"Bu zehre çözüm bulunmasını istiyoruz"

Ergene'ye bağlı Sağlık Mahallesi'nden geçen ve Ergene Nehri'nin kolu olan Çorlu Deresi renk değiştirerek siyah akıyor. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte çevreye yayılan ağır kokuların

Ergene 22.04.2019 17:34:00 0

Ergene’ye bağlı Sağlık Mahallesi'nden geçen ve Trakya'da kirliliği ile yıllardır gündemde olan Ergene Nehri'nin kolu Çorlu Deresi siyah akıyor. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte çevreye yayılan ağır kokular zehir saçıyor.

 

'YAPACAĞIZ, EDECEĞİZ' DİYORLAR; ANCAK HİÇBİR ŞEY YAPILMIYOR YILLARDIR”

 

Yıllardır özellikle yaz aylarında derenin atıklar nedeniyle simsiyah aktığını ve çevreye de dayanılmaz koku yaydığını dile getiren Mahalle Sakini Ayşe Türkoğlu, "Bu ağır kokudan kim memnun olur? Biz buraya taşınalı 30 sene oldu. 30 senedir biz bu derenin kokusunu çekmekteyiz. Derenin yanında oturuyoruz, kokusu çok ağır; ancak bizim sesimizi duyan yok. 'Yapacağız, edeceğiz' diyorlar; ancak hiçbir şey yapılmıyor yıllardır. Hayvancılık yapıyoruz, ona bile zararı var. Hayvanlarımız dereye düşüyor ve telef olan oluyor. Geçenlerde bir kuzum dereye düştü, telef oldu" ifadelerini kullandı.
 

DERE ÇEVREYE ZEHİR SAÇIYOR

 

Mustafa Saka ise  Sağlık Mahallesi'nde 28 yıldır yaşıyorum. Dere yine simsiyah akmaya başladı ve ağır kokular yayıyor. Yıllardır bu kokuyu çekiyoruz. Sürekli rengi değişiyor, simsiyah akıyor. Bu dereden dolayı birçok insan hasta. Dere çevreye zehir saçıyor" sözlerine yer verdi.
 

“BU ZEHRİN EVİMİZE, SOFRAMIZA GİRMESİNDEN KURTULMAK İSTİYORUZ”

 

Trakya'da endüstri ile birlikte çevre kirliliğinin arttığını belirten Trakya Platformu Sözcüsü Murat Sevgi, Çorlu Deresi'nin de bunun bir parçası olduğunu ifade ederek, "Trakya'daki endüstrileşmenin bir yan etkisi olarak simsiyah akan Çorlu Deresi ve halk bu suyla birlikte yaşamak zorunda. Bu zehrin artık havamızı, suyumuzu, toprağımızı kirletmesinden evimize, soframıza penceremizi açtığımız da salonumuza girmesinden kurtulmak istiyoruz” dedi.

 

“MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

 

Büyük bütçeler harcanarak yapılan projelerin olduğunu ifade eden Sevgi, “Bu projelerde sadece klasik değişle çöpleri halının altına süpürme uygulaması yapılmaktadır. Buradaki kirlilik Marmara Denizi'ne aktarılacak deniyor ki sadece ağır metal ve tuzlar için yapıyoruz bunu. Ama Marmara bizim canımız, soframız, her şeyimiz. Buranın kirletilmemesi uğraşıyoruz. Zaten mevcut bir kirliliği var ve bu kirliliğin Ergene'deki 1500- 2 bin fabrikanın ve çevredeki birçok şehrin yerleşim alanının, tarım alanlarının hayvan çiftliklerinin atıklarıyla kirlenmesi elbette ki insanımızın zarar görmesi anlamına gelecek. Bu şekilde çöplerin, atıkların ortadan kaldırılmak için Marmara'ya gönderiliyor olması çözüm değildir” şeklinde konuştu. Sevgi ayrıca, Trakya Platformu olarak bu konuda mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.

 

Haber: Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10