Çevre kirliliğine çöp toplayarak dikkat çektiler

Kapaklı Kaymakamlığı, Kapaklı Belediyesi ve Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde Dünya Çevre Günü kapsamında dün "Atmazsan Batmaz" sloganıyla etkinlik düzenle

Kapaklı 23.09.2019 15:50:00 0
 Çevre kirliliğine çöp toplayarak dikkat çektiler

Etkinlikler saat 14:00’da Atatürk Mahallesi Veli Çeken Parkı’nda başlarken, etkinliğe Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Belediye Başkan Yardımcısı Veysel Güven, Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz,meclis üyeleri, milli eğitim şube müdürleri, öğretmenler, STK temsilcileri, müdürler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

 

 

ÇÖPLERİ TOPLADILAR

 

Etkinlik öncesi gönülle vatandaşlara “Atmazsan Batmaz” baskılı tişört, şapkalar ile çöp poşetleri ve eldiven dağıtımı yapıldı. Protokol üyeleri ve öğrenciler Veli Çeken Parkından bando eşliğinde mahalle aralarındaki çöpleri toplayarak eski belediye meydanında bulunan alana poşetlerle getirdi. Burada toplanan poşetler ise belediye ait araçlara yüklendi.

 

 

“TEMİZ BİR KAPAKLI İSTİYORUZ”

 

Eski belediye meydanında gerçekleşen etkinlik saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Açılış konuşması gerçekleştiren İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz “Bugün burada Kapaklı Kaymakamlığı, Kapaklı Belediye Başkanlığı ve Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirdiğimiz 'Atmazsan Batmaz' etkinliği için buradayız. Atmazsan Batmaz sloganı ile yola çıktığımız bu temizlik kampanyası ile daha temiz bir Kapaklı hedefliyoruz. Bizde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 50 kurum, bin 200 öğretmen ve 24 bine yaklaşan öğrencimiz ile kampanyaya destek veriyoruz. Okullarımızda öğrencilerimize temiz çevre temiz toplum bilincini aşılamak için kampanya çerçevesinde resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenleyeceğiz. Ayrıca kısa film yarışmaları ve farklı etkinlikler planlıyoruz. İlçemize hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.

 

 

“ÜZÜCÜ BİR TABLO”

 

Danışmaz’ın ardından konuşan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin “Bugün hem İlçe Kaymakamlığımız hem İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz hem de Belediyemizle birlikte bir konuya dikkat çekmek istedik. Bu amaçla yaklaşık yarım saat süren bir sokak temizliği kampanyasını burada biraz önce sizlere teşrif ettik. Üzücü bir tablo. Temiz kabul ettiğimiz, gezerken farkına varmadığımız bir sokağın ürünleriydi buradakiler. Dolayısıyla bugün bu etkinliği yaparken bir yandan askerlik anılarım canlandı. Her sabah askerde yaptığımız mıntıka temizliğini tekrar hatırladım. O dönemlerde toplumumuza yakıştıramadığım, askerimize yakıştıramadığım bu uygulamayı bir gün bölük komutanına çıkıp arz ettim, 'Komutanım asker ocağını eğitim ocağı olarak biliyoruz biz eğer öyleyse bir şeyi arz etmek istiyorum dedim.'  Biz her sabah bu asker çocuklarına neden temizlik yapmayı öğretiyoruz ki? Neden atmamayı öğretmiyoruz burada bunlara dedim. Komutanım biraz sert bir üslupla sen orduyu bozarsın git işine bak dedi. Şimdi arkadaşlar ben Avrupa'da eğitim almış birisiyim, bir kardeşinizim, orayı görmüş birisiyim” dedi.

 

“ SIFIR ATIK PROJESİNİ HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ”

 

Avrupa medeniyet öğretmiş bir ecdadın torunları olduğumuzu ifade eden Çetin” Temizlik imandan gelir diyen bir topluluğun evlatlarıyız. İnancımız gereği de temizliğe önem veren biz toplumuz. Ancak geriye dönüp baktığımızda yaşadığımız bazı gerçekleri unutuyoruz veya farkında değiliz. Bu programların temel amacı hem çocuklarımıza doğruyu öğretmek ama daha da önemlisi biz ailelerin dikkatini çekmek olmalı diye düşünüyorum. Bu sebeple 'Atmazsan Batmaz' etkinliğinin aslına bakarsanız daha çok büyükleri ilgilendirdiğini düşünüyorum. Bu anlamda biz yerel yönetimler olarak birimlerimiz ile beraber bir sıfır atık projesini hayata geçirmek istiyoruz. Sıfır atık projesi nedir? Geri dönüşümü mümkün olan bütün ürünlerin evde ev hanımlarımızla, çocuklarımızla, ailemizle beraber ayrıştırıp ayrı kutularda bakın orda kutularımız var teşhir etmek için getirdik size. Arzu eden bütün ailelere bunlardan verebiliriz ve bu ayrışımı evde gerçekleştiren ev hanımlarımız bizi aradıkları taktirde biz belediye personeli olarak sizlere bu hizmeti vermek istiyoruz. O evde ayrıştırılmış olan atıkları değerlendirmek üzere, ekonomiye katkıda bulundurmak üzere faydalı bir hale dönüştürmek istiyoruz” dedi.

 

“19 MİLYONU HAVAYA ATMIŞIZ”

 

2018 yılında Kapaklı Belediyesi olarak 55 bin çöp topladıklarını kaydeden Çetin “Bunun 572 tonu geri dönüşüm amaçlı değerlendirilmiş ve ekonomiye kazandırılmış. Bu çöpleri toplarken bütçeden ayrılan yaklaşık 22 milyon TL para belediyenin kasasından çıkmış. 22 milyon TL ve 150 tane çalışanımız var, araçlarımız var bunların yakıtı var ve işte çöp konteyneri var. Bir  sürü etkinliği faaliyeti Kapaklımızı temiz tutmak için 22 milyon TL harcamışız. Geri dönüşümden sağladığımız gelir 3 milyon TL. Yani 19 milyon TL'yi havaya atmışız. Bu gerçekten önemli bir rakamdır. 19 milyon TL ile Kapaklı'ya neler yapılır siz hesabını yapın. Biz bunu yarıya indirebilirsek bu rakamı yarıya indirebilirsek her yıl bir okul demek bu. Her yıl sokaklarımız caddelerimizin asfaltlanması, kaldırımlarımızın yapılması demek. Yeni parklar demek yeni sosyal donatılar demek. Buna önem arz etmek için rakamları sizlerle paylaşmak istedim. Ülkemizde Cumhurbaşkanımızın himayesinde başlatılan 'Sıfır Atık' projesi ile eğer sizlerin de desteğiyle birlikte hayata geçirirsek yerel yönetimler olarak sizlerle bireysel olarak çalışmayı yürütebilirsek çöplerimizi ayrıştırarak bir yandan geri dönüşüme katkı sağlayabiliriz diğer yandan doğamızı koruyup kollamış oluruz. Tüm kurum ve kuruluşlarda üzerine düşeni yaparsa, vatandaşlarımızda daha duyarlı olursa birlikte daha temiz ve yaşanabilir bir çevreyi Kapaklımızda inşa edebiliriz diye düşünüyorum” dedi.

 

“ATMAZSAN BATMAZ’ SLOGANI İLE SİZLERDEN DESTEK İSTİYORUZ”

 

Çevre kirliliği konusunda toplumun her kesimine büyük görevler düştüğünü ifade eden Çetin” Biz Kapaklı Belediyesi olarak göreve geldiğimiz ilk günden beri çevremizi temiz tutma ve çevrenin kirlenmesini önleme noktasında üzerimize düşen sorumluğu yerine getirme gayreti içindeyiz. Kentimiz genelinde başlattığımız temizlik seferberliği ile 6 ay içinde ilçemizde önemli çalışmalar yaptık. Fakat sadece bizlerin değil tüm Kapaklı halkımızın evlerinde gösterdiği hassasiyeti ve temizliği yaşadığı çevreye göstermeleri ve yarınlara daha sağlıklı daha yaşanabilir bir Kapaklı'yı birlikte ortaya çıkarmamızı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu duygu ve düşünce ile çevrenin korunması ve geliştirilmesine yönelik atılacak her adımın insanlığın geleceği için büyük önem taşıdığını düşünerek temiz ve daha yaşanabilir bir Kapaklı için 'Atmazsan Batmaz' sloganı ile sizlerden destek istiyoruz. Hepinizi saygıyla, hürmetle selamlıyorum” dedi.

 

BÜYÜK BEĞENİ İLE İZLENDİ

 

Başkan Mustafa Çetin’in konuşmasının ardından Kapaklı Mehmet Elfide Erdegül İlkokulu öğrencileri koreografi gösterilerini sergilerken, Cumhuriyet İlkokulu öğrencilerinin geri dönüşüm temalı defile gösterisi ise büyük beğeni ile izlendi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10