Mavioğlu, MIDCAB yöntemini anlattı

Chennai-Hindistan, New York-USA ve ülkemizde düzenlenen Uluslararası Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi Kongrelerine katılan  İrmet Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Profesörü Doktor İlhan Mavioğlu, son olarak Türkiye Kalp

Çerkezköy 3.04.2019 19:01:00 0
Mavioğlu, MIDCAB yöntemini anlattı

Tüm dünyada ilgi çeken küçük kesi ile bypass ameliyatı (f-MIDCAB) tekniğine ek olarak uyanık hastalarda lokal anestezi ile karotid arter endarterektomisi (uyanık hastada beyne giden damar temizlenmesi) deneyimlerini ve juksta renal abdominal aort anevrizmalarının çift baca (double chimney) ve EVAR tekniği ile tedavisini anlatan Profesör Mavioğlu’ne desteklerinden dolayı plaket verildi.

 

MIDCAB YÖNTEMİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

“Minimal Invasive Direct Coronary Artery Bypass” yöntemi hakkında bilgi veren Profesör Mavioğlu, “Uzun adı “Minimal Invasive Direct Coronary Artery Bypass” olan MIDCAB yöntemiyle kastedilen sol meme altından yapılan kesiyle göğüs kafesine kaburgalar arasından girilerek bir pencere yaratılıp bu pencereden koroner bypass ameliyatı yapılmasıdır. Teknik olarak görüş alanının sınırlı olması, kalbin yan ve arka duvarlarına ulaşmanın zor olması nedeniyle özel bir takım ekipmanlar kullanılmasını ve tecrübe gerektirir. Kliniğimizde bu yöntem ile uygun olan hastalarda kalbin tüm damarlarına bypass yapabiliyoruz. Hastaların büyük çoğunluğunda açık kalma oranı bacaktan alınan toplar damarlara göre belirgin üstün olduğu için memeye giden atardamarı ve koldan çıkardığımız atar damarı kullanıyoruz.  Bu teknik ile genelde kalbi durdurmadan, çalışan kalpte bypassları gerçekleştirdiğimiz için kalp akciğer makinasının olumsuz etkilerinden kaçınmış oluyoruz ve daha düşük risk ile ameliyatları gerçekleştirebiliyoruz. Benzer şekilde klasik yöntemde bypass yapılan damarları kalpten çıkan ana şah damarına bağladığımız için hastaların bir kısmında karşılaştığımız emboli sonucunda gelişen inme ve felçleri bu yöntemde çok daha az görüyoruz. Böylece daha ileri yaştaki şah damarlarında da ileri derecede kireç bulunan ve daha yüksek riskli hastalara da bu yöntemle daha uygun ameliyat gerçekleştirebiliyoruz” dedi.

 

“KORONER BAYPAS AMELİYATLARINI YAPMAKTAYIZ”

 

Profesör Doktor Mavioğlu; “Dünyada da yapılan çok merkezli çalışmalarda bacaktan alınan toplar damar yerine her iki memeye giden atardamarların ve/veya koldan alınan atar damarların kullanılmasının daha iyi uzun dönem sonuçlara sahip olduğu yönünde raporlar artarak bildirilmektedir. Yine kalpten çıkan ana damar olan aortaya dokunulmadan yapılan bypass ameliyatlarında diğer tüm yöntemlere göre çok daha düşük oranda inme-felç geliştiği bildirilmektedir. Kliniğimizde bu prensiplere göre hasta bazında uygun olan en uygun yöntemi kullanarak ve en son gelişmeler doğrultusunda koroner baypas ameliyatlarını yapmaktayız.” dedi.

 

Haber: Sevim BOZKURT


0282 726 91 91
0282 747 65 10