Büyük zaferin 97'inci yılı Kapaklı'da kutlandı

Milli mücadelenin taçlandığı 30 Ağustos Zafer Bayramının 97'inci yıl dönümü üm ülke genelinde olduğu gibi Kapaklı'da da coşkuyla kutlandı. Atatürk Anıtında çelenk sunumu ile b

Kapaklı 30.08.2019 17:13:00 0
Büyük zaferin 97

30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Kapaklı’da da büyük bir coşku ile kutlandı.

ÇELENKLER ANITA SUNULDU

 

Kapaklı’da Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Kapaklı Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy’un yanı sıra, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, İlçe Emniyet Müdürü Yaşar Terzioğlu, Belediye Meclis Üyeleri, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, STK temsilcileri, gaziler, muhtarlar, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ile pekçok vatandaş katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törende İlçe Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy ve Belediye Başkanı Mustafa Çetin tarafından anıta çelenkler sunuldu.

 

 

“SEVİNÇ VE GURURLA YAŞIYORUZ”

 

Çelenk sunumun ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Kapaklı Yıldızkent Ortaokulu Türkçe öğretmeni Erkin Saçar gerçekleştirdi. Protokol üyelerini selamlayarak konuşmasına başlayan Saçar “ Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına temel teşkil eden, her sayfası zaferlerle dolu şanlı tarihimizde kutsal vatan topraklarımıza göz dikecek her türlü maceracıya uğrayacağı akıbeti hatırlatan bir abide olarak yükselen 30 Ağustos 1922'de kazandığımız Büyük Zafer'in Zafer Bayramı olarak ebedileşmesinin 97’inci yılını büyük bir sevinç ve gururla yaşıyoruz. 1900'lü yılların başlarında meydana gelen büyük devletler arasındaki çıkar çatışmaları, dünyada gelişen fikir akımları, sanayileşme gibi gelişmeler sonucunda Birinci Dünya Savaşı sonunda müttefiklerin aldığı ağır yenilgiler sonucu Mondros Müzakeresi imzalanmış, imzalanan anlaşma ile bin yıldır üzerinde kan dökerek, can vererek yurt edindiğimiz Anadolu toprakları o dönemin büyük devlet ve onların maşaları tarafından işgal edilmiş, ayrıca tarihimize kara bir leke olarak geçen Sevr Antlaşması da ulusumuza dayatılmıştır.

 

“ DÜŞMANI ALDATMAYI BAŞARMIŞTIR”

 

Saçar “ İşgal güçleri girdikleri her yerde adeta tarihi kinlerini kusarcasına kadınımıza, yaşlımıza, çocuklarımıza dünyada eşine az rastlanır işkence, zulüm ve hakaretlerde bulunmuşlardır. İşte böylesine umutsuz görünen, üzerimizde kara bulutların dolaştığı bir ortamda Mustafa Kemal ve onun dava arkadaşları bağımsızlık meşalesini yakarak "Ya İstiklal, Ya Ölüm" parolasıyla aydınlığa giden yolu aralamışlardır. Bu bağımsızlık ve aydınlık mücadelesinin ilk hedefi son neferine kadar düşmanı güzel ve kutsal vatanımızdan atmak şeklinde belirlenmiştir. Süregelen savaşların sonuncusu olan Sakarya Meydan Muharebesi de hedefimize ulaşmaya muktedir olduğumuzu, milletimizin istiklali uğruna kanının son damlasına kadar mücadeleye devam edeceğini ispatlamıştır. Artık dünyanın en kahraman, en savaşçı milletine düşen görev düşmana son darbeyi vurmak olmuştur. Mustafa Kemal'in Başkomutanlığı altında, Türk kuvvetleri düşmanın beklemediği bir yerden taarruza geçerek stratejik sahada düşmanı aldatmayı başarmıştır. Avrupalıların 5-6 ayda geçilmez dediği Afyon mevzilerini 3 günde geçerek, 30 Ağustos'a gelindiğinde düşman kuvvetlerinin önemli bir bölümünü imha etti” dedi.

“9 EYLÜL’DE DÜŞMAN İZMİR’DE DENİZE DÖKÜLDÜ”

Bu büyük zafer ile düşmana son darbe vurulduğunu kaydeden Saçar “ Ardından icra edilen takip harekatıyla da 9 Eylül'de düşman İzmir'de denize döküldü. Dünya tarihçileri Büyük Taarruz için şu ifadeyi kullanmışlardır. "Türkler, Mohaç Meydan Muharebesi'nden yüzyıllar sonra yine parlak bir imha muharebesi kazandılar." Bu muharebelerde Türk Ordusu çok kısa bir sürede, kendisinden üstün düşman kuvvetinin büyük bölümünü imha ve esir etmiştir. Askeri açıdan bir diğer önemli husus da günün şartlarında bir ordunun, 10 günde 500 kilometrelik mesafeyi yaya olarak ve savaşarak kat etmesidir. 30 Ağustos'un gerçek anlamını ve önemini Büyük Zafer'in ikinci yıldönümünde Dumlupınar'ın Çal tepesinde yapılan törende Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği söylevde görürüz; " Hiç şüphe etmemelidir ki, yeni Türk devletinin, genç Türk Cumhuriyeti'nin temeli burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları, bu semada uçan şehit ruhları, devlet ve cumhuriyetimizin ebedi muhafızlarıdır."Harpler, yalnız karşı karşıya gelen iki ordunun çarpışması değildir. Meydan muharebesi, milletlerin bütün varlığı ile ilim ve fen alanlarındaki yükselmeleriyle, ahlaklarıyla, kültürleriyle kısaca bütün maddi ve manevi kudret ve faziletleriyle çarpıştığı bir imtihan meydanıdır." İşte kazanılan zaferi muhteşem kılan unsur, harbin; kadın, çocuk, yaşlı demeden milletçe topyekün bir savaş olarak icra edilmiş olmasıdır” açıklamasında bulundu.

“TÜRK MİLLETİ VERİLECEK GÖREVLERİ İFAYA HAZIRDIR”

Türk ulusunun bu meydandan Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde alnının akıyla çıkmayı başardığını ifade eden Saçar “ Türk tarihine altın harflerle yazılan bu zaferin çok önemli siyasi ve askeri sonuçları olmuştur ve bu sonuçların günümüze de yansımakta olduğu gözlenmektedir. Bu zaferle, Türk ulusunun son neferine kadar yok edilmedikçe, Türk'ün istiklalinin elinden alınamayacağı, Türklerin yalnız askeriyle değil, milletiyle topyekun olarak savaştıkları bir kere daha ispatlanmıştır.

30 Ağustos Zaferi, Türk Ordusu'na "Silahlı Kuvvetler Günü" olarak armağan edilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri ülkemizin huzur ve bekasını sağlamak, bölgemizde ve dünyada sürekli barışın tesisine katkıda bulunmak için tarihinden ve milletinden aldığı güçle, modern harp silah ve teçhizatıyla, güçlü ve dinamik personeliyle, ulaştığı yüksek eğitim seviyesiyle, azimli ve kararlı komuta kademesiyle, dostlarının ve ülkemizin güvencesi, düşmanlarımızın korkulu rüyası olmaya devam etmektedir. Dünyanın sayılı askeri güçlerinden birisi olan Silahlı Kuvvetlerimiz her zaman, her yerde ve her şartta verilecek görevleri ifaya hazırdır. 30 Ağustos Zaferini bize armağan eden kahramanlıklarla dolu tarihimiz, yeni bir çığır açan bayrağımız; korkusuzluğun, yurtseverliğin, bir efsanesi, bir destanı olmuşlardır. Sonsuza dek minnet ve şükranla anılacaklardır. Dün atalarımızın bağımsızlık için verdikleri canı bizler de bugünün emanetçileri olarak vermeye hazırız. Bu kutsal ve tarihi gün vesilesiyle ulusça başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, dava arkadaşları ve aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, hatıraları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhları şad' olsun” dedi.

MAKAMDA TEBRİKAT DÜZENLENDİ

Tören sonrası ise Kaymakam Mustafa Ünlüsoy’un makamında tebrigat düzenlendi.Kapaklı Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy,Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Eski milletvekili Dt.Ayşe Doğan Kaymakamlık makamında tebrikleri kabul ederek, protokol üyelerinin bayramını kutladı.

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10