Yüceer: Poşet paralarını nereye harcadınız

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, plastik poşetlerden alınan ücretler hakkında TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un cevaplaması

Tekirdağ 21.05.2019 14:09:00 0
Yüceer: Poşet paralarını nereye harcadınız

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ milletvekili Dr. Candan Yüceer” Asgari 25 kuruştan satılan poşetlerin 15 kuruşunun bakanlıkça geri dönüşüm katkı payı alındığını, toplanan bu paraların Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatırılması hükme bağlanmıştır” dedi. Toplanan paraların çevre sorunlarının çözümü için harcanması yerine kentsel dönüşüm gibi alanlara harcandığı konusunda kamuoyunda kaygıların ortaya çıktığını belirtti.

“AYDINLIĞA KAVUŞSUN”

CHP’li Yüceer’in 01.01.2019 tarihinden itibaren ücretli hale getirilen poşetler hakkında yazdığı soru önergesinde, “kaç poşet satılmış, kaç tl ücret toplanmıştır” diye sordu. Toplanan poşet paralarının kentsel dönüşüm projelerine aktarıldığına dair şüphelerin oluştuğunu ifade eden Yüceer, konunun aydınlığa kavuşmasını istedi. Yüceer, poşetin paralı olmasından bu yana, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ne kadar gelir elde ettiğine dair yayınlanmış bir rapor, yapılmış bir açıklama olmadığını ifade etti. Yüceer, “2019’un başından beri geçen sürede tahmini 50 milyon TL’den fazla para kazanıldığını, poşet dışındaki kalemlerle bunun katlandığını görebiliyoruz.” Diyerek gerçek rakamların kamuoyu ile paylaşılmasını istedi.

POŞET PARALARINI NEREYE HARCADINIZ?

CHP Milletvekili Yüceer, Kanun yürürlüğe girdiğinden beri üzerinde çokça tartışılan plastik poşetlerden toplanan paraların ne yapıldığını sordu. Yüceer, “ tüketicilerden tahsil edilen ve Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatırılan geri dönüşüm katkı payları nerelere harcanmaktadır?” diye konuştu.  Plastik poşetlerin ücretsiz verildiği satış noktalarına vurgu yapan Yüceer, “Bakanlığınız tarafından geri kazanım katılım payını ödemediği, plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktaları mevcut mudur? Söz konusu firmalara Bakanlığınız tarafından ne kadar idari para cezası verilmiştir? Söz konusu firmalar hangileridir?” dedi.

PLASTİK POŞET KULLANIMI AZALDI MI?

CHP’li Yüceer soru önergesinde ücretli plastik poşet uygulamasının tüketime ne kadar etki ettiğini de sorarak “ Söz konusu kanunun yürürlüğe girmesinin ardından ülkemizde plastik poşet tüketiminde yaşanan değişim nedir?” diye konuştu.  Yüceer, Türkiye’de piyasaya sürülen 4,36 milyon ton ambalaj malzemesinin yarısının geri dönüştüğünü vurguladı. Yüceer, “ 2017 yılında 8,6 milyon ton plastik, metal, kompozit, kâğıt-karton, cam ve ahşap atık malzemesi üretilmiştir, bunun yarısı piyasaya sürülmüştür. Piyasaya sürülen 4,36 milyon ton ambalaj malzemesinin ise sadece yarısı dönüşmüştür” dedi. Bakanlığın şeffaf olmadığına değinen Yüceer, üretilen atık malzemenin diğer yarısı ne olduğunu sordu. Yapılan uygulama ile ilgili birçok soru işaretinin olduğunun altını çizen Yüceer, uygulama ile ilgili bakanlık tarafından kamuoyunun aydınlatılmasının gerekliliğini vurguladı. CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Kamuoyunda oluşan şüphelerin giderilmesi için soru önergesinin cevaplanmasını istedi.

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10