Şentop: Trakya'yı geliştirmeye gayret edeceğiz

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Marmara Denizi'ne derin deniz deşarj projesi deniz hattı son boru çekimi programı TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop'un katılımıyla düzenlendi. Ergene

Ergene 22.04.2019 17:37:00 0
Şentop: Trakya

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Marmara Denizi’ne derin deniz deşarj projesi deniz hattı son boru çekimi programı Marmara Denizi açıklarında bir gemide düzenlendi.

 

KATLIM YOĞUN OLDU

 

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un katılımıyla gerçekleştirilen programa Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Çevre ve Orman Eski Bakanı ve Milletvekili Veysel Eroğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdere, Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel, Çiğdem Koncagül, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak,  Vali Yardımcısı Abdullah Kalkan, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Ergene Derin Deniz Desarj A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Ceyhan ve yetkililer katıldı.

 

PROGRAM PROJE SUNUMU İLE BAŞLADI

 

Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Ceyhan’ın proje sunumuyla başlayan program, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdere’nin yaptığı konuşma ile sona erdi. 

 

ERGENE NEHRİ’NİN ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKTİ

 

Ardından yaptığı konuşmada Ergene Nehri’nin çok önemli olduğuna dikkat çeken Çevre ve Orman Eski Bakanı ve Milletvekili Veysel Eroğlu; Bu nehrin kurtarılması gerekiyordu. Ergene havzasının kurtarılması gerekiyordu. Sayın Cumhurbaşkanımız, bana talimat verdi. Çevre ve Orman Bakanı görevinde iken. Veysel Bey, belediyeler arıtma tesisi yapamazlar. Ergene’yi temizleme vazifesini, sana veriyorum. Gerekli koordinasyonu yap diye, talimat verdiği zaman bizde Ergene ile alakalı eylem planı yaptık. Burada 15 farklı plandan oluşan bir eylem planı hazırladık. Bu proje, çeşitli bakanlıkların birlikte yürüttükleri bir projeydi. Dünyaya örnek olacak bir çevre projesidir” şeklinde konuştu.

 

“TEKİRDAĞ’IMIZA ÇOK FAYDALI OLACAĞINA İNANIYORUZ”

 

Eroğlu’nun ardından konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım; “Tekirdağ’ımıza çok faydalı olacağına inandığımız, çevreye çok faydalı olacağına inandığımız, Marmara Denizi’ne çok faydalı olacağına inandığımız bu büyük projenin son etabının yapılması için bir araya geldik. Şunu bilmeliyiz ki sanayimiz olmazsa olmazımızdır. Türkiye ekonomisinin belkemiğidir. Sanayi üretimimiz artacak ama sanayi üretimimiz artarken aynı zamanda çevreye uyumlu, çevre dostu bir şekilde devam edecek, genişleyecek, büyüyecek üretimi artıracaktır. Çevre mi sanayi mi? gibi bir ikilemin içine düşmememiz gerekiyor. Bunlar, birbirlerine rakip olan sektörler değildir. İkisini birbiriyle uyumlu bir şekilde geliştirmek bizlerin yapabileceği bir şeydir. Bugün bunu yapmaya gayret ediyoruz. İnşallah bugün yapılacak olan eklemeyle gerçekleştirilecek olan tesiste çevreye çok büyük bir fayda temin edilecek buna sizlerle birlikte şahit oluyoruz.” dedi.

 

“TRAKYA’YI ÇEVRE BAKIMINDAN GELİŞTİRMEYE GAYRET EDECEĞİZ”

 

Ergene projesinin, dünyanın en büyük çevre projelerinden birisi olduğunu ifade eden TBMM Başkanı Mustafa Şentop; “Zamanında çok geniş boyutlu, etraflı düşünmeden verilmiş olan izinler, ruhsatlar var. Başta evsel atıklar olmak üzere sanayi atıkları akıtılırken dikkat edilmemiş. Sanayilere, fabrikalara izinler verilmiş ve bunların ortaya çıkaracağı atıkların ne şekilde atılacağı düşünülmemiş. Bu projeyle, atıkların Ergene’ye yönlendirilmesini ortadan kaldırıyor. Marmara Denizine entegre olacak şekilde bir arıtmaya gönderiliyor. Trakya’yı hem çevre bakımından hem de ekonomi bakımından geliştirmeye gayret edeceğiz. Bu proje için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

 

“PROVOKASYON OLDUĞU KANAATİNDEYİM”

 

Basın mensuplarının  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara'da şehit cenazesinde saldırıya uğramasını ilişkin sorusu üzerine konuşan Meclis Başkanı Şentop, "Üzücü bir haber aldık, Ankara'nın Çubuk ilçesinden. Şehit cenazesine katılan Sayın Kılıçdaroğlu'na bir grup tarafından saldırı yapıldığını öğrendim. Çok üzüntülüyüm, kendisine geçmiş olsun dileklerimi diliyorum. Bu hareketleri kınıyorum. Türkiye'de siyasetçilere, hiç kimseye karşı bu davranışta bulunmaya hakkı yoktur. Bunun bir provokasyon olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de farklı siyasi görüşten insanlar var. Bunlar tartışabilirler, farklı görüşler ortaya koyabilirler. Beğenen olur beğenmeyen olur, ayrı şeylerdir. Bu tür davranışlar hem milletimizin ahlakına yakışmaz hem hukuken bir zaten suçtur söylemeye gerek yok. İçindeki plan, planlama varsa eğer provokasyon olduğu kanaatindeyim. Ortaya çıkarılması gerektiğini de düşünüyorum. Sayın Kılıçdaroğu'na geçmiş olsun diyorum” dedi. Konuşmaların ardından Deniz Derin Deşarj Hattına son boru yerleştirildi.

 

Haber: Sevim BOZKURT


0282 726 91 91
0282 747 65 10