir Belediyemiz, Malkara Belediyesi ve Çınaraltı Sulama Kooperatifinin işbirliğiyle tamamlanmıştır. Burada üretilen enerji, Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş.'den yapılan abonelik vasıtasıyla ulusal dağıtım ağına aktarılacak ve yılsonunda mahsuplaşma yoluna gidilecektir. Toplu Damla Sulama Sisteminin kurulmasıyla çiftçilerimiz sulama faaliyetlerini daha modern yöntemlerle yapabilecekleri gibi, buğday ve ayçiçeğinin yanı sıra katma ekonomik değeri daha yüksek tarım ürünlerini yetiştirme imkânına kavuşacaktır. Ayrıca yıl içerisinde birden fazla ürün yetiştirilebilecek olması çiftçilerimizin ekonomik gücünü ve tarım alanında istihdam olanaklarını arttıracaktır" dedi. Açılış töreni, yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından gerçekleştirilen kurdele kesimi ile son buldu.

 

Haber: Mayil SEYMEN


0282 726 91 91
0282 747 65 10