Çocuğunuza özel olduğunu hissettirin, ancak farklı olduğunu hissettirmeyin

Müjgan Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi tarafından veli bilgilendirme semineri düzenlendi. Engelli çocukların çok özel çocuklar olduğunu vurgulayan Çerkezköy İlçe Emniyet MüdürlüğÃ?

Çerkezköy 14.05.2019 16:23:00 0
Çocuğunuza özel olduğunu hissettirin, ancak farklı olduğunu hissettirmeyin

Müjgan Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi tarafından veli bilgilendirme semineri düzenlendi. Okulun konferans salonunda dün saat 09:30’da düzenlenen seminere konuşmacı olarak Çerkezköy Ram Müdürü Zeliha Doğanakça, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Çocuk Polisi Fethi Geyik, Avukat Seda Akman, Psikiyatrist Uzm. Dr. Ufuk Çalışkan katıldı.

 

VELİLER YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

 

Velilerin yoğun ilgi gösterdiği seminerde Çerkezköy Ram Müdürü Zeliha Doğanakça, engelli ailelerine sağlanan olanaklar, sosyal yardım hakları, engelli bireyin ve bakıcının alacağı aylık, araç alımlarında indirim, 18 yaşını dolduran engelliler için yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmede bulundu.

 

 

ARAÇ ALIMLARINDA İNDİRİM

 

Yüzde 90 ve üzeri engelli yakını olanların Özel Tüketim Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi muafiyetli sıfır araç alma haklarının olduğunu ifade eden Doğanakça, “ Kendisi H sınıfı ehliyet sahibi olup “ özel donanımlı araç kullanabilir” ibareli sağlık kurul kararı alanlar da engel oranına bakılmaksızın, engel oranı yüzde 90’ın altında olması halinde sol ayak veya sol bacak engeli bulunanlar otomatik vitesli araç, sağ ayak veya sağ bacak engeli olanlar otomatik vitesli araçlara engellerine uygun hareket ettirici tadilatlar yaptırarak ÖTV ve MTV muafiyeti araç alabilirler” dedi. ÖTV indirimi ile alınmış olması şartı ile engelli araç park yerlerine araç park edebileceğini belirten Doğanakça, ÖTV indirimi aracı olanların yaşadıkları evlerin önüne ilgili belediyeye müracaat ederek engelli araç park yeri yaptırabileceğini kaydetti. 

 

 

ENGELLİ EBEVEYN HAKLARI

 

Engelli ebeveyn hakları hakkında da bilgi veren Doğanakça, Engelli çocuğu olan kamu, özel sektör çalışanları ve serbest çalışanlar gelir vergisi indiriminden yaralanırlar. Engel oranı değişikliğinde ilgili vergi dairesine bildirim zorunluluğu vardır. Rapor süreli ise her rapor değişiminde de bildirilmelidir" dedi. 

 

ENGELLİ BİREYİN VE BAKICININ ALACAĞI AYLIK

 

01.01.2019 tarihi itibari ile yüzde 40-69 arası engelli aylığının 480,22 TL olduğunu belirten Doğanakça, 01.01.2019 tarihi itibari ile yüzde 70 ve üstü engelli aylığı 720, 33 TL’dir. Bakım maaşı bağlanması için kişi başına düşen gelirin 1219,35 TL altında olması gerekir. Engelli maaşı bağlanması için de kişi başına düşen gelirin 609,67 TL altında olması gerekiyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 18 yaşını dolduran, yüzde 40 ve üzeri engelli olup hiçbir ad altında maaş almayanlardan gerekli şartları taşıyanlara aylık bağlanır. Engelli bireyin aldığı sosyal yardım kapsamındaki maaşlar haczedilemez. Kişi kendi aldığı engelli maaşını isteyerek de olsa haczettiremez” dedi.

 

ÖZEL EĞİTİM HAKLARI

 

 Özel eğitim hakları hakkında da bilgi veren Doğanakça, “Alınan engellilik  raporuyla özel eğitim alması gerektiği belirtilen engelli çocuk için (engel oranı en az yüzde 20 olması şartı ile) rehberlik araştırma merkezlerinin değerlendirmesi sonucu özel eğitim ve rehabilitasyon  merkezlerinden özel eğitim hizmeti alabilirler. 18 yaşını dolduran engelliler için vasi kararının çıkartılması ve SGK ile ilgili işlemlerinin yapılması gerekir” dedi.

 

“ÇOCUKLARINIZ BİR KUŞ MİSALİ”

 

Doğanakça’nın ardından konuşan Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Çocuk Polisi Fethi Geyik, velilere tavsiyelerde bulundu. Velileri teknolojik aletlere karşı dikkat olmaları konusunda uyarıda bulunan Geyik, Çocuklarınızın izlediği videolara, oynadığı oyunlara çok dikkat etmeniz gerekir. Çünkü onlar her şeyi beynine kazır. Çocuk yapılan her şeyi normal olarak algılayıp hayatında uygular. Sizler de evinizde çocuklarınızın yanında hareketlerinize dikkat edin. Çocuklarınızı teknolojik aletler konusunda çok sıkmayın. Çocuklarınız bir kuş misali. Boş bırakırsanız uçar gider, çok sıkarsanız bunalır. Ne çok boş bırakın, ne de çok sıkın” dedi.

 

“ÇOCUKLAR AYNA GİBİDİR”

 

Çocuğun karakterinin evdeki ortamı yansıttığını ifade eden Geyik, Eğer aile ortamında kavga ediliyorsa çocuk bunu normal olarak kabul ediyor ve başka ortamlarda kavga ediyor. Çocuklar ayna gibidir” dedi. Engelli çocukların çok özel çocuklar olduğunu vurgulayan Geyik, "Çocuğunuza özel olduğunu hissettirin, ancak farklı olduğunu hissettirmeyin” dedi.

 

 

 ÇİÇEK TAKDİM EDİLDİ

 

Seminer Avukat Seda Akman ve Psikiyatrist Uzm. Dr. Ufuk Çalışkan’ın velileri bilgilendirmesinin ardından Müjgan Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Alpay Dülger’in konuşmacılara çiçek takdim etmesiyle son buldu.

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10