Proje teklif çağrıları anlatıldı

KOSGEB İl Tekirdağ Müdürlüğü tarafından KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı Bilgilendirme Toplantısı Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde dün saat 13:30'da yapıldı.  K

Çerkezköy 3.04.2019 10:00:00 0
Proje teklif çağrıları anlatıldı

KOSGEB İl Tekirdağ Müdürlüğü yetkilileri, bilgilendirme toplantısında KOBİ’lerde proje esaslı desteklerin neler olduğunu anlattı. İhtiyaçlarını ve hedeflerini tanımlayabilen, hedeflere ulaşmayı sağlayacak faaliyetleri planlayabilen KOBİ’lerin desteklendiğini ifade eden yetkililer, “Projesini gerçekçi finansman ve insan kaynağı öngörüleriyle destekleyebilen KOBİ’lere, işletme altyapısında kayda değer etki oluşturacak destek verilir. KOBİ açısından proje hazırlamanın yaraları ise; Müşteri talebindeki ya da teknolojideki değişimin, iş süreçlerini rutin olmaktan çıkarması ve artık her iş sürecinin birbirinden farklı olarak proje esaslı yürütülme zorunluluğu, Kaynak kullanımında verimlilik sağlanması ve planlanan hedeflere makul sürede ulaşmasıdır” şeklinde konuştu.

 

TEK BİR ETKİNLİK PROJE OLARAK DEĞERLENDİRİLEMEZ

 

Yetkililer ayrıca toplantıda KOBİ’lerde sunulacak olan projelerinin nasıl olması gerektiğini anlattı.  İşletmenin belirlenmiş bir sorunu veya ihtiyacını gidermek üzere birden fazla etkinlik veya faaliyetlerin bir araya gelmesiyle, bazı çıktıların elde edilmesi ve bu çıktıların aracılığıyla proje amacına ulaşılmasını sağlaması gerektiğini ifade eden yetkililer, “KOBİGEL destek programı ile KOSGEB tarafından belirlenen öncelikler doğrultusunda ilan edilen proje teklif çağrıları kapsamındaki projeler desteklenir. Başvuru sahibinin proje amacı ve konusu, Proje Teklif Çağrıları ile uyumlu olmak zorundadır. Tek bir etkinlik proje olarak değerlendirilemez. Proje birkaç etkinlik veya faaliyetlerin bir araya gelmesiyle bazı sonuçların elde edilmesi ve bu sonuçların elde edilmesi ve bu sonuçlar aracılığıyla proje amacına ulaşılmasını sağlanmalıdır. Elde edilen sonuçların ölçülebilir ve sürdürülebilir olması gerekir. Yalnızca bir mal veya hizmetin teminine yönelik bir faaliyet proje olarak sunulmamalıdır, bu tür bir çalışma ancak proje kapsamındaki faaliyetlerden biri olabilir”  dedi.

 

BAŞVURULAR 2 MAYIS’TA SONA ERECEK

 

KOBİ Gelişim Destek Programı 2019 Proje teklif çağrısı hakkında bilgi veren Eğitmen, “ İmalat sanayi sektöründe dijitalleşme sürecine katkı sağlayabilecek yerli teknolojisi geliştirici KOBİ’lerin desteklenmesi başlığı altında olan proje başvuruları KOSGEB online başvuru sistemi üzerinden 04 Mart –  2 Mayıs 2019 tarihi saat 23:59’a kadar alınacaktır” dedi.

 

BAŞVURU YAPACAKLAR KİMLER?

 

NACE REV 2 sınıflamasına göre kimlerin başvuruda bulunabileceğini belirten Eğitmen, “Vergi levhasında yazılı kodlara göre; 26 Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, 28 Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı, 30.3 Hava ve uzay araçlarıyla ilgili makine imalatı, 33 Makine ve ekipmanlar kurulumu ve onarımı, 61 Telekomünikasyon, 62 Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, 63.1 Veri işleme, barındırma ve ilgili faaliyetler; web tasarımı portalları. KOSGEB veri tabanında kayıtlı, KOBİ beyannamesi onaylı KOBİ ölçeğindeki işletmeler başvurabilecektir” dedi.

 

DİĞER BAŞVURU KOŞULLARI NELERDİR?

Diğer başvuru koşulları hakkında da bilgi veren Eğitmen, “Başvuru aşamasında proje ürün ve ya yazılımın potansiyel alıcısı olan en az bir adet “bilanço esasına göre defter tutan ve 2017-2018 yıllarından herhangi binde net satış hasılatı 500 bin TL’nin üzerinde olan işletme”nin satın  alma niyet beyanı talep edilecektir. Mevcut portföylerinde bulunan ürün veya yazılımlarında tasarımsal iyileştirme, kullanım alanını genişletme, farklı teknolojilere entegrasyon, sektörel ihtiyaçlara uyarlama, modül ekleme, işlev optimizasyonu vb. iyileştirmelerle ilgili iş paketi içermeyen ve daha önce geliştirilmiş ürün yazılımları sadece ticarileştirilmesiyle ilgili faaliyetleri içeren proje sunulacak olması durumunda; proje konusu ürün veya yazılımın çağrı ilan tarihinden geriye son 3 yıllık süre içinde veya ilan tarihi ile son başvuru tarihi arasındaki süre içinde kamu kurumlarının proje desteği ile geliştirilerek başarılı tamamlanmış veya Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde geliştirilerek olumlu sonuçlandırılmış olması ya da ArGe Merkezi’nde sonuçlandırılmış olması şarttır. Kamu destekli projede; ilgili kurumun yazısındaki proje tamamlanma tarihi, Teknoloji geliştirme Bölgesi’nde sonuçlandırılan ürün veya yazılımda; TGB yönetici şirketi tarafından oluşturulacak Teknolojik Ürün Değerlendirme Komisyonunca teknolojik ürün özelliği taşıdığına dair olumlu raporun tarihi veya bölge içerisinde yatırımı için verilen yatırım izni tarihi esas alınır” dedi.

 

PROJE DESTEK ÜST LİMİTİ TOPLAM 650 TL

 

Proje destek çağrısında verilen bütçeler hakkında katılımcıları bilgilendiren Eğitmen, “çağrı bütçesinden verilen miktar 1 milyondur. Proje süresi en az 6 en fazla 18 aydır. Proje destek üst limiti ise geri ödemesiz 300 bin TL, geri ödemeli 350 bin TL toplam 650 TL’dir. destek oranı yüzde 60 yerli malı belgeli makine veya teçhizatlar için ise yüzde 75’dir. Geri ödemeli destekler için destek ödeme aşamasında destek tutarı kadar teminat mektubu veya KGF kefalet mektubu ibraz edilmek zorundadır. Geri ödemeler, proje bitişinden 6 ay sonra başlamak üzere üçer aylık dönemde sekiz eşit taksitle yapılır faiz veya komisyon alınmaz. Proje başvurusunda talep edildiği takdirde kurul tarafından uygun görülen proje gider tutarı yüzde 30’una kadar erken ödeme, proje başlatıldıktan sonra KOSGEB bütçe imkanları dahilinde yapılabilecektir” dedi.

 

UYGUN PROJE KONULARI NELER?

 

Yapılabilecek uygun proje konularından bahseden Eğitmen, “ Büyük verinin analitik yöntemlerle işlenmesi ve imalat kullanımı, İmalat sanayisinde nesnelerin interneti, imalat sanayisinde Otonom Robot Teknolojileri, imalat sanayisinde Akıllı Sensör Teknolojileri, Yapay Zekaya dayalı Siber Fiziksel Akıllı Fabrika Sistem ve Bileşenleri, imalat sanayisinde Siber güvenlik olabilir” dedi. Düzenlenen bilgilendirme toplantısı katılımcıların sorularının yanıtlanması ile son buldu.

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10