Yaz lastiği uygulaması yarın başlıyor

Kış koşullarında daha fazla yol tutuşu, kısa fren mesafesi gibi özellikleri ile, akıcı ve güvenli bir trafik için zorunlu hale getirilen kış lastiği uygulaması, 1 Nisan tarihinde sona eriyor. Ticari araçlar

Çerkezköy 31.03.2019 14:18:00 0
Yaz lastiği uygulaması yarın başlıyor


Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Nisan itibarıyla sona erecek.

 

YAZ LASTİKLERİ NE ZAMAN TAKILACAK?

 

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için 1 Aralık'ta başlayan zorunlu kış lastiği uygulaması, 1 Nisan 2019'da sona erecek. Böylelikle, araçlarda yaz lastiklerinin 1 Nisan'dan itibaren kullanılmaya başlanması gerekiyor. Sürücülerin güvenlik açısından yaz lastiklerini takmaları şart.

 

ARAÇLARA MEVSİMİNE GÖRE LASTİK TAKILMALI

 

Çerkezköy Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Atatürk Caddesi ve Gazi Osman Paşa Mahallesi  Güneşler Otel karşısında faaliyet gösteren Zümbül Oto Lastik  Firması Mağaza Müşteri Hizmetleri Müdürü  Ekrem Zümbül araçlarda her zaman mevsimine uygun lastik kullanılmasını belirterek, “Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Araçlara her zaman mevsimine göre lastik takılmalıdır. Araç sahiplerinin araçlarına takacakları lastiklerin mutlaka araca uygun lastikler taktırmaları gerekir.   Aynı zamanda kış ve yaz lastikleri gibi araçlarda kullanılması gereken jantlarda önemli aksamalar arasında yer almaktadır. Bu nedenle araca uygun olan lastik ve uygun olan jantların takılması gerekmektedir. Jantla lastik uyumsuz ise o araca takılamaz. Takılsa da Lastiğe uyum olmayan jantların da kazaya davetiye çıkaracağını da unutulmamalıdır. Aynı zaman da araçtaki lastikle jant da hava koşullarına uyumlu olması lazım. Araca takılan lastik ve jant aracın ve sürücünün emniyeti bakımından da önemlidir” dedi.

 

ARAÇLARA YAZ LASTİKLERİ 1 NİSAN’DA TAKILACAK

Ekrem  Zümbül, “Yaz lastiklerinin kış aylarında kullanımı büyük risk teşkil etmektedir. Yaz lastikleri, hava sıcaklığının 7°C’nin altına düştüğü durumlarda esnekliklerini kaybetmekte, ıslak, karlı ve buzlu yollarda gereken performansı da kesinlikle göstermez. Güvenlik ve performans açısından yaz lastiklerinin dış derinliğinin 3 milimetre altına düşmemesi gerekir. Belirttiğim gibi hava sıcaklığının 7°C’nin altına düştüğü durumlarda yaz lastiklerinin yol tutuşu çok zayıflar ve fren mesafesi uzar. Genellikle kış aylarında araçlarına kış lastikleri takmayan sürücülerin  kaza yaptıkları görülmektedir.Kış mevsiminde havaların aşırı soğuk olduğu aylarda kış lastikleri, yaz aylarında da mutlaka ve mutlaka  yaz  lastikleri takılmalıdır.Yaz lastikleri araçlara takılma işlemi 1 Nisan itibaren başlayacak ”dedi.

 

KIŞ LASTİKLERİNİ YAZ AYLARINDA KULLANMAYIN

Zümbül, araçlarda mevsim dışı lastik kullanmanın çok riskli olduğuna belirterek,  “Özellikle araçlarda kış lastiklerinin yaz aylarında kullanımı ise hem riskli, hem de ekonomik açıdan da çok zararlıdır. Kış lastikleri, hava sıcaklığının arttığı yaz aylarında araçlarda kullanılır ise yaz lastiklerine göre daha yüksek dönme direnci gösterdiğinden daha kolay aşınır ve yakıt tüketimini yaz lastiklerine göre üç kat artırır. Kış lastiklerinin güvenlik ve performans sağlayabilmesi için diş derinliğinin 4 milimetre altına düşmemesi gerekir. Yaz aylarında kış lastiklerinin kullanımı halinde fren mesafesi de uzar ve yol tutuşu çok ama çok zayıflar. Bu nedenle yaz aylarında yani hava sıcaklıklarının arttığı aylarda araçlarda mutlaka yaz lastikleri kullanılmalıdır.Yaz lastikleri  ve kış lastikleri mevsimlerine  her yönü ile uygun olarak üretilmektedir. Aynı zamanda yaz lastiklerinin hamuru kış lastiklerinden çok farklıdır. Kış ve yaz olarak araçlarda kullanılan lastikler aynı zamanda aracın da ömrünü uzattığı gibi emniyet acısından da çok önemlidir” diye konuştu.

 

Haber/Seyit SÜREN

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10